Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Markus alkoi käyttää dopingia alaikäisenä – 26 vuotta myöhemmin hän näkee jo kaukaa, kuka käyttää: "Tiedän lähemmäs sata"

Dopingin käyttö yleistyy tavallisilla kuntoilijoilla. A-Klinikkasäätiön Dopinglinkin kävijämäärät ovat lähes kolminkertaistuneet vuoteen 2017 verrattuna.

Dopingia käyttävät yhä enemmän tavalliset kuntoilijat.
Dopingia käyttävät yhä enemmän tavalliset kuntoilijat. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Tanja Kröger
Avaa Yle-sovelluksessa

Markus oli 17-vuotias ja halusi olla kaveriporukan isoin ja vahvin. Kun hän oli treenannut salilla vasta kuukausia, kaverit neuvoivat häntä kokeilemaan kiellettyjä dopingaineita.

Markus päätti aloittaa anabolisten steroidien käytön tabletteina. Lisäksi hän piikitti testosteronia. Tulokset paranivat salilla nopeasti.

– En miettinyt riskejä. Halusin nähdä, mihin pääsen ja kuinka nopeasti. Se vaikutti niin, että ensimmäisen kuukauden aikana painoa tuli lisää 20 kiloa ja penkkipunnerrustulos parani 40 kiloa. Käytin hyvin pieniä määriä.

Markus oli haltioissaan. Hänen tavoitteensa oli toteutumassa hyvin nopeasti. Hän ei vielä silloin ymmärtänyt, että aineet tuhoaisivat hänen terveytensä.

Markus esiintyy tässä jutussa etunimellään asian arkaluontoisuuden vuoksi. Vaikka Markus ei enää käytäkään dopingia, hän ei halua tulla yhdistetyksi dopingaineisiin.

Dopingaineiden käyttö lisääntyy

Tarkkaa tilastotietoa aktiivisista dopingaineiden käyttäjistä ei ole. On kuitenkin viitteitä siitä, että testosteronin ja anabolisten steroidien käyttö on lisääntynyt tavallisten kuntoiluharrastajien keskuudessa.

Dopingaineista ja niiden vaikutuksista sekä riskeistä tietoa välittävän A-klinikkasäätiön Dopinglinkin sivuilla kävi viime vuonna yhteensä 480 000 ihmistä eli keskimäärin 40 000 ihmistä kuukaudessa.

– Kävijämäärät ovat lähes kolminkertaistuneet vuoteen 2017 verrattuna, kertoo A-Klinikkasäätiön Dopinglinkin kehittämiskoordinaattori Jukka Koskelo.

Koskelo pitää kuntoiluun liittyvää dopingia asiana, josta ei helposti puhuta ääneen. Sivustolla olevaan terveysneuvontaan tuleekin anonyymeja kysymyksiä viikoittain erityisesti miehiltä.

– Käyttöön voi liittyä häpeää siitä, että ollaan väärillä kepulikonsteilla hankittu esimerkiksi nopeita tuloksia tai halutaan polttaa rasvaa kehosta ja nopeuttaa palautumista.

Dopinglinkki pyrkii tiedottamaan kuntokeskuksia yhä enemmän dopingin käytön vaaroista ja siitä, että kuntokeskuksissa kiinnitettäisiin tähän huomiota. Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamallissa on mukana yli 700 suomalaista kuntokeskusta.

Yrittäjä Ville Ahvenainen.
Gym24Seven on mukana Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamallissa. Gym24Seven Karhulan yrittäjä Ville Ahvenainen sanoo, että on tärkeää tukea puhdasta liikuntaa. – Pitäisi enemmän tiedottaa vaaroista. Selkeästi siinä on vielä puutteita. Varsinkin nuorten, jotka aloittelevat urheilua ja törmäävät ajatukseen dopingin käytöstä, pitää olla tietoinen siitä, mitä haittoja käytöstä oikeasti on. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Terveystalon liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio arvioi, että dopingin käyttö kuntoilijoiden keskuudessa on hieman kasvuun päin.

– Pohjoismaiset tutkimukset osoittavat, että dopingin käyttö on lisääntynyt tavallisten kuntosaliharjoittelijoiden keskuudessa.

Kallio sanoo, että hänen vastaanotolleen päätyy kuitenkin harva dopingia käyttävä asiakas – vuositasolla kymmenkunta. Hänen mukaansa lääkäri kysyy asiakkaalta dopingin käytöstä, jos on syytä epäillä, että tämä käyttää kiellettyjä aineita.

