Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Heinäsirkoista Itä-Afrikan uusin vitsaus – Neliökilometrillä 150 miljoonaa sormenmittaista hyönteistä

Ankarat sateet ovat nostaneet heinäsirkkojen määrän suurimmilleen kymmeniin vuosiin.

Paikallinen opas piteli käsissään heinäsirkkoja Shaban kansallispuistossa Keniassa 16. tammikuuta.
Paikallinen opas piteli käsissään heinäsirkkoja Shaban kansallispuistossa pohjoisessa Keniassa 16. tammikuuta. Kuva: Daniel Irungu / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itäisessä Afrikassa valtavat heinäsirkkaparvet ovat aiheuttaneet viime viikkoina suurta hävitystä.

Heinäsirkkojen massaparveilu alkoi joulukuussa Etiopiassa ja Somaliassa. Näistä maista parvet ovat levinneet Sudaniin, Eritreaan, Djiboutiin ja Keniaan. Lisäksi Punaisenmeren itärannalla Saudi-Arabiassa ja Jemenissä on havaittu massoittain heinäsirkkoja. Seuraavaksi parvet voivat levitä Etelä-Sudaniin ja Ugandaan.

– Nämä massaesiintymät ovat vakava uhka ruokaturvallisuudelle Keniassa ja koko Afrikan sarvessa, joka jo aiemmin on kärsinyt kuivuudesta ja tulvista, sanoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n johtaja Bukar Tijani uutistoimisto Reuyersille.

Tuholaisparvet koostuvat haitallisimpana pidetystä heinäsirkkalajista, aavikkokulkusirkoista (Schistocerca gregaria). Sormenmittaiset hyönteiset syövät kaiken kasvillisuuden, mitä niiden eteen sattuu.

Satoja miljoonia sirkkoja

Jos heinäsirkkaparven reitille sattuu viljapelto, siitä ei jää mitään jäljelle. Keskimääräisen kokoinen parvi voi syödä yhtä paljon viljaa kuin 2 500 ihmistä. Parvi liikkuu 100 – 150 kilometriä päivässä.

Heinäsirkkaparvessa voi olla 150 miljoonaa yksilöä neliökilometrilla. Nyt käynnissä olevan massaesiintymän aikana on havaittu parvi, joka on levittäytynyt 40 kertaa 60 kilometriä laajalle alueelle.

heinäsirkka syömässä kasvia
Heinäsirkka syömässä kasvia. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Massaparveilun on saanut aikaan poikkeuksellisen sateinen sää Itä-Afrikassa, joka on tuonut mukanaan tulvia.

Intian valtameren dipoli-ilmiö kylvää tuhoa itäisessä Afrikassa – Sateet voivat jatkua jopa pitkälle tammikuuhun

Heinäsirkkojen massaesiintymisiä tapahtuu Itä-Afrikassa aina ajoittain, mutta nyt havaitut määrät ovat suurimmat kymmeniin vuosiin. Esimerkiksi Pohjois-Keniassa vastaavia määriä ei ole ollut ainakaan vuoden 1954 jälkeen, kertovat paikalliset viljelijät Reutersille.

Keniassa ja Etiopiassa viranomaiset ovat aloittaneet heinäsirkkojen myrkyttämisen lentokoneista käsin. Toimenpiteet eivät kuitenkaan ole ainakaan vielä olleet riittäviä.

Uutistoimistot kertovat, kuinka epätoivoiset maanviljelijät ovat yrittäneet karkottaa lähestyviä parvia huutamalla, soittamalla autojen torvia ja ampumalla ilmaan. Näillä keinoilla ei kuitenkaan ole vaikutusta heinäsirkkoihin.

Suosittelemme sinulle