Maaliskuussa 2019 Leena seisoi turkulaisen jäähallin parkkipaikalla ja itki. Leenan ympärille rinkiin kerääntyneet joukkuekaverit huusivat hänelle solvauksia.
Paineet olivat kovat. Leenan joukkue taisteli muodostelmaluistelun SM-kilpailuissa paikasta MM-kotikisoihin. Yli kymmenen vuoden uran joukkueessa luistellut Leena oli tehnyt virheitä. Hän oli käynyt jäässä SM-kisojen lyhytohjelmassa ja kaatunut kisapäivänä vapaaohjelman harjoituksissa.
Leenan ympärille kerääntynyt huutorinki oli joukkueen valmentajan organisoima. Valmentajan mielestä Leenasta piti saada joku reaktio irti, jotta joukkue voisi pärjätä SM-kilpailuissa. Leena oli huutoringin keskellä haukuttavana noin kymmenen minuuttia.
Kyseisen muodostelmaluistelujoukkueen vastuuvalmentajan käytöstä käsiteltiin loppusyksystä ja alkuvuodesta Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnassa. Kurinpitolautakunta julkaisi tänään päätöksensä. Valmentaja asetettiin vuoden kilpailukieltoon. Kielto koskee Taitoluisteluliiton alaista kilpailutoimintaa.
– Kurinpitolautakunnan 17.1.2020 antamassa päätöksessä todetaan valmentajan syyllistyneen urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä, tiedotteessa kerrottiin.
Valmentajan asianajaja pitää Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan päätöstä virheellisenä.
– Kurinpidon tekemä ratkaisu on sekä oikeudellisesti että tapahtuneiden tapahtumien osalta vakavasti virheellinen, eikä asiaa voida jättää tähän, asianajaja sanoo Yle Urheilulle.
Kurinpitolautakunnan päätös on muutoksenhakukelpoinen. Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla urheilun oikeusturvalautakuntaan.
Tapauksen käsittely alkoi jo keväällä
Leenan kokema nöyryytys on vain yksi lukuisista kyseiseen valmentajaan liittyvistä tapauksista, joihin liittyy epäasiallista vallankäyttöä.
Valmentajan käytös on pahimmillaan johtanut nuorten urheilijoiden mielenterveysongelmiin tai syömishäiriöihin.
Yhteensä kolmetoista entistä muodostelmaluistelijaa kertoo Yle Urheilulle kyseisen valmentajan alistavasta ja nöyryyttävästä käytöksestä sekä pitkään jatkuneesta henkisestä väkivallasta.
Valmentaja työskentelee muodostelmaluistelun vastuuvalmentajana pääkaupunkiseudulla toimivassa seurassa. Osa hänen valmennettavistaan on alaikäisiä.
Yle Urheilun haastattelemat luistelijat ovat kilpailleet joko seuran seniori- tai juniorijoukkueessa.
Entiset muodostelmaluistelijat ottivat viime keväänä yhteyttä Et ole yksin -puhelinpalveluun, jonka kautta luistelijat saivat yhteyden Olympiakomiteaan ja Suomen urheilun eettiseen keskukseen (SUEK).
SUEK käynnisti keväällä valmentajan toiminnasta selvityksen. SUEK haastatteli kesän aikana yhteensä kahtatoista entistä muodostelmaluistelijaa tai heidän vanhempaansa, jotka olivat kokeneet kyseisen vastuuvalmentajan käytöksen epäasialliseksi. Luistelijat kertoivat kokemuksistaan SUEKille omilla nimillään. Myöhemmin kaksi henkilöä vetäytyi prosessista.
Syksyllä valmistunut selvitys luovutettiin Suomen Taitoluisteluliitolle auttamaan kurinpitolautakunnan työtä.
Osa luistelijoista on harkinnut myös tekevänsä rikosilmoituksen valmentajan toiminnasta. Rikosilmoitusta ei ole kuitenkaan tehty.
Luistelijat eivät esiinny tässä jutussa omilla nimillään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.
