Tuhannet taksikuskit ja autoriksojen, eli tuk-tukien kuljettajat Kambodžassa saavat kuukauden kuluessa koulutuksen ihmiskaupan ja nykyaikaisen orjuuttamisen valvomiseen.
Kuljetusverkkoyhtiö Grab on sopinut yhteistyöstä ihmiskauppaa vastustavien järjestöjen kanssa. Hongkongissa toimiva Liberty House järjestää kuskeille online-opetusta ja Child Helpline Cambodia -järjestö koulutusta paikan päällä.
Pelkästään pääkaupungissa Phnom Pehnissä Grabilla on palveluksessaan noin 10 000 kuljettajaa.
– Olemme tietoisia siitä, että tuk-tuk- ja taksikuskimme voivat tietämättään olla ensimmäisiä henkilöitä, joihin ihmiskaupan tekijät ja heidän uhrinsa ottavat yhteyttä etenkin lentokentillä, bussiterminaaleissa ja rautatieasemilla, sanoi Grab Cambodian johtaja Hashim Alkaff uutistoimisto Reutersille.
Kambodža on tutkimusten mukaan yksi pahimmista maista ihmiskaupan ja nykyaikaisen orjuuttamisen suhteen. Kambodžan 16 miljoonasta asukkaasta arviolta 260 000 joutuu työskentelemään orjuutta muistuttavissa oloissa. Lisäksi tuhannet kambodžalaisnaiset on pakotettu ulkomaille, esimerkiksi avioitumaan kiinalaisten miesten kanssa.
Kambodžalaisia työskentelee orjuutettuina muun muassa maatiloilla, kalankasvattamoilla, rakennustyömailla ja yökerhoissa. Orjuutetuista suuri osa on lapsia.
Taksikuskit alkavat nyt varsinaisen työnsä ohella tarkkailla, näkevätkö he epäilyttävää toimintaa kaupunkinsa kaduilla, rakennustyömailla ja yöllä auki olevissa viihdeluolissa.
– Ihmiskauppaa on kaikkialla, työvoiman väärinkäyttöä, lasten hyväksikäyttöä ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Haluamme poistaa kaikki esteet, jotta viranomaiset saisivat siitä tiedon, sanoi Child Helpline -järjestön toiminnanjohtaja Sean Sok Phay.
Uber-yhtiö möi vuonna 2018 Kaakkois-Aasian liiketoimintansa Grabille. Uberilla on ollut vastaavanlainen koulutusohjelma kuljettajilleen.