Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Aurinko on leiskunut kaikissa sävyissä tammikuussa – lähetä kuvasi sen noususta tai laskusta

Punaista, kultaista ja violettia sädehtivät auringonnousut ja -laskut ovat komeaa katseltavaa. Jutun lopussa voit lähettää meille kuvasi.

Auringonnousu Vaasassa 14. tammikuuta 2020
Auringonnousu Vaasassa 14. tammikuuta 2020 Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Auringonnousut ja -laskut ovat viime päivinä olleet komeata katseltavaa.

Punaisen ja keltaisen – tai kultaisen – sävyissä hohtava taivas on ikuistettu moniin Ylelle lähetettyihin sääkuviinkin, tietää Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Huutosen mukaan auringonlaskuihin eli iltaruskoon Suomessa voivat vaikuttaa esimerkiksi Saharasta Eurooppaan ajautuva hiekka tai voimakas tulivuorenpurkaus jossain.

– Joku voimakas tulivuorenpurkaus jossain voi tupsauttaa ilmakehään hiukkasia, jonka johdosta myös meillä voi näkyä näyttäviä auringonlaskuja.

Filippiineillä seurataan Taal-tulivuoren purkautumista jännityksellä. Sen vaikutukset voivat näkyä myös meillä. Huutonen muistaa, että Pinatubon purkautuminen näkyi myös Suomessa.

– Australian maastopalojen suhteen olen skeptinen, koska ne tapahtuvat eteläisellä pallonpuoliskolla ja pallonpuoliskojen välillä sekoittuminen on harvinaisempaa ja tapahtuu hitaammin. Filippiinien osalta tulivuorenpurkaukset vaikutukset meille eivät ole poissuljettuja, riippuen siitä, miten itse purkaus kehittyy.

Auringonnousua kuvaamaan

Vaasalainen Heikki Hongisto harrastaa valokuvaamista. Hän on aktiivinen sääkuvien lähettäjä, jonka kuvauskohteita ovat maisemien lisäksi myös mm. eläimet.

Hongisto kertoo nappaavansa kameran mukaan ja lähtevänsä ulos kuvaamaan, jos näkee ikkunasta komean ja värikkään auringonnousun tai -laskun.

Auringonnousu Vaasassa Heikki Hongiston ikuistamana
Auringonnousu Vaasassa Kuva: Heikki Hongisto, katsojan kuva

Pirkko Hautamäki ikuisti auringonnousun Pietarsaaressa 14. tammikuuta kello 9.36.

Kirkasvärisen taivaan värit vaihtelivat niin nopeasti keltaisesta oranssiin, punaiseen ja purppuraan, että Hautamäki kertoo kiirehtineensä kuvaamaan pihalle sen huomatessaan.

Hautamäki kuvaa mielellään taivasta ja muuta luontoa. Aamurusko-kuvansa yhteydessä hän halusi testata vanhaa uskomusta siitä, että aamurusko tuo sadetta mukanaan. Näin se teki ainakin tällä kertaa, sillä Pietarsaaressa satoi koko päivän komean aamutaivaan jälkeen.

Auringonnousu Pietarsaaressa Pirkko Hautamäen kuvaamana 14.1.2020
Punainen aamutaivas Pietarsaaressa 14.1.2020 Kuva: Pirkko Hautamäki, katsojan kuva
Auringonlasku merellä. Kuvauspaikka: Lohtaja,Ohtakari
Auringonlasku merellä. Kuvauspaikka: Lohtaja,Ohtakari Kuva: Seppo Kauppinen, katsojan kuva
Aamuaurinko Lappajärvellä
Aamuaurinko hyväili Lappajärven jäistä pintaa. Kuva: Sointu Ketola, katsojan kuva

Oletko sinä nähnyt poikkeuksellisen komean aamuruskon tai iltaruskon? Lähetä siitä meille kuva. Kerro kuvatekstissä, missä kuva on otettu.

Suosittelemme