– Lääkäri voi kysyä ja potilas voi kertoa. Jos potilaan oireen selvittely edellyttää esimerkiksi potilaan ulkonäössä tai harrastuksissa on viitteitä dopingaineiden käytöstä, avoin ja rauhallisen neutraali lähestyminen voi viedä eteenpäin.

Kallion mukaan dopingvalmisteiden hankkiminen erityisesti verkon kautta on yleistynyt ja helpottunut.

– Ei ole varmuutta, vastaako tuote luvattua sisältöä. Valmisteet voivat olla epäpuhtaita, jopa väärennöksiä, ja siksi valmisteiden sivuvaikutukset voivat olla täysin arvaamattomia. Niihin sisältyy siten varsin paljon riskejä.

Sen huomasi myös Markus, joka otti dopingaineita kuuriluontoisesti. 19-vuotiaana söi viimeisen kuurinsa, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Kaikki halut lähtivät

Olo viimeisen kuurin jälkeen oli todella hirveä. Salille menosta ei ollut puhettakaan. Markus toivoi, ettei heräisi enää seuraavana aamuna.

– En jaksanut nousta sängystä eikä huvittanut syödä. En jaksanut yhtään mitään. Makasin kotona ja odotin, että asteroidi tulisi. Se masennus oli sairaan paha.

Dopingista seurannut masennus vaikutti arkeen kokonaisvaltaisesti. Markus kertoo olleensa lukkiutuneessa tilassa. Hän ei saanut nautintoa mistään.

– Minulta lähtivät ihan kaikki halut. Kaikki oli tasaisen harmaata. Jos ennen tykkäsin seksistä, niin silloin se ei tullut mieleenkään. Minulla oli ahdistusta, paniikkia ja masennusta.

Liikuntalääketieteen erikoislääkärin Tapio Kallion mukaan Markuksen tapaus kuulostaa tyypilliseltä, vaikka hän ei otakaan kantaa yksittäistapaukseen. Anabolisilla steroideilla on myös psyykkisiä vaikutuksia, kuten masennusta ja ahdistuneisuutta.

– Joillakin anabolisten steroidien käyttö saattaa lisätä aggressiivisuutta ja väkivaltaisuutta.

Suomen rikoslaissa on kielletty laiton dopingaineiden valmistus, maahantuonti ja levittäminen sekä hallussapito levittämistarkoituksessa. Vuonna 2018 Tulli takavarikoi noin 2,5 miljoonan euron arvosta dopingaineita.

Muutamien viime vuosien jälkeen dopingrikosten määrä on merkittävästi lisääntynyt.

Testosteronia sisältävä injektioruisku.
Testosteronia sisältävä injektioruisku. Kuva: US Drug Enforcement Agency / EPA

Lääkäri ohjasi psykologin juttusille

Markus ei heti ymmärtänyt, että huono olo johtui dopingaineiden käytöstä. Hän meni lääkäriin pari viikkoa dopingaineiden käytön lopettamisen jälkeen, kun hänen olonsa kävi sietämättömäksi.

– Lääkäri kysyi dopingin käytöstäni. Vastasin rehellisesti, kuinka kauan ja millaisia annoksia olen käyttänyt.

Kun Markus kertoi käytöstään, hänet laitettiin psykologin juttusille. Markukselle määrättiin masennuslääkkeitä.

–Aluksi söin masennuslääkettä varmaan kuukauden verran. Kun olo ei parantunut yhtään, lopetin lääkityksen.

Testosteronituotanto häviää tilapäisesti

Vaikka doping ei aiheuta fyysistä riippuvuutta, psyykkistä riippuvuutta voi erikoislääkäri Tapio Kallion mukaan tulla.

– Kun tulosta alkaa mahdollisesti syntyä ja halutaan yhä lisää, haetaan oikotietä nostamalla annostusta. Tällöin myös riskien määrä kasvaa, sanoo Kallio.

Kallion mukaan tyypillisillä käyttäjillä eli nuorilla käyttöön liittyy paljon enemmän riskejä kuin aikuisilla. Erityisesti herkässä kehitysvaiheessa oleva oma hormoniaineenvaihdunta voi häiriintyä ja aiheuttaa muutoksia jopa kasvuun.

