Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Turussa käyttöön otettu Someturva paljasti nettikiusaamisen laajuuden – yli kolmasosa yhteydenotoista täytti rikosten tunnusmerkit

Suuri osa lasten ja nuorten kohtaamasta verkkorikollisuudesta jää edelleen pimentoon.

Kännykkäapplikaatioiden avulla voi opiskelle vieraita kieliä
Yleisin somekanava, jossa loukkaava tilanne tapahtui, oli lasten ja nuorten suosima Snapchat. Arkistokuva. Kuva: Sari Veikkolainen / Yle
Hannu Vähämäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkulaisissa peruskouluissa viime syksynä käyttöön otettu Someturva-palvelu on osoittanut tarpeellisuutensa. Yli kolmasosa nuorten ilmoittamista tapauksista täytti rikosten tunnusmerkit.

Neljän kuukauden aikana palvelun kautta ilmoitettiin yli 70 häiriköintitapausta. Yleisin somekanava, jossa loukkaava tilanne tapahtui, oli lasten ja nuorten suosima Snapchat.

– Palveluumme on ilmoitettu Turussa jo 15 lapsiin kohdistunutta seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa rikosta. Nämä tapaukset eivät suurella todennäköisyydellä olisi tulleet kenenkään aikuisen tietoon muuta kautta, kertoo Someturvan lakiasiainjohtaja Jenny Rontu Turun kaupungin tiedotteessa.

Digitaalisessa Someturva-palvelussa nuori tai häntä auttava aikuinen voi ilmoittaa sosiaalisessa mediassa tai muualla verkossa tapahtuvasta sopimattomasta käytöksestä. Palvelun kautta saa matalalla kynnyksellä maksutonta asiantuntija-apua ongelmatilanteiden selvittämiseen.

Someturva-palvelu on kehitetty yhdessä lasten ja nuorten kanssa, ja käyttäjien palveluun antama palaute on ollut positiivista. Silti alkuvuoteen mennessä vain osa käyttötunnuksista oli aktivoitu, joten suuri osa lasten ja nuorten kohtaamasta verkkorikollisuudesta jää edelleen pimentoon.

– Kouluja kannustetaan ottamaan käyttöön vielä aktivoimattomat koodit, jotta palvelu olisi varmasti kaikkien käytössä. Palvelun kokeilukausi jatkuu kesä-heinäkuuhun 2020 asti, mutta teemme päätöksen jatkosta jo loppukevään aikana, arvioi Turun perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen.

Suosittelemme sinulle