Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

EU-komissio julkisti jättimäisen ilmastopaketin – Yli tuhat miljardia euroa hiilestä luopumiseen ja ympäristöteknologiaan lähivuosina

Rahat otetaan EU-budjetista ja yksityiseltä sektorilta. Tarkoitus on tehdä Euroopasta ensimmäinen hiilineutraali maanosa 30 vuodessa.

Ursula von der Leyen
Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu on kallista. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli suunnitelmia hiilineutraaliuden saavuttamiseksi komissaarikollegoilleen tiistaina parlamentin täysistunnon yhteydessä. Kuva: Patrick Seeger / EPA
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Millaisiin toimiin EU ryhtyy tehdäkseen Euroopasta ensimmäisen hiilineutraalin maanosan vuoteen 2050 mennessä? Kuka hyötyy tuista ja rahoituksesta?

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli Vihreän kehityksen ohjelman yksityiskohtia muille komissaareille tiistaina Strasbourgissa. Komissio hyväksyi paketin iltaan kestäneen keskustelun päätteeksi.

EU:n ilmastopaketista käytetään nimeä Vihreän kehityksen ohjelma (Green deal). Sen kautta unioni investoi ja ohjaa tuhat miljardia euroa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen tulevina kymmenenä vuonna.

Tuhat miljardiakaan ei välttämättä riitä. Ohjelmaa rahoitetaan osin EU:n budjettivaroilla ja Euroopan investointipankin EIP:n kautta, ja sitä vivutetaan yksityisiltä sijoittajilta kerättävällä rahalla.

EU:n budjetista ilmastosuunnitelma vie tulevalla seitsenvuotiskaudella ennätyksellisen siivun, neljäsosan.

Apua hiilestä luopumiseen

Tarkoitus on auttaa esimerkiksi hiilestä riippuvaisia jäsenmaita siirtymään ympäristöystävällisempiin energiamuotoihin. Niiden tukemiseen ohjataan sata miljardia euroa Euroopan investointipankin kautta.

Kaikki jäsenmaat ovat kuitenkin oikeutettuja saamaan tukea ilmastohankkeilleen.

EU:lla on ilmastoasioissa vielä monta ongelmaa ratkaistavana jo siksi, että jäsenmaiden energiatuotannon ja liikenteen rakenteet ovat niin erilaisia.

Hiilestä riippuvaiset maat kuten Puola, Tsekki ja Saksa pitäisi kääntää uudistuvaan energiaan. Ne hyötyvät energiakäännökseen jaettavista tuista.

Komission esityksessä puhtaaseen energiaan ja pienempiin päästöihin pääsemiseksi tarvitaan investointeja noin 260 miljardilla eurolla. Näitä varoja voivat hakea esimerkiksi yritykset, jotka innovoivat uusia ratkaisuja.

Suhtautuminen ydinvoimaan vaihtelee maittain

Jäsenmaiden suhtautuminen ydinvoimaan vaihtelee. Esimerkiksi Ranska, Unkari ja Suomi puolustavat ydinvoimaa hyvänä ratkaisuna ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Saksa, Itävalta ja EU:n parlamentti taas ovat vastustaneet ydinvoiman laskemista uusiutuvaksi energiamuodoksi. Nyt ydinvoima näyttääkin jäävän alakynteen: viime linjausten mukaan ydinvoimaa ei luokiteltaisi vihreäksi sijoituskohteeksi.

Von der Leyenin Vihreän kehityksen ohjelman on tarkoitus tuottaa myös talouskasvua. Esimerkiksi Suomessa on puhtaan teknologian osaamista, johon voidaan saada rahoitusta ohjelmasta.

Lisää aiheesta:

EU:n uusi ilmastolinjaus: Sata miljardia euroa hiilestä luopumiseen, ilmastolaki voimaan keväällä, 2030 tavoitteita tiukemmiksi

Saksassa parlamentti hyväksyi kattavan ilmastopaketin kuukausien väännön jälkeen

Ilmastonmuutoskeskustelu on liian ideologista, sanoo ekomodernisti: "Ydinvoiman käyttämättä jättäminen voi olla kammottava virhe"

Suosittelemme