Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Joutuvatko Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen vääntämään paikasta olympiakarsintaan vielä kerran? – Painiliitto vahvistaa Suomen edustajan vasta SM-kisojen yhteydessä

Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila ei vielä osaa sanoa, lähteekö Elias Kuosmanen Suomen edustajaksi Euroopan olympiakarsintaan.

Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen.
Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen. Kuva: Henri Pitkänen.
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen latasivat kreikkalais-roomalaisen painin Rooman viime viikon rankingturnaukseen paljon. Alle 97-kiloisten sarjassa paremmin sijoituneelle suomalaiselle luvattiin paikka maaliskuussa Unkarin Budapestissä järjestettäviin olympiakarsintoihin.

24-vuotias Kuosmanen kukisti kolme vuotta nuoremman kilpaveljensä pistein 3–1, kun suomalaiset arvottiin samaan kaavioon Roomassa. Kuosmanen sijoittui lopulta viidenneksi hävittyään välierän ja pronssimatsin.

Päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela ei suostunut kuitenkaan vielä silloin myöntämään, että paikka meni keskinäisellä voitolla Kuosmaselle.

Lauantaina 24. päivä tammikuuta Painiliiton hallituksen kokous tekee Jyväskylän Vaajakosken miesten SM-painien yhteydessä lopullisen päätökset sen suhteen, kumpi suomalainen pääsee hakemaan Suomelle maapaikkaa Euroopan olympiakarsinnasta. Karsinta käydään Budapestissa 19.-22. maaliskuuta.

Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila selvitti kimuraista tilannetta Yle Urheilulle.

– Euroopan olympiakarsinnan jälkeen – riippuen, onko saavutettu olympiapaikka tai ei – päätetään se, kuka lähtee maailman olympiakarsintaan. Sitä ennen hallitus päättää tulevana lauantaiaamuna, kuka lähtee EM-kisoihin ja kuka Euroopan olympiakarsintaan. Minä en sitä nyt tiedä, toteaa Karila.

Maailman olympiakarsinta on vuorossa Sofiassa 30.4.-3.5.

Elias Kuosmanen
Kuva: Imago Sportfotodienst / AOP

Marko Korpela vetää valmennuksen johtoryhmää, jonka esitys painaa paljon vaakakupissa, kun Painiliiton hallitus todennäköisesti vain sinetöi sarjan alle 97 kiloa edustuspaikat. Valmentajien Yli-Hannukselan ja Juha Lappalaisen yli hallitus ei tule kaiken järjen mukaan kävelemään.

Puheenjohtaja Karila selvitti, että kriteeristö tapaus Kuosmanen-Savolainen suhteen oli sellainen, että jos Rooman turnauksessa ei synny selkeätä paremmuutta, katsotaan kaksikon paremmuus SM-kisoissa (24.1.).

– SM-painit ovat sääntöjen perusteella yksi mahdollisuus ratkaista asia. Esityksen tekijät ovat yhteydessä painijoihin, tarvitseeko heidän lähteä SM-kisoihin vai ei. Sanoisin että siitä, keitä SM-kisoissa on painimassa, voi vetää jo johtopäätöksiä, ketä tullaan esittämään arvokisoihin. Eli onko valmentajilla selkeä näkemys sen suhteen, että voidaan tehdä päätös jo Rooman painien pohjalta, Karila pyöritteli asiaa.

SM-painit järjestävän Vaajakosken Kuohun nettisivujen mukaan kaksikosta vain Savolainen on ilmoittautunut kisoihin. Ilmoittautumisaikaa on torstaihin 23. tammikuuta asti.

Karilan mukaan Rooman painit näyttivät ainakin sen, että Kuosmanen voitti keskinäisessä ottelussa Savolaisen.

– Arvilla oli kaksi matsia alla ja Eliaksella yksi ennen kuin he kohtasivat. Tämän jälkeen Elias hävisi koville kavereille, eli sarjan voittajalle ja sitten pronssimatsissa miesten maailmanmestarille parin vuoden takaa, tosin painoluokkaa alempaa.

– Kummankaan suomalaisen paini näissä muissa matseissa ei näyttänyt ainakaan minun silmiini kauhean hyvältä. Tässä pitää muistaa kuitenkin se, että Rooman turnaukseen mentiin herkistelemättä, eli ei viimeistelty sillä lailla kuin esimerkiksi olympiakarsintaan, huomauttaa Karila.

Karila vahvistaa, että Painiliiton ensimmäiseen olympiakarsintaan nimeämä urheilija saa itse päättää, haluaako hän mennä 10.-16. helmikuuta Roomassa käytäviin EM-kisoihin vai ei.

Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila 11.1.2020
Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila Kuva: Lehtikuva

– Urheilija päättää, onko EM-kisoista hyötyä vai haittaa olympiakarsintaa ajatellen. Turnauksilla on 5-6 viikkoa väliä, mikä sinänsä ei ole huono väli. Siinä vaiheessa kun käydään EM-kisat, olympiakarsintaa ajatellen pitääkin ottaa kovaa. Itse pitäisin oman valmennuskokemukseni perusteella EM-kisoja hyvänä harjoituksellisena valmistautumisena olympiakarsintaan. Edellyttäen tietysti, että osaa ottaa henkisesti EM-kisat "harjoituskisana" kohti tärkeämpää koitosta, Karila pohtii.

Arvi Savolainen voitti viime marraskuun alussa alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Elias Kuosmanen puolestaan EM-pronssia viime ja edellisvuonna. Lisäksi Kuosmanen vei viime vuonna Kuortaneen suomalaiskaksikon keskinäisen "MM-karsinnan" voitoin 2–1.

Karilan mukaan kahden menestyneen, tasavahvan painijan tilanne on otollinen Suomelle.

– Toivoisimme, että meillä olisi joka sarjaan heittää kaksi näin kovaa jätkää. Ajatuksena on, ettei tätä hommaa tehdä kenellekään muulle kuin urheilijalle. Kaikki päätökset tehdään mahdollisimman rehellisesti ja avoimina, summaa puheenjohtaja.

Lue myös:

Kommentti: Elias Kuosmanen osoitti kypsyyttä Suomen huippukaksikon kohtaamisessa, mutta uskaltaako hän jättää EM-kisat väliin kevään päätähtäimen takia?

Pettynyt Arvi Savolainen soimasi "nassikkapainimaista" virhettään – valmentaja ei suostu vielä myöntämään, että Elias Kuosmanen edustaa Suomea olympiakarsinnassa

Suosittelemme