"Nuorimmat valmennettavat alle 10-vuotiaita"
Entiset luistelijat haluavat puhua aiheesta julkisuudessa, koska kyseisen valmentajan epäasiallinen käytös on heidän mukaansa jatkunut seurassa jo vuosia, eikä asiaan ole puututtu. He haluavat myös herättää keskustelua taitoluistelun lajikulttuurista.
– Minua järkyttää, miten hulluksi toiminta on mennyt. Oikeustajuuni kuuluu nostaa tämä asia esille. Olen niin järkyttynyt muiden luistelijoiden kokemuksista, etten kestä ajatusta, että tiedän tapahtuneista ja annan sen jatkua ilman, että olen yrittänyt tehdä mitään, sanoo lähes kymmenen vuotta valmentajan alaisuudessa luistellut Tuula.
Kyseinen valmentaja on menestynyt hyvin, ja hän on lajipiireissä tunnettu. Hän on tehnyt pitkän uran kyseisessä seurassa. Hän työskentelee yhä seurassa vastuuvalmentajana.
– Valmentajan nuorimmat valmennettavat ovat alle 10-vuotiaita ja koen, että on aikuisten velvollisuus yrittää säästää heidät rajuilta kokemuksilta, Tuula sanoo.
Entisten luistelijoiden mukaan valmentaja on syyllistynyt muun muassa nöyryyttävään ja alistavaan vallankäyttöön, kiusaamiseen, epäasialliseen nimittelyyn ja puhunut luistelijoiden herkistä yksityisasioista joukkueen muille jäsenille.
Valmentaja on kiistänyt nämä syytökset asianajajansa välityksellä Yle Urheilulle.
"Se oli niin väärin, mitä me teimme siellä"
Leenan on yhä vaikea muistella viime kevään tapahtumia.
SM-kilpailuiden kisapäivän harjoituksissa sattuneen kaatumisen jälkeen Leena sai valmentajalta palautetta pukukopissa.
– Valmentaja alkoi huutaa, että miten voin olla noin itsekäs. Ihan kuin olisin kaatunut tahallani. Se oli ihan hirveää, Leena sanoo.
Leenan joukkuekaveri Maarit muistaa, kuinka valmentaja tuli antamaan ohjeita pukukopin ulkopuolella odottaneille muille joukkueen jäsenille. Valmentaja käski muut luistelijat kauemmas parkkipaikalle sellaiseen paikkaan, jossa ulkopuoliset eivät kuulisi heitä.
– Valmentaja käski muodostamaan ringin, jonka keskelle laitetaan Leena ja huutamaan Leenalle niin kauan, että hän murtuu, Maarit sanoo.
Leenan mukaan tilanne oli niin hirveä, ettei hän enää tarkalleen muista, kuka joukkuekavereista huusi ja mitä. Jossain vaiheessa Leena murtui, kyykistyi maahan ja purskahti itkuun.
– Huudoissa mikään ei enää liittynyt luisteluun, vaan siihen, millainen huudettava on ihmisenä, Maarit kertoo.
– Valmentaja painotti asian niin, että SM-kilpailun voittaminen on tästä kiinni. Aloimme siinä sitten vaan huutaa. Se oli niin väärin, mitä me teimme siellä, Maarit sanoo.
Valmentaja ei itse ollut huutoringissä mukana. Kukaan luistelijoista ei uskaltanut kyseenalaistaa valmentajan käskyä, koska he pelkäsivät joutuvansa itse huutoringin keskelle.
– Joukkue ei todellakaan tekisi mitään tällaista, jos valmentaja ei käskisi, Leena sanoo.
Huutoringit olleet tavallisia kyseisen valmentajan joukkueissa
Neljä vuotta kyseisen valmentajan valmennuksessa luistellut Maria muistaa hyvin kilpailureissun ulkomaille tammikuussa 2018.
Kolme juniorijoukkueen luistelijaa kaatui kilpailun lyhytohjelmassa, mikä oli joukkueelle luonnollisesti kova pettymys.
