Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Maailman suurin varainhoitaja Blackrock nostaa ilmastoasiat keskiöön – Sijoittaja jakaa yritykset hyviin ja huonoihin

Ilmastonmuutoksessa on häviäjiä ja voittajia, Blackrockin korkosijoituksista vastaava johtaja Scott Thiel sanoi Ylen haastattelussa keskiviikkona.

Scott Thiel
Blackrockin korkosijoituksista vastaava johtaja Scott Thiel kiertää Pohjoismaita arvioimassa tämän vuoden markkinakehitystä sijoittajille. Keskiviikkona hän oli Helsingissä. Kuva: Tanja Heino / Yle
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman suurin varainhoitaja, yhdysvaltalainen Blackrock ilmoitti tiistaina merkittävästä suunnanmuutoksesta, kun se kertoi sitoutuvansa tulevissa sijoituspäätöksissään ilmastonmuutoksen ehkäisyyn.

Yhtiö aikoo irrottautua sijoituksista, jotka ovat riski ilmastonmuutoksen kannalta, esimerkiksi hiiliteollisuudessa.

Kaikista hiiliomistuksistaan se ei luovu. Sen sijaan sijoitusjätti lupaa seurata, miten ympäristöä saastuttavat yritykset siirtyvät käyttämään ympäristöystävällisempää teknologiaa, ja toimia omissa päätöksissään sen mukaan.

Keskiviikkona Blackrockin sijoittajaseminaarissa Helsingissä vierailleen yhtiön korkosijoitusten johtajan Scott Thielin mukaan tarkoitus on saada yritykset toimimaan kestävän kehityksen puolesta.

Hän ei kommentoi Blackrockin pääjohtajan Larry Finkin uutta linjausta mitenkään, mutta pohtii ilmastonmuutosta tulevien sijoituspäätösten taustalla yleisesti.

– Kuten muidenkin sijoitustemme kohdalla, tämän teeman ympärillä on häviäjiä ja voittajia. Osaa markkinasta suosimme, osaa emme, Thiel sanoo Ylen haastattelussa.

Thiel kiittelee EU-komission tiistaina julkaisemaa vihreän rahoituksen pakettia. Hänen mielestään se osoittaa, että hallitusten ja yritysten välinen yhteistyö ilmastonmuutoksen ehkäisyssä syvenee.

– Hallitusten investoinnit kestävään kehitykseen ovat erittäin tärkeitä. Esimerkiksi infrastruktuuria, jota tarvitaan sähköautoja varten, pitää rakentaa hallitusten ja yritysten kesken yhteistyössä, hän sanoo.

Blackrock
New Yorkissa pääkonttoriaan pitävä Blackrock on saanut viime vuosina arvostelua sekä ympäristöjärjestöiltä että yrityksiltä siitä, että se ei ole vaatinut omistamiltaan yrityksiltä tiukempia ilmastotoimia. Kuva: Justin Lane / EPA

Yritykset kuuntelevat sijoitusjättiä herkällä korvalla

Ilmastonmuutoksesta on tullut keskeinen yritysten pitkän aikavälin näkymiä määrittävä tekijä, Blackrockin pääjohtaja Fink kirjoitti jokavuotisessa kirjeessään maailman toimitusjohtajille tiistaina. Finkin uudenvuodenkirjeitä seurataan yrityksissä tarkkaan, koska rahoittajajätin johdon mielenliikkeet määrittävät sijoitusvuotta.

Kirjeessään Fink toteaa, että finanssimarkkinat ovat reagoineet ilmastonmuutoksen uhkaan liian hitaasti. Hän sanoo uskovansa, että finanssiala on perustavanlaatuisen muutoksen kynnyksellä.

– Vaikka vain osa nykytieteestä olisi oikeassa, tästä tulee rakenteellinen, pitkäaikainen kriisi, Fink kirjoittaa.

Rahamaailmassa ja yrityksissä muutos nähdään tulevina vuosikymmeninä myös sukupolvien vaihtumisen kautta. Kun millenniaalit eli vuosituhannen vaihteen ympärillä syntyneet saavat vallan, he kiinnittävät kestävään kehitykseen nykyisiä valtasukupolvia enemmän huomiota.

Isot sijoittajat heräävät vasta nyt

Blackrockin linjanmuutos on tärkeä, koska vaikka monet yritykset, sijoittajat ja rahastot ottavat ilmaston lämpenemisen jo vakavissaan, suurten amerikkalaisten sijoitustalojen strategioissa sitä ei vielä ole näkynyt.

Sijoitusjättejä on moitittu passiivisuudesta suhteessa omistamiinsa yrityksiin, ja Blackrockin konttoreiden edessä on pidetty paljon mielenosoituksia.

– Kun kerromme näkemyksiämme yrityksille, ilmastonmuutos on vastedes aihe, joka on etusijalla, Scott Thiel arvioi.

"Yhdysvaltain vaalit ja kaupan lisääntyminen määrittävät tätä vuotta"

Scott Thiel arvioi, että kauppasodat laantuvat tänä vuonna. Kiinan ja Yhdysvaltojen on tarkoitus allekirjoittaa keskiviikkoiltana ensimmäisen vaiheen kauppasopimus, jossa kummankin osapuolen arvioidaan tekevän myönnytyksiä.

Thiel uskoo, että Yhdysvaltojen presidentinvaalien vuoksi tänä vuonna eletään kauppasodissa rauhallisempia aikoja. On istuvan presidentin Donald Trumpin etu, että taloudessa eletään rauhallisia aikoja.

Kauppakiistojen hälvenemisestä hyötyy myös Eurooppa.

– Euroopassa maailmankaupan taantuminen on vaikuttanut eniten Saksaan ja Italiaan. Nyt ne hyötyvät kaupan käynnistymisestä. Kulutustavaroiden ja autojen kysyntä paranee, mikä hyödyttää EU:n ydinmaita ja koko Eurooppaa, Thiel sanoo.

Lisätty 16.1. klo 13:22 lause, että Scott Thiel ei kommentoi pääjohtaja Larry Finkin tiistain kirjettä mitenkään.

Suosittelemme sinulle