Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Nälänhätä riivaa eteläistä Afrikkaa – 45 miljoonaa ihmistä tarvitsee heti ruoka-apua

Ilmastonmuutos kuivattaa alueen ilmastoa, mutta ongelmana ovat myös tulvat.

Maissin myyntiä Hararessa, Zimbabwessa.
Maissin myyntiä Hararessa, Zimbabwessa. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ankara ruokapula koettelee 16 maata eteläisessä Afrikassa. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP arvioi, että 45 miljoonaa ihmistä on välittömän ruoka-avun tarpeessa.

Ilmastonmuutos on muuttanut alueen ilmastoa yhä kuivemmaksi. Samaan aikaan seudulla on tapahtunut rajuja luonnonilmiöitä, kuten sykloni Idai, joka viime maaliskuussa riehui Mozambikissa, Zimbabwessa ja Malawissa pilaten sadot tulvien alle.

Monissa maissa, etenkin Zimbabwessa, huono hallinto on romahduttanut talouden ja heikentänyt ihmisten mahdollisuuksia ostaa ruokaa.

– Tämä nälkäkriisi on laajin mitä olemme koskaan nähneet ja se näyttää vain pahenevan, sanoo WFP:n aluepäällikkö Lola Castro.

Ankarimmin ruokapula on kohdellut juuri Zimbabwea, joka aiemmin tunnettiin "Afrikan leipäkorina". Zimbabwessa puolet väestöstä eli 7,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä ruoka-apua.

Sambiassa ja Lesothossa viidesosa kansasta tarvitsee ruoka-apua ja Namibiassa joka kymmenes.

Säätieteilijät ennustavat, että poikkeuksellisen kuiva ja kuuma sää jatkuu vielä useita kuukausia haitaten pahoin kevään sadon kehittymistä.

Avustusjärjestöt pelkäävät myös uusia hirmumyrskyjä. Vuosittainen hirmumyrskykausi on alkanut, eikä uusia luonnonmullistuksia kaivattaisi.

WFP arvioi, että se tarvitsee 445 miljoonaa euroa, jotta se voi hankkia riittävästi hätäruokaa. Toistaiseksi järjestö on saanut avustukjsia vasta 184 miljoonaa.

– Jos emme saa riittävästi rahoitusta, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin antaa apua entistä harvemmille ihmisille, ja entistä vähemmän, sanoo Lola Castro.

Suosittelemme