Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tekoäly sai potkut Yleltä, mikä on konejournalismin tulevaisuus? "Tekoäly ei pysynyt ihmisen luovuuden perässä"

Onko tekoälyhype kasvanut myös toimituksissa liian isoksi? Ylen aamun Viimeisessä sanassa aiheesta keskustelivat Ylen Jarno Koponen ja HS:n Esa Mäkinen.

Yle antoi potkut tekoälylle –ladataanko uudelle teknologialle liikaa odotuksia journalismissa?
Ville Seuri
Avaa Yle-sovelluksessa

– Nyt tekoäly ei pysynyt ihmisen luovuuden perässä.

Näin kommentoi Ylen News Labin Jarno Koponen Ylen päätöstä lopettaa verkkokeskustelujen koneellinen moderointi. Yle kertoi asiasta maanantaina. Ulkopuolelta ostettu moderointiohjelma oli osoittautunut liian epävarmaksi, ja se myös teki aika ajoin vääriä päätöksiä.

Koponen keskusteli aiheesta Helsingin Sanomien toimituspäällikön Esa Mäkisen kanssa Ylen aamun Viimeinen sana -keskustelussa lauantaina.

Voit katsoa keskustelun klikkaamalla tämän artikkelin pääkuvaa.

"Sahalla ei kannata hakata nauloja"

Myös Helsingin Sanomat käyttää tekoälyä verkkokeskustelujen moderoinnissa. Kone ei kuitenkaan tee julkaisupäätöksiä, vaan jakaa kommentit laadun mukaan eri jonoihin. Hyvien jonosta kommentit menevät nopeammin ihmismoderoijan käsiteltäväksi.

Kyseessä on eri ohjelma kuin Ylen käyttämä, mutta se toimii samalla tavalla. Ohjelma pyrkii tekemään ennusteita kommenttien laadusta sen perusteella, että se on tutkinut valtavan määrän ihmisten tekemiä moderointipäätöksiä.

Kysymys ei siis ole siitä, että tekoäly ei osaisi auttaa. Sitä vain pitää käyttää oikean ongelman ratkaisuun, Mäkinen sanoo.

– Sahalla ei kannata hakata nauloja.

Julkaisupäätöksiä tekevää ohjelmaa onkin helppo jekuttaa. Seura kertoi keskiviikkona, että Suomi24-keskustelusivustoa moderoivaa tekoälyä on helppo jekuttaa esimerkiksi vaihtamalla kielletystä sanasta yksi merkki toiseksi.

Suomen kieli ja ihmisten luovuus ovatkin koneille vaikeita, sanoo Koponen.

– Ihminen on parempi ymmärtämään nyansseja, ironiaa, satiiria.

"Unohdetaan hype ja Terminaattori-kuvat"

Tekoälyteknologian ympärillä on viime vuosina ollut paljon isoja odotuksia. Koposen mukaan tämä hehkutus, hype, pitäisi unohtaa.

– Isojen teknologiayritysten pr-viestit ovat olleet maailmoja syleileviä. Nyt pitää olla realismia ja unohtaa kaikki hype ja Terminaattori-kuvat.

Arnold Schwarzerneggerin tähdittämissä _Terminator-_elokuvissa Skynet-niminen sotateknologiaa hallitseva tekoäly kääntyy isäntiään vastaan. Seuraukset ovat ihmisille tuhoisat.

Mäkisen mukaan kyse on journalistien työkalujen kehityksestä. Ensin kirjoittamista helpottivat kirjoituskoneet, sitten tietokoneet.

– Jossain vaiheessa tullaan näkemään parempia kirjoituskoneita: sellaisia, että ne osaavat suositella kuvia tai arkistojuttuja tai tehdä automaattisesti grafiikan. Viime kädessä ainoa syy tehdä tätä on, että me pystymme palvelemaan lukijoita paremmin.

Lisää aiheesta:

Katso kaikki Viimeinen sana -jaksot täällä

Yle Uutiset luopuu tekoälystä verkkokeskustelujen moderoijana – "Vain ihmissilmä pystyy hahmottamaan keskustelun sävyjä"

Näin toimii Ylen palvelujen personointi ja uutisautomaatio

Julkisen sanan neuvoston lausuma uutisautomatiikan ja personoinnin merkitsemisestä

Suosittelemme sinulle