Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kuka maksaa kulut? Kanadalaiset prinssi Harrylle ja herttuatar Meghanille: Tänne muuttaminen ei ole pelkkä ilmoitusasia

Kanadan pääministerin mukaan herttuaparin suunnitelmissa on vielä paljon keskusteltavaa.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ihmisjoukon takana. Etualalla pieni Kanadan lippu.
Kanadassa kysytään kuka maksaa herttuaparin turvatoimet. Prinssi Harry ja herttuatar Meghan vierailivat tammikuun 7. päivä Lontoon Canada Housessa. Kuva: AOP
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin ilmoitus viettää tulevaisuudessa yhä enemmän aikaansa Pohjois-Amerikassa, eli käytännössä Kanadassa, herättää sekä myönteisiä että kielteisiä reaktioita.

Kuninkaallisten ihailijat ja julkkisjuoruista elävät lehdet ovat pariskunnan muutosta innoissaan. Osa kanadalaisista on kuitenkin huolestunut tulijoiden veronmaksajille aiheuttamista kuluista.

Pariskuntaa on myös muistutettu siitä, ettei Kanadaan muuttaminen ole pelkkä ilmoitusasia, vaan myös kuninkaallisten täytyy anoa oleskelulupaa.

Justin Trudeau ja kuningatar Elisabet kättelevät.
Pääministeri Justin Trudeaun mukaan herttuaparin muutto vaatii vielä keskusteluja. Kuva on otettu huhtikuussa 2018, jolloin Trudeau tapasi kuningatar Elisabetin Lontoossa. Kuva: AOP

Pääministeri Trudeau: Paljon keskusteltavaa

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on toistaiseksi ottanut varovasti kantaa herttuaparin muuttosuunnitelmiin. Trudeau sanoi Global News -televisiokanavan haastattelussa uskovansa, että suurin osa kanadalaisista tukee ajatusta kuninkaallisista Kanadassa.

Samalla hän kuitenkin painotti, että käytännön asioissa, kuten turvallisuusjärjestelyiden maksamisessa, on vielä paljon keskusteltavaa. Hänen mukaansa Kanadan hallitus ei tähän saakka ole ollut mitenkään osallisena muuttoon liittyvissä keskusteluissa.

Esimerkiksi Kanadan yleisradioyhtiö CBC on nostanut esille kysymyksen, joutuvatko Kanadan veronmaksajat maksamaan kaikki turvallisuuskulut ja maksaako herttuapari tulevaisuudessa veroja Kanadaan.

Talousministeri Bill Morneau sanoi maanantaina, ettei hallitus ole vielä tehnyt päätöstä siitä, kustantaako Kanadan valtio osan pariskunnan turvallisuuskuluista, uutisoi The New York Times.

"Harry ja Meghan tarvitsevat hyvän asianajajan"

Useat kommentoijat ovat huomauttaneet, ettei Kanadaan muuttaminen ole kuninkaallisillekaan pelkkä ilmoitusasia. Vaikka Kanada kuuluu Kansainyhteisöön ja sen valtionpäämies on kuningatar Elisabet II, eivät kuninkaallisen perheen jäsenet nauti erikoisoikeuksista oleskeluluvan suhteen.

– Harry ja Meghan tarvitsevat hyvän siirtolaisuusasioihin perehtyneen asianajajan, jos he haluavat jäädä Kanadaan, toimittaja John Ibbitson kirjoittaa The Globe and Mail -sanomalehdessä.

– Kuningatar ilmoitti maanantaina, että Sussexin herttua ja herttuatar aikovat viettää osan vuodesta Kanadassa. Se on varmasti mukavaa heille, mutta tässä maassa on lakeja. Jos Sussexit haluavat asua täällä, pitää heidän anoa lupaa. Jos he ovat fiksuja, täyttää Meghan lomakkeet, Ibbitson jatkaa.

Vancouverilainen siirtolaisasioihin erikoistunut asianajaja Richard Kurland arvioi The Globe and Mailissa, että Meghanille voisi irrota lupa kulttuurialan ihmisille tarkoitetun ohjelman kautta.

Näyttelijänä työskennellyt Meghan on jo aiemmin asunut vuosia Torontossa kuvatessaan Pukumiehet-televisiosarjaa.

Siirtolaisuusasioista vastaava ministeriö sanoo uutistoimisto Reutersille, että kuninkaallisten on oleskelulupa saadakseen käytävä läpi sama hakuprosessi kuin muidenkin.

Siirtolaisuusasioista vastaavalla ministerillä Marco Mendicinolla on oikeus myöntää pysyvä oleskelulupa poikkeustapauksissa, mutta tätä ministerin erikoisoikeutta on käytetty Kanadassa vain harvoin.

Boris Johnson pitää kielensä kurissa

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi tiistaina yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa uskovansa, että kuninkaalliset hoitavat herttuaparin tulevaisuutta koskevien asioiden järjestelyn parhaiten itse ilman hänen kommenttejaan.

Kuninkaalliset neuvottelivat herttuaparin tulevaisuudesta maanantaina Sandringhamissa, jossa olivat paikalla kuningatar Elisabet, prinssi Charles, prinssi William ja prinssi Harry.

Herttuatar Meghanin oli tarkoitus osallistua keskusteluun puhelimitse, mutta brittimedian tietojen mukaan tämä peruttiin, koska osallistumista ei pidetty tarpeellisena.

Vielä ei ole tiedossa missä päin Kanadaa herttuapari aikoo tulevaisuudessa asua. Jouluna he viettivät aikaansa Vancouverinsaarella, Lounais-Kanadassa.

Lisää aiheesta:

Kuningatar Elisabet hyväksyy prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin ratkaisun

Britit suuttuivat Harrylle ja Meghanille, mutta keskustelut tulevaisuudesta "sujuvat hyvin" – Lehti: Herttuatar sopimukseen Disneyn kanssa

Prinssi Harryn yllättävä vetäytymisilmoitus herättää pahaa verta brittihovissa – kuningatar Elisabet haluaa nopean ratkaisun

Suosittelemme sinulle