Auringonnousut ja -laskut ovat viime päivinä olleet komeata katseltavaa.
Punaisen ja keltaisen – tai kultaisen – sävyissä hohtava taivas on ikuistettu moniin Ylelle lähetettyihin sääkuviinkin, tietää Ylen meteorologi Matti Huutonen.
Huutosen mukaan auringonlaskuihin eli iltaruskoon Suomessa voivat vaikuttaa esimerkiksi Saharasta Eurooppaan ajautuva hiekka tai voimakas tulivuorenpurkaus jossain.
– Joku voimakas tulivuorenpurkaus jossain voi tupsauttaa ilmakehään hiukkasia, jonka johdosta myös meillä voi näkyä näyttäviä auringonlaskuja.
Filippiineillä seurataan Taal-tulivuoren purkautumista jännityksellä. Sen vaikutukset voivat näkyä myös meillä. Huutonen muistaa, että Pinatubon purkautuminen näkyi myös Suomessa.
– Australian maastopalojen suhteen olen skeptinen, koska ne tapahtuvat eteläisellä pallonpuoliskolla ja pallonpuoliskojen välillä sekoittuminen on harvinaisempaa ja tapahtuu hitaammin. Filippiinien osalta tulivuorenpurkaukset vaikutukset meille eivät ole poissuljettuja, riippuen siitä, miten itse purkaus kehittyy.
Auringonnousua kuvaamaan
Vaasalainen Heikki Hongisto harrastaa valokuvaamista. Hän on aktiivinen sääkuvien lähettäjä, jonka kuvauskohteita ovat maisemien lisäksi myös mm. eläimet.
Hongisto kertoo nappaavansa kameran mukaan ja lähtevänsä ulos kuvaamaan, jos näkee ikkunasta komean ja värikkään auringonnousun tai -laskun.
Pirkko Hautamäki ikuisti auringonnousun Pietarsaaressa 14. tammikuuta kello 9.36.
Kirkasvärisen taivaan värit vaihtelivat niin nopeasti keltaisesta oranssiin, punaiseen ja purppuraan, että Hautamäki kertoo kiirehtineensä kuvaamaan pihalle sen huomatessaan.
Hautamäki kuvaa mielellään taivasta ja muuta luontoa. Aamurusko-kuvansa yhteydessä hän halusi testata vanhaa uskomusta siitä, että aamurusko tuo sadetta mukanaan. Näin se teki ainakin tällä kertaa, sillä Pietarsaaressa satoi koko päivän komean aamutaivaan jälkeen.
Oletko sinä nähnyt poikkeuksellisen komean aamuruskon tai iltaruskon? Lähetä siitä meille kuva. Kerro kuvatekstissä, missä kuva on otettu.