Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yle Uutiset luopuu tekoälystä verkkokeskustelujen moderoijana – "Vain ihmissilmä pystyy hahmottamaan keskustelun sävyjä"

Yle ostaa jatkossa moderointipalvelut STT:ltä.

uutistoimitus
Uudistuksen uskotaan parantavan keskusteluiden ilmapiiriä, jolloin toimittajienkin on aiempaa palkitsevampaa osallistua niihin. Kuva: Hernietta Hassinen / Yle
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutiset panostaa aiempaa enemmän verkkouutisten yhteydessä käytävien keskustelujen laatuun.

Se tehdään luopumalla koneesta eli tekoälystä keskustelujen moderoijana.

– Koneen etuja on, että se pystyy tekemään valtaosan päätöksistä silmänräpäyksessä. Se ei kuitenkaan pysty hahmottamaan keskustelun sävyjä tai kommentteja, jotka ovat aiheen vierestä, Yle Uutisten vastaava verkkotuottaja Timo Kämäräinen kertoo.

Tekoälyn sijaan moderointityön tekee jatkossa ihminen. Moderointipalvelut Yle ostaa STT:ltä.

– Vain ihmissilmä pystyy aidosti hahmottamaan, mitkä kommentit ovat laadukkaita ja mitkä eivät. Jatkossa pystymme karsimaan esimerkiksi aiheeseen liittymättömät tai loukkaavat viestit paremmin pois.

Uudella järjestelyllä ei Kämäräisen mukaan ole merkittäviä kustannusvaikutuksia Ylelle. Sen sijaan oletus on, että kommenttimäärät kasvavat samalla, kun keskustelun laatu paranee. Nyt kommentteja julkaistaan parituhatta viikossa.

– Tiedämme, että erityisesti nuoret haluavat keskustella esimoderoiduissa verkkopalveluissa, koska somekeskustelu on sävyltään koko ajan negatiivisempaa, Kämäräinen kertoo.

Päätoimittaja: "Kipakka ja kriittinen keskustelu on usein parasta keskustelua"

Millaista sitten on laadukas keskustelu, johon Yle uudistuksen myötä yhä vahvemmin kannustaa?

Aktiivista, aiheessa pysyvää ja erilaisia näkökulmia nostavaa, Yle Uutisten päätoimittaja Riikka Räisänen erittelee.

– Kommentoijat ilmaisevat itseään ja mielipiteitään selvästi, perustelevat niitä ja kunnioittavat toistensa erilaisia näkemyksiä. Harva keskustelija pitää laadukkaana esimerkiksi asioiden vierestä puhumista, solvaamista tai jankkaamista.

Räisänen muistuttaa lisäksi, että laittomuudet ovat laittomuuksia myös internetissä. Moderointiuudistus ei kuitenkaan poista keskusteluista kritiikkiä, polemiikkia tai vaikkapa sarkastisia sävyjä, joita koneen on ollut vaikea havaita.

– Ei missään nimessä! Kipakka ja kriittinen keskustelu on usein parasta ja kiinnostavinta keskustelua, Räisänen huomauttaa.

Merja Ylä-Anttila ja Riikka Räisänen Kysy Ylestä -illassa.
Vuorovaikutus, kuten laadukas verkkokeskustelu, on tärkeä osa nykyaikaista uutistyötä. Ylellä vuorovaikutusta lisätään myös järjestämällä Kysy Ylestä -iltoja, jollaiseen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila (vas.) ja päätoimittaja Riikka Räisänen osallistuivat 14. tammikuuta. Kuva: Raine Laaksonen / Yle

Yle Uutiset julkaisee pitkälti yli sata juttua päivässä. Jatkossakaan kaikkia ei avata keskustelulle, vaan kommentoida voi silloin, kun keskustelu istuu hyvin jutussa käsiteltäviin teemoihin.

– Esimerkiksi rikosjuttuihin emme lähtökohtaisesti avaa keskustelua, koska emme halua juttuihin spekulaatiota rikoksen taustoista tai uhrien yksityisyyttä mahdollisesti loukkaavaa keskustelua, Räisänen sanoo.

Uudistuksen myötä keskustelun aukioloajat ovat rukattavissa pidemmiksi. Tähän asti käytäntönä on ollut pitää keskustelut auki klo 22 saakka.

"STT on luonteva tuottaja tällaiselle palvelulle"

Moderointipalvelu ostetaan STT:ltä, mutta journalistinen päätösvalta säilyy Ylellä. Moderoijat noudattavat työssään Ylen ohjeita ja vaikeissa rajatapauksissa kysyvät linjausta Yleltä.

STT:n moderointipalvelun asiakkaita ovat myös muun muassa Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat.

Palvelun keskittäminen on STT:n toimitusjohtajan Kimmo Pietisen mukaan järkevää sekä asiakkaiden että bisneksen kannalta. Osaaminen kasvaa, kun moderaattorit tekevät töitä saman katon alla, ja yksittäisen mediatalon ei välttämättä ole taloudellisesti viisasta teettää moderointityötä sisäisesti.

– Suomessa luonteva tuottaja tällaiselle keskitetylle palvelulle on Suomen Tietotoimisto, Pietinen summaa.

Suosittelemme sinulle