– Vapaaohjelman kisaharkan verryttelyssä suurin osa ajasta meni siihen, että istuimme piirissä ja jokaisen piti vuorotellen sanoa mielipiteensä jokaiselle kaatujalle. Toisin sanoen meidät painostettiin haukkumaan ne kaatuneet ihan pystyyn, Maria sanoo.
Haukkujen kohteena olleet luistelijat olivat 16–18-vuotiaita.
– Tilanne oli todella painostava ja ahdistava, sanoo Marian silloinen joukkuekaveri Helena.
– En olisi halunnut haukkua omia kavereita. Mietin myös, miten pahalta tuntuisi, jos olisin itse heidän asemassaan. Tilanteen vuoksi heitä oli pakko haukkua, Helena jatkaa.
Kukaan ei uskaltanut asettua kaatuneiden luistelijoiden puolelle, koska joukkueen jäsenet pelkäsivät valmentajaa.
– Valmentajan mielestä kaatuminen on oma valinta. Hän sanoo, että jos päättää olla kaatumatta, ei kaadu, Maria sanoo.
Niin sanotut huutoringit ovat olleet tavallisia kyseisen valmentajan valmentamissa joukkueissa. Epäonnistuneet luistelijat joutuvat huutoringin keskelle muun joukkueen haukuttaviksi.
– Me olemme itse sanoneet valmentajalle, ettei huutaminen sovi meille eikä siitä ole mitään hyötyä. Valmentajan mielestä olemme väärässä, Maarit sanoo.
Luistelijat jaoteltiin “hyviin ja saastuneisiin ihmisiin”
Yle Urheilun haastattelemien henkilöiden mukaan yksittäisten luistelijoiden nöyryyttäminen koko joukkueen edessä on ollut toistuvaa kyseisen valmentajan joukkueissa.
Valmentaja on järjestänyt useita kertoja niin sanottuja psyykeharjoituksia, joissa joukkueen jäsenet jaetaan hyviin luistelijoihin ja ihmisiin sekä huonoihin ja saastuneisiin ihmisiin.
– Psyykeharjoitukset kestivät yleensä noin tunnin. Niissä käytiin usein läpi yhden tai useamman ihmisen asioita. Psyykeharjoituksissa saatettiin itkeä, jolloin valmentaja sanoi, että älä itke. Jos joku ei itkenyt, valmentaja saattoi kysyä, etkö edes itke, sanoo Laura, joka luisteli kyseisen valmentajan valmennuksessa kymmenen vuotta.
Kaudella 2016–17 Laura joutui valmentajan epäsuosioon, koska valmentaja oli kuullut Lauran puhuneen hänestä pahaa joukkueen keskuudessa.
– Jäällä valmentaja kävi yksitellen läpi, kuka oli hyvä ihminen ja kuka oli paha ihminen. Minä olin saastunut ihminen, enkä saanut tehdä ohjelmaa joukkueen mukana. Menetin silloin kisapaikan, enkä saanut sitä enää koskaan takaisin, Laura kertoo.
Laura ei ollut omasta mielestään puhunut valmentajasta pahaa.
Tuulalla on psyykeharjoituksista samanlaisia kokemuksia kuin Lauralla.
– Kerran kävimme jokaisen joukkueen jäsenen yksitellen läpi. Jokaisesta piti kertoa, missä hän on huono tai hyvä ja mitä ongelmia hänellä on. Muistan sen, että ihmisestä sanottiin jotain ja valmentaja joko hyväksyi tai hylkäsi sen mielipiteen, Tuula sanoo.
Rajua kielenkäyttöä
Maaritin vaikeudet alkoivat kaudella 2015–16, kun hän siirtyi seuran juniorijoukkueesta seniorijoukkueeseen.
Maarit oli pärjännyt joukkueissaan siihen asti hyvin, mutta seniorijoukkueessa häntä alettiin yhtäkkiä haukkua.
– Kisoissa minulle sanottiin ennen jäälle menoa, että kaadun enkä selviä siellä. Minua haukuttiin hiireksi ja lussukaksi, Maarit kertoo.
Maaritin mukaan valmentaja kutsui häntä "hiireksi ja lussukaksi", mutta haukkumiseen osallistuivat myös joukkuekaverit.
