Hyppää sisältöön

Kun Thomas Cook meni konkurssiin, EU sai tarpeekseen – pelkän lentolipun ostanut ei saa taaskaan korvauksia, ja siihen halutaan nyt muutos

Matkanjärjestäjä Thomas Cookin konkurssissa korvauksia ovat saaneet vain valmismatkan ostaneet. Esimerkiksi hotellit odottavat konkurssipesältä saatavia.

Thomas Cook Airlines oli matkakonserniin kuuluva lentoyhtiö, joka lensi tilauslentoja lomakohteisiin. Kuva: AOP

Matkanjärjestäjä Thomas Cookin alihankkijoina toimineet sadat hotellit, kuljetusyritykset ja ohjelmapalveluita tarjonneet yritykset odottavat edelleen saataviaan. Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa toimii useita matkailualan yrityksiä, joille Thomas Cook oli jopa ainoa yhteistyökumppani.

Kanariansaarten matkailujohtaja Claes Egnell harmittelee, että Thomas Cookin konkurssin jälkeen monet pienet matkailualan yritykset ovat ajautuneet konkurssiin Kanariansaarilla. Kuva: Petteri Bülow / Yle

– Näitä yrityksiä on ajautunut konkurssiin, sanoo Kanariansaarten matkailujohtaja Claes Egnell.

Pelkästään Turkissa lasketaan hotelleilla olevan saatavia konkurssipesältä yli 90 miljoonaa euroa. Thomas Cook jätti maksamatta näille majoituksen kolmen kuukauden ajalta ennen konkurssia. Yksittäisen hotellin osalta saatavat ovat jopa satoja tuhansia euroja.

– Me emme tule näitä rahoja saamaan, sanoo Alanyassa toimivan Sunprime C-loungen omistaja Sükrü Cimrin.

Alanyalaiset hotellit ovat tehneet sopimuksia uusien matkanjärjestäjien kanssa brittituristien majoittamisesta kesällä 2020. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Lentoyhtiöiden konkurssien varalle matkaturvarahasto

Valmismatkan varanneella turistilla on vahva suoja matkanjärjestäjän konkurssin varalta. Kesällä 2018 voimaan tullut uusi EU:n pakettimatkadirektiivi takaa matkustajille korvauksia, jos matka ei toteudu esimerkiksi konkurssin takia. Suomessa korvaukset maksetaan matkanjärjestäjien Kilpailu- ja kuluttajavirastolle asettamasta vakuudesta.

Thomas Cookin konkurssin jälkeen Euroopan matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäliitto ECTAA kiinnitti huomiota siihen, että pelkän lentolipun ostaneet ovat eriarvioisessa asemassa lentoyhtiön konkurssin sattuessa. Alan vaikeasta tilanteesta kertoo se, että muutaman vuoden sisällä yli 30 lentoyhtiötä on tehnyt konkurssin.

EU:ssa valmistellaan nyt lentomatkustajien turvan parantamista. EU-parlamentti on lokakuussa velvoittanut komissiota valmistelemaan direktiiviä, jolla pakotetaan lentoyhtiöt perustamaan lakisääteisen takuurahaston (siirryt toiseen palveluun) mahdollisten konkurssien varalle.

Yli 600 000 lomailijaa joutui keskeyttämään lomansa Thomas Cookin konkurssin takia, heistä joka neljäs oli Britanniasta. Kuva: AOP

Tanskassa pelkän lentomatkan ostaneita suojaa jo matkatakuurahasto, josta maksetaan korvauksia konkurssin sattuessa. Lentoyhtiöt maksavat rahastoon 30 senttiä jokaiselta matkustajalta. Rahasto on kooltaan jo 13 miljoonaa euroa.

– Vastaava rahasto tai vastaavanlainen turva pitäisi ehdottomasti olla pelkän lentolipun ostaneella matkustajalla, sanoo toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkatoimistoalan liitosta.

Konkurssiin ajautuneen lentoyhtiön lipusta voi saada korvausta luottokorttiyhtiöltä, mutta läheskään kaikki matkustajat eivät osta lentoa luottokortilla.

toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkatoimistoalan liitosta toivoo EU:n päättävän pikaisesti lentomatkustajien turvaa lentoyhtiön konkurssin yhteydessä parantavan rahaston perustamisesta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Tjäreborgin valmismatkojen myynti vilkastunut

Thomas Cookin konkurssi on osoittautumassa yhdeksi matkailualan kaikkien aikojen suurimmista kriiseistä, jonka seurauksena yli 600 000 matkailijan loma peruuntui.

Suomessa Tjäreborgin valmismatkojen myynti ei juurikaan kärsinyt emoyhtiön konkurssin takia. Yhtiö myi vuonna 2019 yhteensä 175 604 valmismatkaa, noin neljä tuhatta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samalla Tjäreborg säilytti asemansa Suomen kolmanneksi suurimpana matkanjärjestäjänä.

Luottamusta asiakkaille toi yhtiön siirtyminen norjalaisen sijoittajan Petter Stordalenin yrityksen omistukseen osaksi Nordic Leisure Travel Grouppia.

– Matkojen paras myyntikausi on nyt meneillään ja talven matkoja on varattu yhtä paljon kuin aiemminkin, sanoo tuotepäällikkö Jessica Virtanen Tjäreborgilta.

Tuotepäällikkö Jessica Virtasen mukaan yhä useampi valmismatka tehdään reittilennolla, ja se räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Tilauslennot korvautuvat halpalennoilla

Syyskuussa 2019 tapahtuneen Thomas Cookin konkurssin myötä monet matkanjärjestäjän käyttämistä hotelleista jäivät tyhjilleen tai jopa joutuivat konkurssiin. Kanariansaarilla hotellit ovat neljän kuukauden hiljaiselon jälkeen alkaneet hiljalleen täyttyä, kun tilanteeseen nopeasti reagoineet halpalentoyhtiöt ovat lisänneet tarjontaa.

– Osan paikoista ovat täyttäneet EasyJet, Jet2 ja Wizz Air, laskee matkailujohtaja Claes Egnell.

easyJet on perustanut oman matkatoimiston, joka tuo asiakkaita entisiin Thomas Cookin lomakohteisiin. Kuva: EPA

Samalla lentoyhtiöt ovat alkaneet tarjota valmismatkoja paketoimalla matkan hintaan lentolipun lisäksi majoituksen ja muita matkalla käytettäviä palveluita. Esimerkiksi halpalentoyhtiöt easyJet ja Jet2 myyvät matkoja perustamiensa matkatoimistojen kautta.

Lisäpalvelut tuovat lentoyhtiöille kaivattuja lisätuloja, kun lentohinnat laskevat kiristyvän kilpailun myötä.

Suosittelemme sinulle