– Jos miespuolisella henkilöllä häviää testosteronituotanto tilapäisesti, on mahdollista, että se ei enää palaudukaan.

Myös sydän voi kasvaa steroidien käytön myötä. Mitä suurempi sydänlihas on, sitä alttiimpi se on hapenpuutteelle.

– Sydänlihaksella on optimaalinen koko ja liikakasvu altistaa äkkikuolemille. Se on dramaattisin sivuvaikutus anabolisisista steroideista.

Toisaalta steroidit voivat Kallion mukaan vaurioittaa maksaa, nostaa verenpainetta ja lisätä riskiä sairastua diabetekseen. Myös vammariski kohoaa kasvaneen lihasmassan myötä.

– On kuvattu luunmurtumia, kun lihas on kasvanut liian nopeasti. Pitkäaikainen käyttö naisilla madaltaa ääntä ja lisää karvoitusta.

Markus tietää henkilöitä, joille dopingaineista on seurannut vakavia terveyshaittoja.

– Kaveripiirissäni on ainakin neljä tyyppiä, joilla on todettu steroidien aiheuttamaa sydämen liikakasvua. On myös tullut infektioita ja lihaksesta on jouduttu leikkaamaan palasia pois.

Kun Markus mittautti alle parikymppisenä testosteronitasonsa, ne olivat alle viitearvojen. Markus säikähti. Lääkäri kuitenkin sanoi, että käytön lopettamisen jälkeen ne lähtevät luultavasti nousemaan ja sitä kautta myös mieliala alkaa kohentua.

– Se tieto helpotti jo sitä ennestään epävarmaa oloa.

Pikkuhiljaa Markus huomasi alkavansa taas innostua tavallisista arkisista asioista, kuten kaupassakäynnistä.

Markus tietää sata dopingin käyttäjää

Kun Markus nykyään menee salille ja katsoo nuoria, hän näkee ulkonäöstä, kuka käyttää. Sen huomaa Markuksen mukaan siitä, että saliharrastajat turpoavat jo parissa viikossa paljon. Heillä on ylisuuret lihakset ja nestepöhötystä.

– Olemus on ylimielinen. Tiedän lähemmäs sata, jotka käyttävät dopingia. Enemmistö on miehiä, mutta myös kuntoilevat naiset käyttävät.

Markuksen mielestä dopingin saatavuus on kuntosaleilla helppoa. Doping on Markuksen mielestä vieläkin tabu ja erityisesti nuorten dopingin käyttöön kannattaisi puuttua.

– Kaikille vanhemmille haluan sanoa, että jos teillä on kotona juniori, joka treenaa ja menee yhtäkkiä masentuneeksi, kannattaa viedä nuori lääkäriin ja mittauttaa testosteronitasot.

Nyt Markus on yli nelikymppinen. Hänelle kävi lopulta hyvin. Hän ei enää jatkanut dopingaineiden käyttöä 19 ikävuoden jälkeen. Markus kertoo mittauttaneensa säännöllisesti testosteronitasojaan. Hän sanoo, että ne ovat olleet viitearvojen sisällä.

– Minun testosteronitasoni palautuivat lopettamisen jälkeen. Meni varmaan noin vuosi, että olo oli taas normaali.

Markus katuu dopingin käyttöään. Nykyään hän kertoo olevansa muutenkin lääkevastainen. Eniten Markusta kaduttaa se, että hän heitti aikaa elämästään hukkaan.

Markus sanoo, että jos tulokset eivät parane ruokavalion ja treenin avulla, se pitää vain hyväksyä.

– En suosittele näitä kellekään. Jos saisin valita uudestaan, en olisi ikinä alkanut käyttää.

Mitä ajatuksia artikkeli herättää? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 28.1. klo 23 asti.

Lue myös:

Kuntoilijoiden doping näkyy jo suljetuilla osastoilla: "Potilaat ovat aiempaa vaarallisempia ja vahvempia"

Lisääntynyt kuntodoping on onnenkauppaa: "Lihaksista on tullut elämän tärkein asia"

Krp epäilee jättimäistä dopingin salakuljetusta – Latviasta tuotiin Suomeen testosteronia ja anabolisia steroideja

Elämäni ensimmäinen steroidikuuri sen todisti: Köyhän tai kiireisen ei kannata sairastaa Washingtonissa

Suosittelemme