Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tansania siirtää 36 leijonaa Serengetin kansallispuistosta – elintilasta kamppailevat eläimet käyneet karjan ja ihmisten kimppuun

"Leijonat ovat haavoittuvassa asemassa ja haluamme toimia lajin säilyttämiseksi", sanoo Tansanian luonnontutkimusinstituutin johtaja.

Leijona Serengetin kansallispuistossa.
Tansanian luonnontutkimusinstituutin mukaan ihmisen toiminnan levittäytyminen on vaikuttanut leijonien elintilaan Serengetin kansallispuistossa. Kuva: Davide Guidolin / AOP
Johanna Kippo
Avaa Yle-sovelluksessa

Tansania aikoo siirtää 36 leijonaa Serengetin kansallispuistosta. Siirtoon päädyttiin leijonien käytyä ihmisten ja karjan kimppuun.

Yksitoista leijonaa on otettu kiinni ja ne kuljetetaan Burigi Chaton kansallispuistoon maan luoteisosiin. Kaikkiaan kansallispuistoon sijoitetaan 20 leijonaa, ja lopuille etsitään muu sijoituspaikka.

– Ennen lopetimme leijonat, jotka kävivät ihmisten kimppuun, mutta nyt kyseessä on suuri ryhmä, emmekä voi enää tehdä samoin, sanoi Tansanian luonnontutkimusinstituutin johtaja Simon Mduma.

Leijona on uhanalainen laji ja se on luokiteltu vaarantuneeksi. Lajia uhkaa erityisesti sen elintilan supistuminen ja suurempien maa-alueiden otto maanviljelykäyttöön.

– Leijonat ovat haavoittuvassa asemassa ja haluamme toimia lajin säilyttämiseksi, Mduma sanoi.

Leijona saaliinsa kanssa.
Leijona on uhanalainen laji ja se on luokiteltu vaarantuneeksi. Kuva: Grant Tiffen / AOP

Leijonat elävät safarimatkailijoiden suosiman Serengetin kansallispuiston laitamilla. Tansanian luonnontutkimusinstituutin mukaan ihmisen toiminnan levittäytyminen on vaikuttanut leijonien elintilaan.

Viime syksynä Tansanian hallitus kumosi useiden suojeltujen alueiden erityisaseman. Se tarkoitti, että yli 700 000 hehtaaria maata vapautui asutus- ja maatalouskäyttöön.

Maailman leijonakannat ovat huvenneet yli 40 prosenttia kahden viime vuosikymmenen aikana. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan leijonia on jäljellä maailmanlaajuisesti noin 20 000.

Suosittelemme sinulle