Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Särestöniemi ja Äkkijyrkkä ensi kertaa Taidekeskus Salmelaan

Reidar Särestöniemen Kielto ja kaipaus -maalaus kertoo taiteilijan rakkaudesta toiseen mieheen.

Reidar Särestöniemi: Kielto ja kaipaus, 1967.
Reidar Särestöniemi: Kielto ja kaipaus, 1967. Kuva: Arto Liiti / Särestöniemi-museo
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Mäntyharjulainen Taidekeskus esittelee ensi kesänä päärakennuksessaan ensimmäistä kertaa Reidar Särestöniemen (1925–81) maalauksia. Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä (syntynyt 1949) on toinen Salmelan ensikertalainen. Äkkijyrkkä tuo Salmelaan sekä maalauksia että veistoksia.

Särestöniemi oli 70-luvulle tultaessa noussut kuuluisuuteen pohjoiseen luontoon ja mytologiaan viittaavilla voimallisilla kuvillaan. Särestöniemi on modernin suomalaisen taiteen kysytyimpiä nimiä. Hänen teoksensa Kielto ja kaipaus myytiin Helsingin Hagelstamin huutokaupassa 80 000 eurolla vuonna 2018.

Äkkijyrkkä puolestaan on tullut tunnetuksi lehmäaiheisista töistään. Hän on koulutukseltaan kuvanveistäjä ja karjankasvattaja. Äkkijyrkkä sai Valtion kuvataidepalkinnon vuonna 2002 ja taiteilijaeläkkeen vuonna 2014.

Päärakennuksessa esitellään myös uudet kokoelmat kuvanveistäjä Veikko Mylleriltä, taidemaalari Elina Förstiltä, kuvanveistäjä Tiina Torkkelilta sekä Rafael Wardilta.

Kesän Nuori taiteilija ja kuvataidekilpailun näyttelyluokkaan valitut taiteilijat julkaistaan myöhemmin keväällä. Kuvataidekilpailuun on ilmoittautunut yli 300 taiteilijaa.

Taidekeskus Salmela järjestää taidenäyttelyjen lisäksi monitaiteellista ohjelmaa. Taidekeskus Salmelan kesänäyttely kuuluu kävijämääriltään Suomen suurimpiin kulttuuritapahtumiin.

Lue lisää:

Reidar Särestöniemen teos huutokaupattiin 80 000 eurolla – Syleilevät karhuhahmot kertovat taiteilijan rakkaudesta toiseen mieheen

Suosittelemme