Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Australiaa kiusaa seuraava vitsaus: tappavien myrkkyhämähäkkien raju lisääntyminen

Sydneyntunneliverkkohämähäkit ovat ihmiselle vaarallisimpia hämähäkkejä maailmassa.

Sydneynsuppilohämähäkki puolustautumisasennossa
Sydneyntunneliverkkohämähäkki on tappavan myrkyllinen. Kuva: AOP
Marika Kataja
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensin metsäpaloja, sitten golfpallon kokoisia rakeita, ukkosmyrskyjä ja tulvia. Nyt australialaisten kiusana on seuraava luonnonilmiö: tappavan myrkyllisten hämähäkkien räjähdysmäinen lisääntyminen.

Asiantuntijat varoittavat, että viime aikojen sääolot ovat aiheuttamassa sydneyntunneliverkkohämähäkkien kannan valtavan lisääntymisen. Asiasta kertoi Uuden Etelä-Walesin osavaltion Sommersbyssä toimiva Australian Reptile Park -matelijapuisto keskiviikkona.

– Viime aikojen sateiden ja nyt kokemiemme kuumien päivien vuoksi verkkohämähäkit alkavat liikkua, sanoi puiston edustaja Daniel Rumsey Facebookissa julkaistussa videossa.

– Sydneyntunneliverkkohämähäkit ovat mahdollisesti yksiä vaarallisimpia hämähäkkejä planeetallamme, jos siis puhutaan ihmisiin kohdistuvista puremista, ja meidän on otettava se erittäin vakavasti, hän jatkoi.

Puisto kerää myrkkyä

Matelijapuisto on Australian ainoa, joka kerää sydneyntunneliverkkohämähäkkien myrkkyä vastamyrkyn valmistamiseksi. Yhtään ihmistä ei ole kuollut näiden hämähäkkien puremaan sitten ohjelman aloittamisen 1980-luvun alussa.

Asiantuntijat pyytävätkin nyt ihmisiä toimittamaan hämähäkkejä puistoon vastamyrkkyä varten.

– Tähän aikaan vuodesta hämähäkkiurokset, jotka ovat ihmiselle vaarallisempia, vaeltelevat yössä etsimässä naaraita, sanoi puolestaan Sydneyn yliopiston professori Dieter Hochuli.

Sydneyntunneliverkkohämähäkin (atrax robustus) myrkky voi tappaa ihmisen 15 minuutissa. Sitä esiintyy Australiassa noin 150 kilometrin säteellä Sydneystä.

Hämähäkki viihtyy kosteissa, varjoisissa ja viileissä oloissa, ja sitä löydetään usein esimerkiksi uima-altaista. Australialaisia onkin nyt kehotettu puhdistamaan uima-altaitaan usein hämähäkkien vuoksi. Hämähäkki saattaa piiloutua myös kenkiin.

Aiheesta muualla:

News.com.au: Warnings over deadly funnel-web spider ‘bonanza’

Guardian: Funnel-web spiders: 'bonanza' of sightings expected due to hot and wet weather

CNN: First fires, then floods. Now Australians need to watch out for deadly funnel-web spiders, experts say

Suosittelemme