Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vyyhti alkoi purkautua vuosien jälkeen: Epäiltyjä uhreja 7, yksi ulkomailta – Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa syytetään seksuaalirikoksista

Opettaja on kiistänyt syytteet. Puolustus vetoaa siihen, että koskettelu kuuluu turvatarkastukseen. Syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta.

Poliisiammattikorkeakoulun opettajan ahdistelusyyte
Petra Ketonen,
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirkanmaan käräjäoikeus aloitti tiistaina Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa koskevien seksuaalirikossyytteiden käsittelyn. Oikeudenkäyntiä pyydettiin salaiseksi, mutta oikeuden tuomari päätti sen olevan julkinen.

Yle seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Poliisiammattikorkeakoulu toimii Tampereen Hervannassa. Ylikonstaapelia syytetään kuudesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaalisesta ahdistelusta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjä vaatii opettajalle ehdollista vankeusrangaistusta.

Epäillyt rikokset tulivat ilmi viime helmikuussa, mutta syytteiden mukaan tekoja on ollut jo vuodesta 2015. Opiskelijat eivät olleet uskaltaneet puhua epäasiallisesta kohtelusta.

Vyyhti alkoi purkautua vasta vuosien jälkeen, kun syytetyn opettajakollega joutui itse koskettelun uhriksi ja kuuli opiskelijoiden puhuvan vastaavasta kohtelusta. Koulu alkoi selvittää asiaa sen jälkeen.

Poliisiammattikorkeakoulu teki opettajasta rikosilmoituksen kevättalvella 2019. Opiskelijoiden mukaan opettaja oli käyttäytynyt epäasiallisesti sekä opetustilanteissa että vapaa-ajalla.

Voimankäyttöä opettanut ylikonstaapeli on työskennellyt Poliisiammattikorkeakoulussa vuosia. Epäilyjen vuoksi hän on ollut pidätettynä virasta. Opettaja on kiistänyt syytteet.

Syyte: tarttui pakaroista

Epäillyt tapaukset ovat kohdistuneet opiskelijoiden lisäksi henkilökuntaan. Epäiltyjen rikosten uhreja on seitsemän.

Yksi asianomistajista on Ruotsista. Epäilty ahdistelu tapahtui kurssilla, jolla oli pohjoismaisia osallistujia. Ruotsalaisella asianomistajalla ei ollut vaatimuksia, joten häntä kuultiin vain todistajana.

Osa muista kurssilaisista oli saanut myös ihailevia tekstiviestejä opettajalta.

Kurssilla harjoiteltiin voimankäyttöä, jota poliisi tarvitsee vaaratilanteissa.

Ruotsalaisen asianomistajan mukaan hän pääsi vähällä koskettelulla sen perusteella, mitä kurssilla kuuli.

oikeussali
Syytetty opettaja peitti kasvonsa medialta. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Yksi syytekohta liittyi vapaa-ajan matkaan Pärnussa. Muissa syytteissä oli kyse opiskelijoista.

Useissa syytekohdissa oli kyse siitä, että syytetty oli tarttunut asianomistajaa pakaroista. Yksi opiskelijoista kertoi, että häntä oli läpsäisty bileissä pakaroille, mutta hän ei uskaltanut puuttua opettajan käytökseen. Opiskelijan mukaan opettaja oli myös silittänyt selästä ampumaharjoituksessa.

Puolustus kysyi, onko asianomistaja varma, kuka läpsäisi. Asianomistaja vastasi, että ei nähnyt, mutta teon jälkeen opettaja oli nauranut hänelle.

Myös muut opiskelijat kertoivat, etteivät uskaltaneet puhua asiasta. Ainakin yksi asianomistaja kertoi pelänneensä, ettei häntä uskota.

Yhden asianomistajan kohdalla oli kyse rintoihin koskemisesta, toisella taas oman keskivartalon työntämisestä kohti opiskelijan pakaroita.

Opettajan mukaan naiselta pitää tutkia myös rinnat turvatarkastuksessa. Miesopettaja oli asianomistajan mukaan tutkinut rinnat naisopiskelijalta harjoituksessa, vaikka yleensä tämän tekee naispoliisi.

Ahdistelua oli syyttäjän mukaan tapahtunut myös painimatolla.

Oikeudessa pohdittiin, miten käännetään jucka ruotsista suomeksi. Esitutkinnassa se oli käännetty sanaksi pökkiä, mutta oikeus päätyi termiin nylkyttää.

Puolustus: Koskettelu kuuluu turvatarkastukseen

Fyysinen kontakti liittyy syytetyn mukaan koulutukseen. Poliisia koulutetaan erilaisten fyysisten uhkatekijöiden varalle.

Syytetyn mukaan turvatarkastus on osa poliisin työtä ja turvallisuutta. Koulutuksessa tehtiin turvatarkastus käsin koskettelemalla. Puolustuksen mukaan näissä tilanteissa tapahtuu koskettamista.

Opettajan ja oppilaiden välillä on ollut puolustuksen mukaan paljon yhteydenpitoa koulun ulkopuolella ja välit ovat olleet läheiset. Puolustuksen mukaan syytetty on ollut hyvin pidetty opettaja.

Puolustus esitti kuvan viinapullosta, johon oli liimattu sydänten kuvia. Syytetyn mukaan seksuaalisesti hyväksikäytetty ei olisi antanut tällaista lahjaa. Asianomistajan mukaan kyse oli luokan kiitoksesta opettajalle kurssin päätteeksi.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg kertoi Ylelle marraskuussa 2019, että osa teoista on tapahtunut vuosia sitten ja ehtinyt vanhentua rikosoikeudellisesti. Himbergin mukaan kaikki epäiltyjen seksuaalirikosten uhrit ovat naisia.

Esitutkinta-aineisto on määrätty salassa pidettäväksi.

Mahdollinen tuomio tulee myöhemmin. Tuomion tulopäivä ei ole vielä tiedossa.

Lue lisää:

Poliisiammattikorkeakoulun opettajalle luetaan syytteet hyväksikäytöstä – epäasiallisen käytöksen on epäilty jatkuneen vuosia

Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa vastaan nostettu syytteitä seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta

Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa epäillään opiskelijoiden seksuaalisesta ahdistelusta – juttu etenee syyteharkintaan

Poliisiammattikorkeakoulun miesopettajaa epäillään useasta seksuaalisesta ahdistelusta: "Sekä oppitunneilla että vapaa-ajalla"

Suosittelemme sinulle