Erityisen kipeältä Maaritista tuntui eräs kilpailureissu vuonna 2016. Joukkueen harjoituksissa käytiin tunnin verran läpi kymmenen sekunnin pätkää kilpailuohjelmasta.
– Harjoitus pysäytettiin joka kerta siihen, että minä olin “v-tun paska”. Valmentaja huusi kaukalon laidalta kurkku suorana, että “silmät auki v-tun hiiri”, Maarit sanoo.
Joukkuekaveri Leena muistaa tilanteen.
– Valmentaja huusi Maaritille, että sinä näytät ihan kiinalaiselta, Leena sanoo.
Samana vuonna Maarit kaatui vapaaohjelmassa tärkeässä kilpailussa. Kaatumisen jälkeen Maarit oli henkisesti niin lukossa, ettei häntä edes itkettänyt.
– Valmentaja alkoi huutaa, että eikö minua kiinnosta ollenkaan. Hän syytti, että kaaduin tahallani, kun minua ei edes itkettänyt, Maarit kertoo.
Kaatumisen jälkeen valmentaja eristi Maaritin muusta joukkueesta lopun kisareissun ajaksi.
Yle Urheilun haastattelemien entisten luistelijoiden mukaan kyseisen valmentajan joukkueissa tällainen on tyypillistä. Valmentajan tapana on ollut valita joukkueista suosikit ja syntipukit, jotka joutuvat kuuntelemaan solvauksia muun joukkueen edessä.
Useampi luistelija kertoo, että valmentaja on kehottanut valmennettaviaan tappamaan itsensä.
Viisi vuotta valmentajan valmennuksessa luistellut Liisa kertoo joutuneensa tällaisen kehotuksen kohteeksi. Eräässä kilpailussa joukkueessa oli kaatunut muutama luistelija, mistä valmentaja syytti Liisaa. Liisa ei ollut itse kaatunut kilpailussa, mutta valmentajan mielestä kaatumiset olivat Liisan vika.
– Valmentaja huusi minulle kopissa kaikkien kuullen, että "tapa ittes". Tiedän, ettei tämä ole ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun valmentaja on jollekin näin sanonut, Liisa sanoo.
Myös Oona kertoo kuulleensa valmentajalta vastaavan kehotuksen. Oona luisteli kyseisen valmentajan valmennuksessa kolme vuotta.
– Jos jollain on ollut vaikeaa ja jäällä on tullut paljon virheitä, olen kuullut useasti valmentajan sanovan, että "olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes". Sen jälkeen hän on alkanut nauraa, Oona sanoo.
Valmentajan kehotus laihduttaa johti syömishäiriöön
Kyseisen valmentajan entiset valmennettavat kertovat, että valmentaja puhui toistuvasti joukkueen jäsenten yksityisasioista muiden kuullen.
Laura kertoo tapahtumista kauden 2016–17 alussa, kun seuran juniorijoukkueen jäsenten paino punnittiin kesän itsenäisen harjoitusjakson jälkeen.
– Silloin valmentaja kertoi seniorijoukkueen jäsenille minun lihonneen kymmenen kiloa. Se oli minulle hyvin henkilökohtainen asia, eikä valmentaja edes puhunut totta, Laura sanoo.
Muodostelmaluistelu on huipputasolla ankaraa huippu-urheilua, jossa luistelijoiden painoa tarkkaillaan ja heitä vaaditaan laihduttamaan.
Lauran mukaan juniorijoukkueen luistelijat jaettiin painon mukaan kolmeen eri ryhmään: vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin. Punaiset olivat “ongelmaryhmää”, jonka piti laihduttaa.
Yle Urheilun haastattelemat entiset luistelijat kertovat, että valmentaja kommentoi luistelijoiden painoa muille joukkueen jäsenille ja haukkui luistelijoita muiden kuullen “läskeiksi”.
Useampi luistelija kertoo, että valmentajan joukkueissa on ollut syömishäiriötapauksia.
Valmentajan alaisuudessa kolme vuotta luistellut Milla on yksi niistä, jotka sairastuivat syömishäiriöön.
