Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Omalaatuinen lastenhoitaja valokuvasi ihmisiä ja salasi kuvat vuosikymmeniksi – maailmankuulut otokset Suomessa esillä ensimmäistä kertaa

Yhdysvaltalaisesta Vivian Maierista tuli kuolemansa jälkeen valokuvamaailman sensaatio.

 Vivian Maierin omakuva
Vivian Maierin valokuvista kootut näyttelyt ovat kysyttyjä eri puolilla maailmaa. Valokuvataiteen museo Helsingissä esittelee niitä ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuva vuodelta 1959. Kuva: Vivian Maier / Maloof Collection
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Chicagolaisen varaston vuokrat olivat olleet pitkään maksamatta. Sisältä löytyneet laatikkoröykkiöt päätyivät huutokaupattavaksi.

Niistä paljastui poikkeuksellisen laaja, yli 100 000 valokuvanegatiivin arkisto.

Kuvat hankkinut keräilijä John Maloof oli tehnyt elämänsä löydön. Siitä alkoi salapoliisityö runsas kymmenen vuotta sitten.

 Vivian Maierin omakuva, heijastus
Valokuvataiteen museossa esillä olevat kuvat näyttävät, miten Vivian Maier kuvasi itseään. Kuva vuodelta 1953. Kuva: Vivian Maier / Maloof Collection

Maloof päätti selvittää, kuka oli eri nimillä esiintyvä Vivian Maier, jota kukaan ei kunnolla tuntenut ja jonka hätkähdyttävät kuvat olivat pysyneet salassa katseilta.

Nyt niitä voi nähdä ensimmäistä kertaa Suomessa. Valokuvataiteen museon Omakuva ja sen varjo -näyttelyssä on 83 Maierin ottamaa valokuvaa sekä kaitafilmejä.

 Vivian Maierin omakuvakuva
Maieria on kutsuttu muun muassa yhdeksi 1900-luvun parhaimmista katuvalokuvaajista. Kuva: Vivian Maier / Maloof Collection

Kuvattavat löytyivät katuvilinästä

Vivian Maier syntyi vuonna 1926 New Yorkissa itävaltaunkarilaiselle isälle ja ranskalaiselle äidille. Välillä hän asui myös Ranskassa.

24-vuotiaana Maier sai ranskalaiselta isotädiltään perinnön, jonka turvin pystyi matkustelemaan. Hän reissasi yksin Euroopassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Lähi-idässä ja valokuvasi näkemäänsä lukuisiin matkakuviin.

Eniten kuvia on kuitenkin New Yorkista ja Chicagosta, joissa hän työskenteli lastenhoitajana ja kotiapulaisena eri perheissä yhteensä 40 vuotta.

 Vivian Maierin kuva kiipeävästä pojasta
Valokuvissa ja kaitafilmeissä on usein kuvattuna lasten leikkejä ja yhteisiä retkiä. Kuva: Vivian Maier / Maloof Collection

Vivian Maier valokuvasi paljon itseään. Hänellä on usein päällään pitkä mekko, vartalon peittävä takki, hattu ja matalat saappaat. Hiukset ovat lyhyet.

Kuvat on otettu heijastavan peilin kautta tai hänestä näkyy vain katuun piirtyvä varjo.

 Vivian Maierin omakuva, varjo
Valokuvaaja oli tarkka yksityisyydestään. Kuvissaan hän on läsnä heijastumana tai varjona maassa. Kuva vuodelta 1956. Kuva: Vivian Maier / Maloof Collection

Kuvissa on myös väläyksiä ihmisten arjesta, tarkkoja havaintoja katuvilinästä sekä suurkaupunkien jo kadonneita näkymiä. Mustavalkokuvissa tuntemattomat ihmiset katsovat uteliaina kohti tai kulkevat eteenpäin kuvaajaa huomaamatta.

Vivian Maieria on verrattu ranskalaiseen valokuvaajaan, Henri Cartier-Bressoniin, joka oli yksi 1900-luvun kuuluisimmista valokuvataiteilijoista.

 Vivian Maierin kuva naisten sääristä
Vivian Maierille oli tyypillistä, että hän uskaltautui lähelle kuvattaviaan. Kuva vuodelta 1970. Kuva: Vivian Maier / Maloof Collection

Yksineläjä panttasi kuviaan muiden katseilta

Lastenhoitaja Vivian Maieria alettiin kutsua valokuvaajaksi vasta hänen kuolemansa jälkeen. Siihen vaikuttivat hänen kuvistaan kootut suuren suosion saaneet näyttelyt ja kirjat sekä dokumentti Vivian Maierin salaisuus.

Sen toinen ohjaaja on valokuvat aikoinaan hankkinut John Maloof.

Yle Areenassa katsottavissa oleva elokuva kertoo uskomattoman tarinan syrjäänvetäytyjästä ja siitä, mitä hänen elämästään kuoleman jälkeen paljastui.

Maier halusi säilyttää yksityisyytensä. Omasta elämästään hän pysyi vaitonaisena myös perheissä, joissa työskenteli. Valokuviaan hän ei näyttänyt koskaan kenellekään.

Haastatteluiden ja Vivian Maierilta jääneiden esineiden perusteella muodostuu kuva hamstraajasta, joka säästi vähäpätöisimmätkin kuitit ja lappuset.

Dokumentissa entiset hoitolapset muistelevat lapsenvahtiaan. Kommentit eivät ole pelkästään imartelevia. Häntä pidettiin omalaatuisena ja sulkeutuneena. Lapsille hoitaja oli lempeä, mutta myös arvaamaton ja julma.

Omia lapsia Maierilla ei ollut. Hän ei ollut koskaan naimisissa, eikä hänellä ollut edes läheisiä ystäviä.

Vuonna 2009 Vivian Maier kuoli köyhänä ja erakkona.

Omakuva ja sen varjo -näyttely on avoinna Valokuvataiteen museossa Helsingissä 17.1.-24.5.2020

Vivian Maierin kotisivut

 Vivian Maierin omakuva, peilissä
Maierin koti oli niin täynnä hänen keräämiään sanomalehtiä, ettei siellä mahtunut kulkemaan kuin kapeata polkua pitkin. Kuva vuodelta 1971. Kuva: Vivian Maier / Maloof Collection

Suosittelemme