Hyppää sisältöön

Tuhoisa isku Jemenissä – Ohjukset räjähtivät sotilaita täynnä olleessa moskeijassa

Vielä torstaina YK:n erityisedustaja kertoi taistelujen rauhoittumisesta.

Jemeniläinen sotilas Adenin kaupungissa, jossa tehtiin autopommi-isku elokuussa 2019. Kuva: Najeeb Almahboobi / EPA

Jemenissä tehtiin eilen lauantaina tuhoisa isku hallituksen sotilaiden koulutusleiriin.

Maribin pikkukaupungissa, Jemenin keskiosassa sijainneeseen tukikohtaan osui paikallisten lähteiden mukaan sekä ballistisia että lennokeista ammuttuja ohjuksia.

Paikalta tulleiden tietojen mukaan ohjuksia osui tukikohdan moskeijaan, joka oli täynnä rukoushetkeä viettäneitä sotilaita. Iskussa on kuollut ainakin 83 sotilasta ja 148 on saanut vammoja. Al-Jazeera-televisiokanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan kohteena oli myös asevarasto.

Saudiarabialaisessa omistuksessa oleva al-Hadath-televisiokanava on näyttänyt kammottavan videon iskupaikalta. Videossa näkyy ruumiiden kappaleiden täyttämä moskeijan lattia, joka lainehtii verta.

Kukaan ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi. Jemenin hallitus ja sitä tukeva Saudi-Arabian johtama liittouma pitää varmana, että suurta osaa Jemenistä miehittävät huthi-kapinalliset ovat iskun takana.

Vuodesta 2014 lähtien jatkunutta Jemenin sisällissotaa pidetään tämän hetken vakavimpana humanitaarisena katastrofina maailmassa.

Sodassa on viime aikoina ollut rauhallisempi vaihe. YK:n erikoisedustaja Martin Griffiths kertoi vielä torstaina YK:n turvallisuusneuvostossa toivovansa, että tilanne jatkuisi.

Griffithsin toivomus ei ole toteutunut, sillä jo perjantaina hallituksen joukot aloittivat laajan hyökkäyksen huthijoukkoja vastaan Nihmin alueella pääkaupungin Sanaan koillispuolella. Ohjusisku voikin olla huthien vastaus hyökkäykseen.

Suosittelemme sinulle