Hyppää sisältöön

95-vuotias Elovena-tyttö vaihtaa kansallispukunsa siniseen mekkoon – "Elovena on valmis kansainvälistymään"

Elovena-tytön historia alkaa Karjalan Myllyn vuonna 1925 järjestämästä mainoskilpailusta.

95-vuotiaan Elovena-tytön uudella versiolla (vas.) halutaan viestiä suomalaisuudesta ja ajassa elämisestä. Oikealla suomalaisille tutun ikonin nykyinen versio. Kuva: Raisio
Elisa Kallunki

Suomalaisille tutuksi tullut Elovena-tyttö uudistuu ja vaihtaa kansallispukunsa uuteen, siniseen mekkoon. Raision mukaan uudella ilmeellä halutaan korostaa brändin suomalaisuutta ja ajassa elämistä.

– Uusi sininen mekko viestii ajassa elämisestä, moderniudesta ja suomalaisuudesta, Raision markkinointijohtaja Mikko Lindqvist sanoo.

Raisio halusi päivittää 95-vuotiaan Elovena-tytön tähän päivään samalla, kun yhtiö lähtee kasvattamaan kansainvälistä kauraliiketoimintaansa.

Pintamuotiin tytön ei haluttu pukeutuvan, sillä Raisio halusi aikaa kestävän ja selkeän valinnan. Raision Suomessa sekä muun muassa Ruotsissa ja Puolassa tekemät kuluttajatutkimukset vahvistivat, että kansallispuvusta voidaan kuitenkin nyt luopua.

– Sininen väri ja Elovena-tyttö nousivat tärkeiksi brändin ominaisuuksiksi, mutta kansallispukua kukaan ei spontaanisti maininnut, Raision markkinointipäällikkö Jennifer Krook sanoo.

Itse Elovena-tyttöä ei haluta lähteä vaihtamaan, sillä kun on jo symbolista arvoa.

– Koimme, että Elovena-tytön historialla on tietty arvo, ja sen vuoksi halusimme pitää tytön hyvin samanlaisena ja siten viestiä pitkistä juurista, Mikko Lindqvist sanoo.

Elovena-tyttö ilmestyi kaurahiutalepakkausten kuviin vuonna 1925. Kuva: Raisio

Vaalean Elovena-tytön historia ulottuu vuoteen 1925, viipurilaisen Karjalan Myllyn mainoskilpailuun, jolla haettiin kuvitusta kaurahiutalepakkaukseen. Kilpailun voitti Joel Viktor Räsäsen luoma vaalea kansallispukuinen tyttö, joka pääsi aluksi ekstra priima höyrytettyjen Elovena Kaurahiutaleiden pakkauksen kylkeen.

Tyttöä on 95-vuotisen historian aikana uudistettu vähin erin.

– 95 vuoden aikana kuvitustyyli on elänyt ajan mukana, ja pieniä muutoksia on tehty vuosien varrella, Mikko Lindqvist sanoo.

Alkuperäisellä Elovena-tytöllä oli eri kasvot kuin nykyisellä. Tyttö istuskeli kaurapellolla ja piteli kädessään sirppiä. Myöhemmin tyttö on esiintynyt pakkauksissa seisten, välillä toinen käsi on ollut koholla. Välillä Elovena-tyttö poistui pakkauksista kokonaan.

Uudistetun brändin mukainen Elovena-tyttö ilmestyy kuluttajapakkauksiin tämän vuoden aikana.

Suosittelemme sinulle