Kun Milla aloitti seniorijoukkueessa, hän sai valmentajalta kehotuksen laihduttaa. Milla oli tuolloin 20-vuotias. Hänellä oli ollut syömishäiriö teini-ikäisenä, ja syömishäiriö puhkesi uudelleen valmentajan kehotuksen seurauksena.
Valmentaja huomautti Millalle hänen painostaan jatkuvasti. Milla sai valmentajalta myös Whatsapp-viestejä, jotka koskivat hänen painoaan.
– Koin itseni maailman surkeimmaksi luistelijaksi, kun en ollut laihtunut. Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja laihdutin. Söin todella vähän, ja oksensin, jos söin liikaa, Milla kertoo.
Milla kertoo laihtuneensa kuukauden aikana noin seitsemän kiloa. Hän sai painonpudotuksestaan valmentajalta kehuja. Punnituksessa toinen samassa seurassa oleva valmentaja kuitenkin sanoi, ettei Milla ollut laihtunut tarpeeksi.
– Tuntui siltä, että koko maailma romahtaa, koska olin näännyttänyt itseäni ja odotin saavani sillä hyväksyntää, Milla sanoo.
Milla on lopettanut luistelu-uransa, mutta hän sairastaa syömishäiriötä yhä.
– Syömishäriö on läsnä jokapäiväisessä elämässäni hallitsevasti, joko jatkuvan ahdistuksen, kehoahdistuksen tai ruuan sairaalloisen ajattelun muodossa, Milla sanoo.
Milla kokee sairastuneensa valmennuskulttuurin takia.
– Huvittavaa ja surullista koko laihuuden ihannoinnissa on se, että valmentaja väittää seurassa olleen vain yksi syömishäiriötapaus, joka sekin parannettiin. Voisin nimetä yli kymmenen ihmistä, jotka kärsivät edelleen syömisongelmista jollain tasolla tai jotka ovat kärsineet.
Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta arvioi myös Millan punnituksesta vastanneen valmentajan toimintaa vastuuvalmentajan tapauksen käsittelyn yhteydessä. Kyseiselle valmentajalle annettiin varoitus.
Valmentajan toiminnasta valitettiin Taitoluisteluliittoon vuonna 2017
Yle Urheilun tietojen mukaan valmentajan käytöksestä on käyty keskusteluita Taitoluisteluliiton kanssa jo keväällä 2017. Silloin keskustelut eivät johtaneet jatkotoimenpiteisiin.
Kyseisen valmentajan valmennuksessa vuodet 2000-luvun alkupuolella ollut Elina kertoo, että valmentajan käytös oli samanlaista jo 2000-luvun alussa.
Luistelu-uransa alkuvuosina Elina piti valmentajaa karismaattisena, hauskana ja räväkkänä persoonana, mutta mielikuva muuttui vuosien varrella.
Elina joutui valmentajan hampaisiin seniorijoukkueessa kaudella 2006–07. Elina oli silloin vielä alaikäinen.
– Loppusyksystä, ilman mitään edeltävää selittävää tapahtumaa, tuli puskista eräiden treenien yhteydessä tilanne, kun minut nöyryytettiin rajuin sanakääntein koko joukkueen, joukkueenjohtajan ja parin muun valmentajan edessä, Elina kertoo.
– Valmentaja teki selväksi, miten surkea ihminen olen urheilijana, joukkueen jäsenenä, persoonana ja siskona. Tässä tilanteessa hän myös huusi minulle, että “sinä olet nyt hiljaa, sillä sinulla ei ole mitään oikeutta puolustaa itseäsi”.
Näillä tapahtumilla oli kauaskantoiset seuraukset Elinan elämässä. Elinan ja hänen isosiskonsa välit menivät poikki, kun isosisko ei kyennyt puolustamaan häntä valmentajan auktoriteetin edessä.
– Tilanteen myötä ahdistuin, sain paniikkikohtauksia ja ajattelin itsetuhoisesti, Elina sanoo.
Vaikka tapahtuneesta on yli kymmenen vuotta, se vaikuttaa Elinan elämään yhä.
