Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koirat saivat oman vessan Helsinki-Vantaan lentoasemalle – Mimmi-koira testasi uuden käymälän tekonurmen

Helsinki-Vantaan läpi matkustaa vuosittain yli 10 000 koiraa. Lemmikkikäymälä on oma eriönsä, jotta vähän ujompikin koira kehtaisi lirun tirauttaa.

Mäyräkoira nuuhkii koirien ulkokäymälää Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Helsinki-Vantaan lentoasemalle on rakennettu kaksi käymälää lemmikkieläimille. Testieläimemme Mimmi on koira, ja tässä se nuuhkii kiinnostuneena ulkona olevaa käymälää. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Tuulia Thynell
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun koirien vessoista lähtee tekemään juttua, on kyllä otettava oma koira mukaan. Onneksi niitä on kaksi, ja mukaan pääsee toinen.

Mimmi on kaksivuotias karkeakarvainen mäyräkoira, joka ei ole koskaan käynyt lentoasemalla eikä lentänyt. Nyt Mimmi kuitenkin pääsee ensivisiitillään Helsinki-Vantaan lentoasemalla testaamaan uusia koirakäymälöitä.

Miesten, koirien ja naisten vessat vierekkäin.
Lähtöportilla numero 51 sijaitseva lemmikkikäymälä näyttää ulkoa päin tältä. Finavian mukaan siitä on rakennettu oma erillinen vessansa oven taakse, jotta ujompikin koira saisi asioida siellä rauhassa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Niitä on toivottu, koska moni matkustaa pienen lemmikin tai avustajakoiran kanssa. Lentokenttää hallinnoivan Finavian mukaan Helsinki-Vantaan läpi matkustaa vuosittain yli 10 000 koiraa.

– Lemmikkikäymälät alkavat yleistyä maailmalla. Tässä halusimme olla etunenässä, kertoo Finavian matkustajapalveluista vastaava johtaja Hanna Hämäläinen.

Istumme Mimmi-koiran kanssa mukavasti koirakäymälässä, korotetun pisualueen laidalla. Mimmi vain haistelee paikkoja, eikä pissaa vihreälle keinonurmelle. Muistuttaakohan se liikaa mattoa? Matolle ei saa pissata – eikä sisälle – sen Mimmi tietää. Lisäksi keinonurmi on märkä.

Toimittaja Tuulia Thynell pissattaa Mimmi-koiraansa Helsinki-Vantaan lentoaseman koiravessassa.
Tältä näyttää lemmikkikäymälän sisällä. Korokkeen portaat on pehmustettu kestävällä ja pehmeällä materiaalilla, ettei lemmikin tassu lipsahda, ja koroke on vuorattu tekonurmella. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Hämäläisen mukaan lemmikkikäymälän hygieniasta pidetään tarkkaa huolta, joten se on saatettu juuri pestä. Pikkuhädän jälkeen käymäläalue huuhdellaan. Isomman hädän koittaessa kakka pitää kerätä pois vaikkapa asiaan tarkoitetun pussukan avulla.

Mäyräkoira Helsinki-Vantaan lentoaseman koiravessassa.
Mimmi tutustui käymäläalueeseen kiinnostuneena, muttei suostunut asioimaan sisätiloissa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Toinen vessoista sijaitsee Schengen-alueen ulkopuolelle lähtevien ja sieltä saapuvien lentojen terminaalissa, eli lentokentän uusimmassa osassa, ja toinen on lähtevien T2-terminaalin edessä ulkona.

Finavian Hämäläinen kuvailee lemmikkikäymälöiden rakentamista poikkeukselliseksi asiakaskokemukseksi myös nelijalkaisille matkustajille.

Mimmin aamulenkistä on kulunut vasta muutama tunti, joten hänen hätänsä ei ole vielä pakottava. Samalla alueella liikkuu kuitenkin koiria, jotka ovat saattaneet matkustaa jo pitkän aikaa.

Koirien käymälän kyltti lähtöaulan katossa.
Finavia on uusinut lentokentän opasteet vastaamaan nykyhetkeä. Opasteiden avulla löytää niin ihmisten kuin lemmikkien käymälään. Kuva: Petteri Juuti / Yle

– Haluamme kehittää palveluitamme niin, että matkustaminen on mahdollisimman sujuvaa ja mielekästä. Kun lemmikki on saanut tehtyä tarpeensa, voi omistajakin rentoutua ja virkistäytyä, Hämäläinen kertoo.

Lentoyhtiöt ottavat lemmikkieläimiä ja opaskoiria matkustamoon, kun niille varataan etukäteen paikka. Säännöt kuitenkin vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Lisäksi kissoilla, koirilla ja freteillä on oltava EU-maissa lemmikkieläinpassi, jonka voi ostaa eläinlääkäriltä.

Lisää lemmikkikäymälöitä Finavian Hämäläinen ei ainakaan suoraan lupaa. Hänen mukaansa Finavia tarkastelee matkustajareittejä ja tapoja, joilla matkustamisesta saadaan mahdollisimman sujuvaa. Myös niiden karvaisempien matkustajien kannalta.

Niin ja se toinen koiravessa T2-terminaalin edustalla. Sinne oli ilmeisesti joku jo käynyt tiristämässä matkajännitystään, koska pienen haistelun jälkeen Mimmi kyykistyi ja teki onnistuneen pienen pisun.

Toimittaja Tuulia Thynell pissattaa Mimmi-koiraansa Helsinki-Vantaan lentoaseman koiravessassa.
T2-terminaalin ulkopuolisessa koiravessassa Mimmi lopulta koki hetkensä tulleen ja pisukin tuli. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Suosittelemme