Hyppää sisältöön

Poliisi kokoaa kartastoa koko maan valvontakameroista – ilmoitusinto ollut laimeaa

A-studiossa keskustellaan tiistai-iltana klo 21 siitä, mitä hyötyä ja mitä vaaroja poliisin harjoittamassa kameravalvonnassa on.

Poliisin tavoitteena on kirjata kartastoon valtaosa kaikista Suomen valvontakameroista. Kuva: Victoria Wirén / Yle

Poliisin valvontakamerakartasto ei ole edistynyt poliisin toivomalla tavalla. Poliisi yrittää koota kartaston, joka kattaisi valtaosan Suomen valvontakameroista.

Tähän mennessä karttaan on merkitty vasta vähän yli tuhat kameraa, sanoo hankkeesta vastaava Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Sallinen.

Suomessa on poliisin arvion mukaan kymmeniä tuhansia valvontakameroita. Kameroiden tarkkaa lukumäärää ei tiedä kukaan, koska periaatteessa kuka tahansa voi hankkia itselleen tai yritykselleen valvontakameran.

Poliisin tavoitteena on kirjata kartastoon valtaosa kaikista Suomen valvontakameroista. Kartasto ja sen sisältämät yhteystiedot helpottaisivat poliisin rikostutkintaa, kun poliisi saisi nopeammin kuvamateriaalia erilaisista rikostapauksista.

Poliisi on kiinnostunut erityisesti ulkoalueiden kameroista ja esimerkiksi kauppakeskusten sisätiloissa olevista kameroista.

Valtakunnalliseen kartastoon alettiin kirjata kameroita viime vuoden lokakuussa. Sitä ennen eri poliisilaitoksilla oli vain omat paikalliset karttansa ja listansa omien alueidensa kameroista.

Sytyke valtakunnallisen tallennusalustan perustamiseen tuli Turun terrori-iskusta vuonna 2017.

– Siinähän oli kohtuullisen iso työ jälleen kerran selvittää, onko jossain lisää kameroita. Se oli tässä triggeri siihen, että meidän on parannettava toimintaamme ja saatava valtakunnallinen kartasto, Sallinen selittää.

Harva tietää poliisin hankkeesta

Sallinen arvioi projektin takkuamisen johtuvan siitä, että kameravalvontakartaston saama julkisuus on jäänyt vähäiseksi.

– Jos kysytään, niin ilmoitellaan, eli rikostapausten yhteydessä kameroista saadaan tietoja, mutta muuten ei ole juuri tietoja tullut. Toivoisimme, että ihmiset toimittaisivat lisää tietoja, Sallinen sanoo.

Kyse ei ole Sallisen mukaan niinkään siitä, että ihmiset eivät olisi halukkaita jakamaan poliisille tietoja kameroistaan.

– Kerran historiassa, vuonna 2005, yksi firma kieltäytyi. Se oli suomalainen tietoturvayhtiö, joka katsoi, että vain heidän täytyy tietää, mitä he valvovat, Sallinen muistelee.

Kameroiden sijaintitietojen luovuttaminen kartastoon on vapaaehtoista.

Poliisi saa materiaalin käyttöönsä vaikka pakolla

Jos on tapahtunut rikos, poliisi voi ottaa valvontakameroiden kuvaamat materiaalit käyttöönsä vaikka väkisin pakkokeinolain nojalla. Sallinen sanoo, että hän ei ole itse joutunut koskaan turvautumaan pakkokeinoihin, vaan poliisin on aina annettu käyttää kuvamateriaaleja.

Itse pysäköin mielelläni valvontakameran alle.

Pekka Sallinen

Valvontakameroiden hyödyntäminen rikostutkinnoissa on lisääntynyt koko ajan. Viime vuonna Helsingin poliisi hyödynsi valvontakamerakuvaa noin 6 000 jutussa, Sallinen sanoo.

– Kun kameroiden kuvanlaatu on parantunut, sillä on enemmän todistusarvoa. Se taas on johtanut siihen, että poliisille lähetetään enemmän valvontakamerakuvia rikoksen selviämisen toivossa.

Parkkipaikoilla kannattaa pysäköidä lähelle kameraa

Sallisen mukaan esimerkiksi asuntomurtojen tutkinnassa naapureiden valvontakameroista voi olla paljon apua. Jos poliisi siis tietää, että sellaisia on olemassa.

Myös esimerkiksi pysäköintialueilla autoihin tulevissa kolhuissa kamerat auttavat selvittämään, kuka autoa on kolhinut.

– Itse jos menen lentokentälle, niin pysäköin mielelläni valvontakameran alle. Samoin kauppakeskuksissa, Sallinen naurahtaa.

Mitä hyötyä ja mitä vaaroja poliisin harjoittamassa kameravalvonnassa on? Illan A-studiossa vieraina Poliisihallituksen poliisijohtaja Sanna Heikinheimo ja rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Juontajana Annika Damström. Yle TV1 ja Yle Areena klo 21. #yleastudio

Lue myös:

Yle selvitti: Poliisin kuvaamat haalarikameravideot päätyvät harvoin todisteeksi – tältä videomateriaali näyttää

Oulun kaupungin ja poliisin kamerasopimus on tietosuojavaltuutetun mukaan ongelmallinen

Suosittelemme sinulle