Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kuningatar Elisabet hyväksyy prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin ratkaisun

Prinssi Williamin ja prinssi Harryn väitettyä välirikkoa ei mainittu kuningattaren tiedotteessa.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan Kuva: Daniel Leal-Olivas / AFP
Yrjö Kokkonen,
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian kuninkaallinen perhe on pitänyt kriisikokouksen prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin aiheuttaman hämmingin vuoksi.

Kuninkaalliset tapasivat Sandringhamin kartanossa lukuun ottamatta ulkomailla oleskelevaa Meghania, joka tiettävästi oli yhteydessä tilaisuuteen puhelimitse.

Herttuapariskunta ilmoitti viime viikolla vetäytyvänsä kuninkaallisen perheen ytimestä ja keskittyvänsä omiin hankkeisiinsa.

Prinssi Harryn yllättävä vetäytymisilmoitus herättää pahaa verta brittihovissa – kuningatar Elisabet haluaa nopean ratkaisun

Kuningatar Elisabet julkaisi tapaamisen jälkeen tiedotteen, jossa hän sanoo hyväksyvänsä Harryn ja Meghanin päätöksen ja tukevansa heitä. Elisabet tosin mainitsee, että hän olisi mieluiten nähnyt heidän jatkavan elämäänsä kokoaikaisina kuninkaallisen perheen jäseninä.

– Meghan ja Harry ovat tehneet selviksi, etteivät he halua uudessa elämänvaiheessaan olla riippuvaisia julkisista varoista, kuningatar tiedottaa.

Kuningasperhe on nyt sopinut, että Sussexin herttuapari – Harry ja Meghan – aloittavat siirtymävaiheen, jonka aikana he asuvat osin Britanniassa ja osin Kanadassa.

Kuningatar Elisabeth saapumassa Sandringhamin kartanoon.
Kuningatar Elisabeth saapumassa Sandringhamin kartanoon. Kuva: Neil hall / EPA

Kuningattaren mukaan joitakin päätöksiä on vielä tekemättä ja asia vaatii lisää miettimistä. Tänään käydyt keskustelut olivat kuningattaren mielestä silti rakentavia.

Huhu välirikosta

Veljekset Harry ja prinssi William antoivat perhekokouksen alla harvinaisen yhteislausunnon, jossa he kiistivät mediassa uutisoidut väitteet rikkoutuneista väleistään.

Veljesten välisestä viileydestä on kerrottu lähes koko sen ajan, kun Harry on ollut yhdessä Meghanin kanssa. Prinssi Williamin sanotaan muun muassa olleen huolissaan nopeasti edenneestä suhteesta ja varoittaneen tästä Harrya.

Kuningattaren tiedotteesta asiasta vei mainittu mitään.

Viime syksynä Harry ja Meghan esiintyivät ITV-kanavan tunnin mittaisessa dokumentissa An African Journey. Sen haastattelussa Harry kertoi veljesten kulkevan eri polkuja ja että paineen alla "asioita tapahtuu".

– Meillä veljeksillä on hyviä ja huonoja päiviä, hän sanoi tuolloin.

Dokumentissa käsiteltiin myös pariskunnan suhdetta mediaan, joka on ollut vaikea tavattoman huomion ja pariskunnan, erityisesti Meghanin, saaman kritiikin vuoksi. Pariskunta onkin ryhtynyt oikeustoimiin mediaa vastaan, sillä se katsoo lehtien loukanneen yksityisyyttään.

Sandringham kartanon suljettu portti.
Sandringham kartanon suljettu portti. Kuva: Neil Hall / EPA

Pariskunnan vetäytymispäätös on aiheuttanut Britannian hovissa yhden modernin ajan suurimmista kriiseistä, sillä asian julkistus yllätti loput kuningasperheen jäsenistä ja sai aikaan valtavan mediakohun.

Kyseessä on hovin kannalta erittäin kiusallinen imago-ongelma, sillä kuninkaallisen perheen päätökset valmistellaan yleensä huolella etukäteen, kuten niiden julkistuskin.

Tällä kerralla kävi juuri niin kuin ei olisi pitänyt, sillä Harry ja Meghan tiedottivat omavaltaisesti suunnitelmastaan aloittaa oma elämä kuningasperheen ytimen ulkopuolella.