– Paniikki aiheutti vaikeuksia selviytyä normaaleista velvollisuuksista, joita unohtelin. Ihmisten kanssa oleminen pelotti. Ahdistuksen myötä lukiokin jäi kesken joksikin aikaa, Elina kertoo.
– Nykyäänkin saatan joskus nähdä painajaisia luisteluun liittyen.
Valmentajan kritisoiminen johti julkiseen nöyryytykseen
Elinan mukaan jo hänen aikanaan jotkut vanhemmista yrittivät puuttua väärinkäytöksiin. Vanhemmat ottivat asian puheeksi suoraan valmentajan kanssa.
– Valmentaja ei myöntänyt tekemisiään tai käänsi ne toiseen valoon löytäen syylliset aina muualta, yleensä luistelijasta itsestään, Elina kertoo.
Luistelijat eivät uskaltaneet puuttua asiaan. Luistelijoiden mukaan yksi syy tähän on valmentajan epäasiallinen vallankäyttö.
– Valmentajaa vastaan asettuminen ei johtanut lopulta kuin omaan julkiseen nöyryytykseen. Sen sitten joko kesti tai ei kestänyt. Kun nuoren identiteetti on kiinni urheilussa ja on kova tahto pärjätä lajissa, se osaltaan auttaa nielemään paljon pahaa, Elina sanoo.
Luistelijat eivät välttämättä myöskään ymmärtäneet, että valmentajan käytöksessä olisi jotain väärää. Osa Yle Urheilun haastattelemista luistelijoista kertoo havahtuneensa tähän vasta uran jälkeen.
– Henkinen ylivalta on niin iso, että sitä haluaa vain olla samaa mieltä valmentajan kanssa, sanoo lähes kymmenen vuotta kyseisen valmentajan alaisuudessa luistellut Tuula.
– Kun on ollut koko ikänsä vain yhdenlaisessa valmennuksessa, luulee sen olevan ainoa tapa, jolla joukkue voi menestyä, Elina sanoo.
Luistelijoita kiellettiin puhumasta joukkueen asioista kotona
Kyseisen valmentajan entiset valmennettavat kertovat, että luistelijoita kiellettiin puhumasta joukkueen asioista kotona. Tätä korostettiin jatkuvasti.
Erään kahden tunnin jääharjoituksen päätteeksi Laura murtui. Harjoituksessa huudettiin paljon ja valmentaja haukkui yksittäisiä luistelijoita "paskoiksi".
– Treenien jälkeen itketti todella paljon. Vaikka en sanonut kotona mitään, vanhemmat arvasivat, mistä oli kyse. Illalla ruokapöydässä äiti pyysi kertomaan, mitä oli tapahtunut. Vastasin vaan, että oli huonot treenit, Laura kertoo.
Lauran äiti oli kuitenkin soittanut valmentajalle, joka vakuutti puhelimessa, että kaikki on hyvin.
– Seuraavissa treeneissä jouduin puhutteluun. Valmentaja huusi minulle siitä, että olin itkenyt kotona, Laura sanoo.
Yle Urheilu ei ole tavoittanut seuran edustajaa
Luistelijat ovat kertoneet myös monista muista valmentajaan liittyvistä tapauksista Suomen urheilun eettiselle keskukselle, joka teki valmentajan käytöksestä selvityksen. Osa tässä jutussa esiintyneistä luistelijoista ei ollut mukana SUEKin selvityksessä.
SUEKin selvitys luovutettiin Suomen Taitoluisteluliitolle kurinpitolautakunnan päätöksenteon tueksi.
Kurinpitolautakunnan päätöksen perusteella valmentaja asetettiin 12 kuukauden kilpailukieltoon.
– Kurinpitolautakunta myös katsoi, että valmentajien seuran olisi tullut puuttua epäasialliseen käytökseen tehokkaammin. Tässä kurinpitomenettelyssä ei kuitenkaan käsitelty asiaa seuran osalta, päätöksessä sanottiin.
Yle Urheilu ei ole tavoittanut kyseisen seuran edustajaa kommentoimaan asiaa.
Lue myös: