Hyppää sisältöön

Assi-sairaalan suunnittelu pistettiin uusiksi – kolmas versio esittelee neljän rakennuksen kampus-sairaalan

Hämeenlinnaan rakennettavan uuden Assi-sairaalan toimintamalli otti uuden suunnan. Tavoitteena on etsiä tarvittavat säästöt.

Assi-sairaalaa suunnitellaan nyt kampus-mallin mukaan. Vaikka asiakkaalle se näyttäytyy yhtenä rakennuksena, muodostuu sairaala neljästä toisiinsa yhteydessä olevista rakennuksista. Kuva: Ahveniston sairaalan allianssi
Tiina Kokko

Uuden keskussairaalan suunnittelussa tehtiin viime vuoden lopulla suunnanmuutos. Ahveniston sairaalan eli tuttavallisemmin Assi-sairaalan toimintamallia uudistettiin ja samalla vaihtui pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijaksi on nimetty nimetty Juha Lempinen.

Viime marraskuussa perustetun muutostyöryhmän tavoitteena on myös ratkaista toiminnallisten muutosten lisäksi se, miten paisuvat kustannukset taltutetaan lähelle alkuperäisbudjettia, 320 miljoonaa euroa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin projektijohtaja Petrus Kukkonen kertoo, että ryhmä on tehnyt kuukauden töitä.. Suunnittelupöydällä hahmottuu suunnitelma Assi 3.0 eli kampus-versio.

– Assi on uudistumassa. Assista tulee kampus-sairaala, joka rakentuu rakennusteknisesti erillisistä rakennuksista, mutta asiakkaiden ja ammattilaisten näkökulmasta se tulee olemaan yksi kokonaisuus.

Jokaisella rakennuksella oma rakennusperiaate

Vanhat havainnekuvat Assi-sairaalasta saa tallettaa arkistoihin. Kampus-sairaala tarkoittaa Kukkosen mukaan enemmän rakennusteknisiä kuin toiminnallisia ratkaisuja.

– Poliklinikat tulevat olemaan toimistorakennusteknisesti tehtyjä ja vuodeosastot ovat hotellirakentamista. Ainoastaan kuuma sairaala, missä ovat leikkaussalit, päivystys ja kuvantaminen, ovat perinteistä raskasta sairaalarakentamista.

Kuuman sairaalan, vuodeosaston ja poliklinikan lisäksi Assin neljäs rakennus on tukipalveluille tarkoitettu tila. Jokaista rakennusta suunnittelee oma työryhmä ja suunnittelunohjaus sovittaa kokonaisuuden yhteen.

Projektijohtaja Petrus Kukkonen (vas.) ja Tapio Jylhä suunnitteluohjauksesta aikataulusuunnittelun äärellä. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Kampus-mallilla on mahdollista saada aikaan säästöjä, laskee Petrus Kukkonen.

– Jos miettii, että aikaisemmin koko rakennus oli perinteistä sairaalarakentamista, nyt me voimme optimoida rakennuksen toiminnallisen tarpeen kautta. Ja saada sitä kautta säästöjä.

– Tämä on aika modernia rakentamista, mitä Suomessa ei olla aikaisemmin tehty. Teemme ihan omaa uniikkia ratkaisua Hämeeseen. Mutta Euroopassa ja maailmalla näitä on paljon.

Myös sairaalan suunnittelu on joustavampaa, kun työ voidaan pilkkoa erillisiin rakennuskokonaisuuksiin. Jos yhden rakennuksen suunnittelussa tulee viivästys tai ongelma, se ei viivästytä muiden rakennusten suunnittelun etenemistä. Tätäkin kautta säästöjä on mahdollisuus saada aikaan.

Pysyykö Assi budjetissa?

Tärkeä kysymys on, pysyykö Assi budjetissa suunnanmuutoksen jälkeen? Saadaanko noin 60 miljoonan euron ylitys niistettyä minimiin?

– Suunta on tällä hetkellä oikea, mutta työ on vielä vähän kesken. Muutosryhmällä on tammikuun loppuun asti aikaa työstää suunnitelmia ja laskelmat saadaan helmikuun alussa, jolloin me tiedämme, missä me olemme, Kukkonen linjaa.

Tavoitteena on se, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin yhtymävaltuusto pääsee kesäkuun kokouksessaan tutustumaan Assi-sairaalan versioon 3.0 ja päättämään sen rakentamisesta.

Suunnittelun lähtökohtana on, että nykyistä sairaalakiinteistön C-rakennusta ei hyödynnettäisi lainkaan, mutta lopulliset ratkaisut asiasta tehdään myöhemmin keväällä. Rakentaminen voisi alkaa syksyllä 2020.

Allianssille ei rekrytoida uutta projektipäällikköä, vaan KHSHP:n projektijohtaja Petrus Kukkonen vetää hankkeen kehittämisvaiheen loppuun.

Suosittelemme sinulle