Hyppää sisältöön

SVT: Kiina painostaa voimakkaasti Ruotsin tiedotusvälineitä

Kiinan suurlähetystö yrittää vaikuttaa uutisointiin ja myös yksittäisten toimittajien työhön.

Kiinan suurlähettiläs Gui Congyou puhuu tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.
Kiinan Tukholman-suurlähettiläs Gui Congyou puhuu tiedotustilaisuudessa Tukholmassa. Kuva: Jonas Ekstromer / EPA
Yrjö Kokkonen

Kiinan valtio yrittää suurlähetystönsä kautta vaikuttaa ruotsalaisten tiedotusvälineiden toimintaan. Asia ilmenee Ruotsin yleisradion SVT:n (siirryt toiseen palveluun) maan suurimmille mediataloille tekemästä kyselystä.

SVT kysyi Ruotsin kahdeksalta suurimmalta uutistoimitukselta, onko Kiinan suurlähetystö viimeisten kahden vuoden aikana ottanut niihin yhteyttä arvostellakseen tehtyjä uutisia tai vaikuttaakseen niiden toimintaan.

Yhtä lukuunottamatta kaikki uutistalot ilmoittivat saaneensa useita yhteydenottoja. Ainoa uutisväline, johon Kiina ei ollut ottanut yhteyttä oli Sydsvenska Dagbladet -lehti.

Tiedotusvälineet kertoivat, että Kiinan suurlähetystö on lähettänyt kirjeitä ja sähköpostia, joissa arvosteltiin Kiinaa koskevia artikkeleita ja uutisjuttuja. Myös yksittäiset toimittajat olivat joutuneet arvostelun kohteiksi.

Expressen-lehti kertoi, että se koki yhteydenotot uhkaaviksi. Lehti seuraa Kiinan uutisaiheista muun muassa ruotsalaisen kirjakustantaja Gui Minhain kohtaloa. Hän on ollut Kiinan viranomaisten vangitsemana vuodesta 2015 lähtien. Expressenin saamassa kirjeessä käytetään muun muassa ilmaisua "ruotsalainen mediatyrannia".

Suurlähetystö on myös kutsunut yksittäisiä toimittajia henkilökohtaisiin tapaamisiin, joissa on kerrottu Kiinan näkökulmia.

Ulkoministeriö puuttuu asiaan

Marraskuussa Ruotsin radio totesi, että Kiinan suurlähetystön nettisivulle oli vuoden aikana kirjoitettu kaikkiaan 74 kriittistä niinsanottua huomautusta Ruotsin uutisvälineistä, poliitikoista ja tieteellisestä tutkimuksesta. Huomautusten kohteena olivat lähinnä Kiinaa koskevat artikkelit.

Ruotsin ulkoministerin Ann Linden mukaan Kiinan harjoittamaa painostusta ei voida hyväksyä. Hän on kutsunut Kiinan suurlähettilään Gui Congyoun puhutteluun.

– Ruotsissa vallitsee ilmaisunvapaus ja se, mitä Kiinan suurlähettiläs tekee on hyvin vakavaa. Ruotsin ulkoministeriö ja myös itsekin olen useita kertoja puhunut Kiinan lähettilään kanssa ja painottanut, että ilmaisunvapaus on perustuslaissa suojattu oikeus. Toimittajilla täytyy olla oikeus tehdä työtään vapaasti, Linde sanoo SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kiinan suurlähettilään mukaan Ruotsin tiedotusvälineet ovat sotkeutuneet Kiinan sisäisiin asioihin.

Suosittelemme sinulle