Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Lipposen ilmastoanimaatiot ovat saaneet suurta suosiota Twitterissä. Etenkin elokuussa 2018 julkaistu video maapallon lämpenemisestä levisi maailmanlaajuisesti, sai miljoona näyttökertaa ja poiki yhteydenottoja ympäri maailmaa.
15. tammikuuta Lipponen julkaisi uuden, päivitetyn videon, jossa kerrotaan, miten maapallon lämpötila on muuttunut vuoteen 2019 saakka. Video perustuu Nasan GIS-instituutin julkaisemaan lämpötiladataan.
Lopputulos ei yllättänyt tutkijaa.
– Ihan samanlainen suuntaus jatkuu kuin ennenkin, eli lämpimämpään päin ollaan menossa. Vuosi 2019 oli toiseksi lämpimin maailmanlaajuisesti, Lipponen toteaa.
Maailman lämpötila oli viime vuonna noin asteen korkeampi kuin ennen vuotta 1980. Suomessa ero oli lähes kaksi astetta, sillä arktisilla alueilla ilmasto lämpenee muuta maailmaa nopeammin.
Kuluva talvi on jatkanut samaa linjaa: tammikuu on ollut poikkeuksellisen lämmin ja lämpötilat ovat hätyytelleet jo ennätystä.
Vaikka ilmastonmuutoksesta puhutaan uutisissa enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten, vaaditaan lisää toimenpiteitä, jotta sama kehitys ei enää jatkuisi, Lipponen sanoo.
– Kyllähän se vaatii enemmän toimenpiteitä, että nykyinen suuntaus saadaan hidastumaan. Esimerkiksi päästöjen vähennyksiä tarvitaan huomattavasti lisää.
Videoita halutaan näyttelyihin ja kouluihin
Lipponen tutkii Ilmatieteen laitoksen Kuopion tutkimuskeskuksessa ilmakehän pienhiukkasia satelliittikartoituksen avulla. Ilmastovideoita hän tekee siinä sivussa omaksi ilokseen.
– Se on vähän niin kuin harrastus. Ymmärrän itsekin niistä tilastoja helpommin kuin vain numeroita tuijottamalla.
Vuonna 2018 tekemällään videolla Lipponen nousi hetkessä maailman tietoisuuteen ilmastotutkijana. Helppotajuiset videot kiinnostavat niin toimittajia, tutkijoita kuin tavallisia kansalaisiakin.
– Lähes viikoittain tulee kyselyjä siitä, saako tekemiäni videoita käyttää vaikka opetuksessa. Viimeksi taidettiin kysyä Lontoosta modernin taiteen museosta, että saako videota käyttää näyttelyssä. Yhteydenottoja tulee joka puolelta maailmaa, Lipponen kertoo.
– Noin viikko sitten BBC halusi haastatella minua Australian metsäpaloista. Haastattelu tehtiin Suomen ajassa yhdeltä yöllä.
Epäilijöihin tehoaa tutkimustieto, uskoo tutkija
Lipponen törmää Twitterissä säännöllisesti kommentteihin, joissa hänen animaatioidensa kertomia tilastoja kyseenalaistetaan. Lipponen pyrkii vastaamaan niihin parhaan tietonsa ja osaamisensa mukaan.
Hän uskoo, että ilmastodenialismiin tehoaa yksinkertainen lääke: ilmastosta pitää kertoa entistä selkeämmin, ja julkisuuteen pitää tuoda tutkimukseen perustuvaa tietoa.
– Sehän on tavallaan tavoitteeni näissä animaatioissa.