Kansalaisten reaktiot tylyjä

Daily Mail -lehden teettämän kyselyn perusteella vastaajista joka toinen hyväksyy sinällään sen, että Harry ja Meghan luopuvat keskeisistä kuninkaallisista velvoitteistaan. Runsas kolmannes vastaajista oli eri mieltä.

Huomattavan nihkeästi vastaajat suhtautuvat siihen, että kuningatar pidettiin pimennossa päätöksestä.

Noin 75 prosenttia vastaajista katsoi, että pariskunta ei voi jatkossa vastaanottaa minkäänlaista taloudellista tukea kuninkaallisilta tai veronmaksajilta. Vain kolmetoista prosenttia vastaajista hyväksyisi moiset tuet.

Vastaajista 60 prosenttia oli myös sitä mieltä, että pariskunnan tulisi maksaa takaisin rahat – lähes kolme miljoonaa euroa – joilla heidän Windsorin-kotiaan remontoitiin verovaroin.

Useampi kuin joka toinen vastaaja katsoi, että prinssi Harryn pitäisi luopua asemastaan kruununperimysjärjestyksessä, noin joka neljäs oli eri mieltä.

Vain noin joka kolmas vastaaja kannatti, että pariskunta saisi jatkossa pitää kuninkaallisen korkeuden tittelin, mikäli se ansaitsee rahaa eli saa palkkioita kaupallisista yhteistyökuvioista tai esimerkiksi esiintymisistään.

Taloudelliset järjestelyt puhuttavat

Yhtenä kantona kaskessa ovatkin raha-asiat, sillä herttuapariskunta on kertonut tavoittelevansa taloudellista riippumattomuutta.

Prinssi Harry saa vuotuista määrärahaa vastineeksi kuninkaallisista velvoitteistaan. Jos pariskunta lähtee omille teilleen, on perusteltua kysyä, voiko Harry enää saada näitä varoja käyttöönsä.

Kuningasperheen jäseniä yhteiskuvassa.
Kuningasperheen jäseniä yhteiskuvassa. Kuva: Paul Ellis / AFP

Ennakkoon pidettiin mahdollisena, että perhe päätyy kompromissiin, jossa Harryn määrärahoja vähintäänkin leikataan. Maineenhallinnan kannalta on melko mahdotonta, että Harry saisi yhä täysimääräiset rahat käyttöönsä samalla kun hän asuu osan vuodesta ulkomailla, elää itsenäistä elämää ja tekee mahdollisesti laajaakin bisnestä.

Kuninkaallisen perheen kalenterit ovat tiukasti sidoksissa lukuisiin edustustehtäviin ja virallisiin velvoitteisiin. Jos ja kun nämä tehtävät käyvät vähiin, perusteita palkkioille ei ole.

Turvallisuuskysymyksistä ongelmia

Herttuaparin turvajärjestelyt ovat mittavat ja kalliit. Täsmällisiä summia ei julkisteta, mutta on selvää, että ympärivuorokautinen turva maksaa paljon. Eräissä arvioissa on laskettu, että vuotuiset turvakulut ovat tähän saakka olleet noin 600 000 puntaa eli noin 700 000 euroa.

Kuninkaallisen perheen turvallisuudesta vastaa Suur-Lontoon poliisi Scotland Yard.

Sandringhamin kartano.
Sandringhamin kartano. Kuva: AOP

On epäselvää, miten Harryn ja Meghanin sekä heidän poikansa turvallisuus hoidettaisiin ja miten kustannukset nousisivat, jos pariskunta asettuisi osaksi vuotta esimerkiksi Kanadaan.

Kuninkaalliseen perheeseen kuuluvien turvallisuuskulut maksetaan verorahoista. Myös tämä muodostaa imago-ongelman, kun pariskunta vetäytyy kuninkaallisen perheen ytimestä.

Daily Mailin gallupin mukaan yli 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että turvajärjestelyitä ei vastedes pitäisi maksaa verorahoista.

Britit suuttuivat Harrylle ja Meghanille, mutta keskustelut tulevaisuudesta "sujuvat hyvin" – Lehti: Herttuatar sopimukseen Disneyn kanssa

Suosittelemme sinulle