Hyppää sisältöön

Outo riesa lypsykarjatiloilla: lehmiä jouduttiin lopettamaan talitinttien nokittua utareet rikki Simossa – "Tällaista ei ole ennen tapahtunut"

Talitintit iskivät ilmeisesti maitorasvan houkuttelemana nokkineen lehmien utareiden kimppuun.

Naaras talitiainen.
Talitiainen (Parus major) on pihojen tutuimpia lintuja. Simossa tiaiset intoutuivat alkutalvesta nokkimaan lehmien utareita, mistä aiheutui maitotiloille isojakin vahinkoja lehmien sairastumisen vuoksi. Kuvituskuva. Kuva: Kukka Ström / Yle
Antti Heikinmatti

Etelä-Lapin Simossa on talven aikana törmätty outoon linturiesaan: Navettaan sisälle päässeet talitiaiset (Parus major) ovat nokkineet lehmien utareet avohaavoille, niin että lehmiä on jouduttu tautien vuoksi jopa lopettamaan.

Asiasta uutisoi ensin Maaseudun Tulevaisuus. (siirryt toiseen palveluun)Lehden mukaan Lapista tapauksia tiedetään kolme.

Virpi Parpalan viidenkymmenen lehmän maitotilalle tiaiset iskivät marraskuussa.

– Kolmetoista vuotta on pihattonavetta ollut, ja satunnaisesti ennenkin on talitiaisia ja muita lintuja tullut sisälle. Mutta mitään tällaista ei ole ennen tapahtunut, Parpala ihmettelee.

Hänen mukaansa tiaisparvi pölähti sisään navettaan marraskuun pakkasilla tehdyn remontin aikana avoimista ovista.

– Ei mennyt montaa päivää, kun lehmillä alkoi tulla oireita. Ja pian sitten päästiin omin silmin näkemäänkin, että tiaiset hakkasivat lehmien vetimiä.

Viisi lehmää jouduttiin lopettamaan

Parpala kertoo törmänneensä vastaavanlaisiin havaintoihin myös muilta merilappilaisilta maatiloilta aiempina vuosina.

Tiaiset nokkivat ilmeisesti maitorasvan houkuttamana lehmien utareiden vetimet avohaavoille, mistä seurasi tulehduksia ja lehmien sairastumista. Parpalan tilalla viisi lehmää jouduttiin laittamaan teuraaksi tai lopettamaan.

Parpala ihmettelee sitä, että lehmät eivät reagoineet nokkimiseen millään tavalla. Vasta lypsyrobotille mennessään ne näyttivät, että tulehtuneisiin utareisiin sattuu, Parpala kertoo.

Kovin pitkään Parpalat eivät voineet katsella lehmiä ahdistelevaa tiaisparvea navetassaan.

– Ne oli pakko poistaa sieltä, Parpala sanoo.

Tintti on kekseliäs ja tarkkanäköinen

Oulun yliopiston eläintieteen professorin Arja Kaitalan mukaan on harvinaista, että tiaiset kävisivät elävän eläimen kimppuun ravinnonhankinnassaan.

– Englannista tosin tiedetään 1950–1960 -luvuilta tapauksia, joissa ne oppivat avaamaan portaille jätetyn maitopullon korkit, eli ne ovat hyvin kekseliäitä ruuanhankinnassaan, Kaitala muistuttaa.

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentin Aleksi Lehikoisen mukaan tinttien kekseliäisyyden vuoksi niiden torjuminen voi olla vaikeaa.

– Erityisesti pohjoisen talvessa talitiaiset valitsevat usein yhden ruokintapaikan, eivätkä liiku kovin paljoa. Jos puolen kilometrin säteeltä onnistuisi vähentämään tiaisten talviruokintapaikkoja, voisi lintuja vähentää alueelta ja samalla navettaan eksyviä yksilöitä voisi olla vähemmän, Lehikoinen neuvoo.

Lehikoisen mukaan erityisesti talitiaiset voivat käyttäytyä hyvinkin opportunistisisesti ruuanhankinnassaan. Kolmisen vuotta sitten Kanta-Hämeessä Hausjärvellä tiaiset nokkivat eläviä lampaita verille ja vuonna 2013 Mäntyharjulla Etelä-Savossa tiaisten kerrottiin tappaneen urpiaisia ja syöneen näiden aivoja.

"Kymmenen tuhatta ei riitä"

Professori Arja Kaitalan mukaan talitiaisilla on erittäin hyvä näkö ja näkyvän valon lisäksi lintujen silmä aistii ultraviolettivaloa. Navetasta lämpöä tavoittelevat tiaiset ovat siis saattaneet päätyä nokkimaan lehmien utareita havaittuaan niistä tihkuvia maitopisaroita.

Virpi Parpalan mukaan kovin runsaita aterioita lehmien utareista ei ole tiaisille herunut. Maitotilallisille nokkimistaipumuksesta koitui kuitenkin isot vahingot.

– Lehmiä jouduttiin lääkitsemään tulehdusten aikana ja maitotuotosta meni paljon hukkaan. Neljä teuraaksi vietyä lehmää oli vielä kantavia. Ei tässä kymmenen tuhatta euroa riitä, arvioi Virpi Parpala.

Parpalat aikovat hakea vahingoista korvausta ELY-keskukselta. Rauhoitettujen eläinlajien aiheuttamista vahingoista korvataan tutummin muun muassa runsaiden kanadanhanhi- tai kurkipopulaatioiden viljelmille aiheuttamia vahinkoja.

– Talitiaisten aiheuttamia vahinkoja ei ilmeisesti vielä koskaan ole korvattu, huokaa Virpi Parpala.

15.1. kello 16.48 Korjattu juttua. Kolme tapausta tiedetään Lapista, ei Simosta.

Lue myös:

Valkosiipiset varikset herättävät kummastusta – poikasena syöty roskaruoka on syynä värivirheeseen

Kaupunkielämään tottumattomat punatulkut törmäilevät ikkunoihin – humalaiset linnut myytti

Suosittelemme sinulle