Kun koirien vessoista lähtee tekemään juttua, on kyllä otettava oma koira mukaan. Onneksi niitä on kaksi, ja mukaan pääsee toinen.
Mimmi on kaksivuotias karkeakarvainen mäyräkoira, joka ei ole koskaan käynyt lentoasemalla eikä lentänyt. Nyt Mimmi kuitenkin pääsee ensivisiitillään Helsinki-Vantaan lentoasemalla testaamaan uusia koirakäymälöitä.
Niitä on toivottu, koska moni matkustaa pienen lemmikin tai avustajakoiran kanssa. Lentokenttää hallinnoivan Finavian mukaan Helsinki-Vantaan läpi matkustaa vuosittain yli 10 000 koiraa.
– Lemmikkikäymälät alkavat yleistyä maailmalla. Tässä halusimme olla etunenässä, kertoo Finavian matkustajapalveluista vastaava johtaja Hanna Hämäläinen.
Istumme Mimmi-koiran kanssa mukavasti koirakäymälässä, korotetun pisualueen laidalla. Mimmi vain haistelee paikkoja, eikä pissaa vihreälle keinonurmelle. Muistuttaakohan se liikaa mattoa? Matolle ei saa pissata – eikä sisälle – sen Mimmi tietää. Lisäksi keinonurmi on märkä.
Hämäläisen mukaan lemmikkikäymälän hygieniasta pidetään tarkkaa huolta, joten se on saatettu juuri pestä. Pikkuhädän jälkeen käymäläalue huuhdellaan. Isomman hädän koittaessa kakka pitää kerätä pois vaikkapa asiaan tarkoitetun pussukan avulla.
Toinen vessoista sijaitsee Schengen-alueen ulkopuolelle lähtevien ja sieltä saapuvien lentojen terminaalissa, eli lentokentän uusimmassa osassa, ja toinen on lähtevien T2-terminaalin edessä ulkona.
Finavian Hämäläinen kuvailee lemmikkikäymälöiden rakentamista poikkeukselliseksi asiakaskokemukseksi myös nelijalkaisille matkustajille.
Mimmin aamulenkistä on kulunut vasta muutama tunti, joten hänen hätänsä ei ole vielä pakottava. Samalla alueella liikkuu kuitenkin koiria, jotka ovat saattaneet matkustaa jo pitkän aikaa.
– Haluamme kehittää palveluitamme niin, että matkustaminen on mahdollisimman sujuvaa ja mielekästä. Kun lemmikki on saanut tehtyä tarpeensa, voi omistajakin rentoutua ja virkistäytyä, Hämäläinen kertoo.
Lentoyhtiöt ottavat lemmikkieläimiä ja opaskoiria matkustamoon, kun niille varataan etukäteen paikka. Säännöt kuitenkin vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Lisäksi kissoilla, koirilla ja freteillä on oltava EU-maissa lemmikkieläinpassi, jonka voi ostaa eläinlääkäriltä.
Lisää lemmikkikäymälöitä Finavian Hämäläinen ei ainakaan suoraan lupaa. Hänen mukaansa Finavia tarkastelee matkustajareittejä ja tapoja, joilla matkustamisesta saadaan mahdollisimman sujuvaa. Myös niiden karvaisempien matkustajien kannalta.
Niin ja se toinen koiravessa T2-terminaalin edustalla. Sinne oli ilmeisesti joku jo käynyt tiristämässä matkajännitystään, koska pienen haistelun jälkeen Mimmi kyykistyi ja teki onnistuneen pienen pisun.