Hyppää sisältöön

Iranin ainoa olympiamitalin voittanut nainen kyllästyi kotimaansa sulkeutuneeseen ilmapiiriin ja pakeni Eurooppaan: "Olimme vain välineitä"

Kimia Alizadeh kertoi päätöksestä Instagram-tilillään.

Kimia Alizadeh
Kimia Alizadeh voitti taekwondon 57-kiloisten luokassa pronssia Rion olympialaisissa 2016. Kuva: AOP
Hinni Hirvonen

Iranin ainoa naisolympiavoittaja Kimia Alizadeh on jättänyt kotimaansa pysyvästi. Alizadeh kertoo asiasta Instagram-tilillään.

– Olen yksi Iranin miljoonista alistetuista naisista. He käyttivät minua, missä halusivat, pukeuduin mihin he sanoivat. Toistin joka lauseen, jonka he halusivat, Alizadeh aloitti. (siirryt toiseen palveluun)

Alizadehista tuli maan ensimmäinen olympiamitalin voittanut nainen, kun hän ylsi pronssille taekwondon 57 kilon luokassa Rion olympialaisissa 2016.

– En ollut heille tärkeä. Kukaan meistä ei merkinnyt heille mitään, me olimme vain välineitä.

Vaikka hallitus juhli Alizadehin mitalia, sai nainen samalla osakseen pahennusta lajivalinnastaan, jota ei pidetty naisille sopivana.

Huhut iranilaisen paosta käynnistyivät jo torstaina. Vielä tällöin maan taekwondoliiton puheenjohtaja Seyed Mohammed Pouladgar vakuutti, että kyse on vain lomamatkasta.

Alizadeh vahvisti kuitenkin lauantaina, ettei kyse ole lomasta, ja että hän on jäämässä pysyvästi Eurooppaan. Hän kutsui päätöksen tekemistä hankalammaksi kuin olympiamitalin voittamista.

– En halua enää katsella tekopyhyyttä, valheita, epäoikeudenmukaisuutta ja mielistelyä, Alizadeh jatkoi ja lisäsi, ettei halua olla osana hallituksen korruptiota ja valheita.

Iranilaisnaisten asema on puhuttanut myös urheilumaailmassa syksyllä. Syyskuussa nainen sytytti itsensä protestina tuleen, koska oli joutumassa vankilaan jalkapallostadionille pyrkimisestä. Tapaus herätti sekä kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan että Euroopan jalkapalloliitto Uefan. Uefa suositteli jäsenliittojaan ja eurooppalaisia seuroja välttelemään pelejä naisten oikeuksia rikkovia maita vastaan.

Lue myös:

Iranilaisnaiset pääsivät jalkapallostadionille lähes 40 vuoden tauon jälkeen – lippufiasko varjosti maalijuhlia

Iranilaisnaisen kohtalo sai Uefan heräämään – kehotti jäsenliittojaan ja eurooppalaisia seuroja välttämään pelejä naisten oikeuksia rikkovia maita vastaan

Iranilaisnaisen kohtalo sai Uefan heräämään – kehotti jäsenliittojaan ja eurooppalaisia seuroja välttämään pelejä naisten oikeuksia rikkovia maita vastaan

Iranilaisnainen sytytti itsensä tuleen protestina, koska oli joutumassa vankilaan jalkapallostadionille pyrkimisestä – Fifa painostaa Irania päästämään naiset katsomoon MM-karsinnoissa

Suosittelemme sinulle