Hyppää sisältöön

Tornion Karhakkamaahan suunnitellut jättimäiset tuulivoimalat säikyttivät jokivarren asukkaat – hanke halutaan kaataa

Tornionjokilaaksossa vastustetaan Tornion pohjoisosaan suunniteltua 48 voimalan tuulipuistoa.

Liisa Koivisto ja Birgit Niva luovuttavat vetoomuksen Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiaiselle.
Karhakkamaan tuulivoimapuistoa vastaan kerättiin viikonloppuna vetoomus, jonka allekirjoitti 474 ihmistä. Liisa Koivisto Torniosta ja Birgit Niva Haaparannalta luovuttivat vetoomuksen ensimmäisen version Tornion kaupunginjohtajalle Timo Nousiaiselle. Kuva: Laura Valta / Yle
Laura Valta

Tornion, Ylitornion ja Haaparannan kyläläiset toivovat voivansa vielä vaikuttaa Karhakkamaahan suunnitellun jättimäisen tuulivoimapuiston rakentamiseen.

Ylitornion ja Tornion rajan tuntumaan on suunnitteilla 48 tuulivoimalaa, jotka olisivat 300-metrisiä eli korkeampia kuin mitkään nykyiset voimalat.

Lähialueen asukkaat ovat huolestuneita suurten ja entistä tehokkaampien voimaloiden melusta sekä vaikutuksesta muun muassa Tornionlaakson kulttuurimaisemaan, luontoarvoihin, matkailuun ja kiinteistöjen arvoon.

Viime viikonloppuna joukko aktiiveja kyläläisiä kiersi ovelta ovelle keräämässä nimiä vetoomukseen, minkä lisäksi verkossa kerätään nimiä sähköisesti.

Vetoomuksen ehti muutamassa päivässä allekirjoittaa 474 ihmistä. Nimiä kerätään edelleen, vaikka vetoomuksen ensimmäinen versio luovutettiin Tornion kaupungille jo maanantaina.

"Osa tienaa, osa menettää omaisuutensa"

Tuulivoimapuistoa vastustavan vetoomuksen alulle laittanut torniolainen yrittäjä Liisa Koivisto kertoo, että suurin osa Tornion pohjoisten ja Ylitornion eteläisten kylien asukkaista vastustaa isoa tuulivoimapuistoa, mutta osa hyötyisi siitä.

– Kaikki allekirjoittivat paitsi ne, jotka ovat vuokranneet maitaan tuulivoimaloille. Osa tienaa sillä, että osa menettää omaisuutensa, Koivisto toteaa.

Tuulivoima-alueilla kiinteistöjen arvo putoaa, mikä pelottaa Koivistoa ja monia muita lähitienoon asukkaita. Jo nyt olemassa olevat Kitkiäisvaaran tuulivoimalat tuottavat häiritsevää melua, minkä oletetaan pahenevan, kun lähelle tehdään moninkertainen määrä entistä suurempia voimaloita.

– Suurin pelko on, että koko omaisuus menee. Sinne jää talo, josta on vielä lainaa jäljellä, ja pitää muuttaa pois, Koivisto toteaa.

Kaupunki kuulee asukkaita, mutta haluaa satsata tuulivoimaan

Tornion kaupunki aikoo ottaa huomioon kyläläisten huolen Karhakkamaan tuulivoimapuiston haitallisista vaikutuksista. Tuulipuistoa suunnitteleva Tuuliwatti Oy tekee parhaillaan ympäristövaikutusten arviointia, jonka yhteydessä kuullaan myös alueen asukkaita.

Kuitenkin Tornion luottamushenkilöt ovat yksimielisesti näyttäneet vihreää valoa ison tuulivoimapuiston suunnittelulle, sillä kaupungin pyrkimyksenä on päästä hiilineutraaliksi.

Kaupunginjohtaja Timo Nousiainen toteaa, että päättäjien on pohdittava tarvetta tuottaa puhdasta energiaa, mutta kaupunkilaisten vetoomuksella on myös vaikutusta.

– Se varmasti vaikuttaa siihen mihin voimaloita tulee ja varmaan siihenkin tuleeko niitä ollenkaan. Mutta lähtökohtaisesti meidän luottamushenkilöiltä on tullut vahvasti vihreää valoa tuulivoimalle, Nousiainen kertoo.

Kaupunki pyrkii hiilineutraaliksi ja haluaa siksi satsata uusiutuvaan energiaan.

Nousiaisen mukaan yva-menettelyn yhteydessä Karhakkamaan ympäristön asukkaille järjestetään kuulemistilaisuuksia tuulivoimapuiston suunnitelmista.

Suosittelemme sinulle