Hyppää sisältöön

Ranskan eläkekiista ja historiallisen pitkä liikennelakko jatkuvat – presidentti Macronin ajamaa eläkeuudistusta uhkaa vesittyminen

Ranskaa jo lähes puolentoista kuukauden ajan koetelleet liikennelakot jatkuvat edelleen. Ranskan hallitus perääntyi eläkeiän nostosta, mutta se ei riitä lakkoileville ammattiliitoille.

Mielenosoitus.
Mielenosoitus Pariisissa eläkeuudistusta vastaan. Kuva: Juha Nurminen
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

PARIISI Ranskan hallituksen ajamaa eläkeuudistusta vastustavat lakot ja mielenosoitukset eivät ota laantuakseen. Ranskan kaduille kerääntyi viikonloppuna jälleen satojatuhansia vihaisia kansalaisia, jotka protestoivat eläkeuudistusta ja ylipäätään presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa.

Mielenosoittajien joukossa oli paljon myös niin kutsuttuja keltaliivejä. Sylvie Bucher -niminen lastensuojelun työntekijä oli vetänyt päälleen keltaisen liivin, kuten monena aikaisempanakin viikonloppuna tämän ja viime vuoden mittaan. Pariisin itäpuolella asuva nainen sanoi eläkeprotestien kertovan laajasta turhautumisesta.

– Olen huolissani tasavaltalaisista arvoista. Macron ajaa alas ranskalaista hyvinvointivaltiota, josta eläkeuudistus on yksi esimerkki. Minä teen rankkaa työtä ja pelkään eläkkeeni laskevan, Bucher totesi.

Protestoijat eivät usko hallituksen vakuutteluihin uuden järjestelmän reiluudesta

Ranskan hallitus on pyrkinyt laskelmillaan todistelemaan, että eläkeuudistuksen tavoitteena ei olesuinkaan kansalaisten toimeentulon kurjistaminen vaan nykyistä tasapuolisempi järjestelmä, joka parantaisi muun muassa naisten ja pätkätyöläisten asemaa.

Uudistuksen tavoitteena on eri ammattiryhmien kymmenien eri eläkejärjestelmien korvaaminen yhteisellä pisteisiin perustuvalla järjestelmällä. Monet keskipalkkaiset ammattiryhmät, kuten esimerkiksi opettajat, pelkäävät uuden laskutavan kuitenkin rokottavan heidän tulevia eläkkeitään.

– Ranskan hallituksen ja presidentti Macronin puheet ovat keskenään ristiriitaisia. Välillä ylimääräisiä miljardeja on ja välillä taas ei ole. En luota heidän lupauksiinsa esimerkiksi meidän opettajien eläkkeiden turvaamisesta lainkaan, sanoo Pariisin pohjoispuolella Aulnay-sois-Bois’ssa opettajana työskentelevä Mathilde Douthe.

Mathilde Douthe
Pariisin lähellä opettajana työskentelevä Mathilde Douthe mielenosoituksessa Kuva: Juha Nurminen

Hallitus joutui perääntymään eläkeiän korotuksesta

Ranskan hallitus taipui tekemään uudistukseen viikonloppuna jälleen isoja myönnytyksiä.

Pääministeri Édouard Philippe ilmoitti myöhään lauantai-iltana, että hallitus luopuu eläkeuudistuksen eniten vastustusta herättäneestä kohdasta eli aikeesta nostaa täyteen eläkkeeseen oikeuttavaa ikärajaa 62:sta 64:än vuoteen.

Viikkojen lakot saivat Ranskan johdon taipumaan: suunniteltua eläkeuudistusta vesitetään

Myönnytys on merkittävä, muttei riittänyt vakuuttamaan ammattiliittoja.

– 64 vuoden ikärajasta luopuminen on rauhoittava ele, mutta eläkeuudistuksen muokkaaminen hyväksyttävään muotoon vaatii vielä paljon lisätyötä, sanoi maltillisen UNSA-ammattiliiton johtaja Laurent Escure.

Osa ammattiliitoista hautaisi koko uudistuksen

Tiukempaa linjaa edustavat liitot, kuten jäsenmäärältään suuri CGT, tyrmäsivät puolestaan hallituksen vastaantulon ja vaativat koko eläkeuudistuksen hautaamista.

Mielenosoitus.
Mielenosoitus Ranskassa. Kuva: Juha Nurminen

Etenkin pääkaupunkia Pariisia halvaannuttava, Ranskan historian pisin liikennelakko jatkuu siis tälläkin viikolla. Ranskan hallitus jatkaa samalla neuvotteluja ammattiliittojen kanssa ja toivoo saavansa niistä edes osan puolelleen.

Ranska on sekaisin lakkojen takia, ja pariisilainen Inari Salmivaara pyöräilee 20 kilometriä töihin – "Joululoma tulee kieltämättä tänä vuonna tosi tarpeeseen"

Kaikkiaan näyttää siltä, ettei eläkeuudistuksesta tule lainkaan niin kunnianhimoista, kuin mihin presidentti Emmanuel Macron on tähdännyt. Ranskan hallitus on tehnyt jo myönnytyksiä useille ammattiryhmille – esimerkiksi poliisit ja rautatieläiset saavat jatkossakin nauttia varhaiseläkkeistä.

Lauantaina ilmoitettu eläkeiän pidennyksestä luopuminen uhkaa puolestaan rapauttaa koko uuden eläkejärjestelmän rahoituksen. Ranskan nykyinen eläkejärjestelmä on monimutkainen ja kallis, mutta uusi järjestelmä ei välttämättä tule paljon halvemmaksi.

Suosittelemme