Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjä pyytää eduskunnalta lupaa asettaa perussuomalaisten Juha Mäenpää syytteeseen – Jussi Halla-aho: Tulemme estämään syyteoikeuden

Puhemies Matti Vanhanen vetoaa, ettei asiasta tehtäisi puoluepoliittisia päätöksiä.

Juha Mäenpää (ps.) valittiin eduskuntaan viime keväänä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tekijät

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen eduskunnassa tämän kesäkuussa pitämän puheenvuoron takia.

Tapauksessa on kyse Mäenpään eduskunnassa pitämästä puheenvuorosta, jossa hän puhui ensin maahanmuutosta ja heti tämän jälkeen vieraslajien torjunnasta tavalla, joka rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

– Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: "Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntaotimenpiteiden rahoitusta lisäämällä." Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. Kiitoksia, Mäenpää sanoi.

Juha Mäenpää on ensimmäisen kauden kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä.

Helsingin poliisilaitokselle kirjattiin puheenvuorosta neljä rikosilmoitusta, ja poliisi teki asiassa esitutkinnan. Esitutkinnan jälkeen poliisi katsoi, että Mäenpään on syytä epäillä syyllistyneen menettelyllään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Poliisi toimitti asian syyttäjälle syyteharkintaan.

Sananvapauslain nojalla syytteen nostamisesta päättää valtakunnansyyttäjä.

Perustuslain mukaan valtakunnansyyttäjän on kuitenkin pyydettävä päätökselleen eduskunnan suostumusta, koska kyse on kansanedustajan valtiopäivillä lausumasta mielipiteestä.

Valtakunnansyyttäjä Ylelle: Spontaani ajattelemattomuus voi vähentää moitittavuutta

Valtakunnansyyttäjä harkitsee, nostaako hän syytteen, kunhan on saanut eduskunnan ratkaisun.

– Jos eduskunta ei anna suostumustaan, minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä päätös syyttämättä jättämisestä syyteoikeuden puuttumisen perusteella, valtakunnansyyttäjä Toiviainen sanoo Ylelle.

Toiviainen kuvailee Mäenpään puheita epäasiallisiksi, mutta asiassa on hänen mielestään myös lieventäviä seikkoja.

– Ne ovat mielestäni epäasiallisia ja solvaavan tyyppisiä. Siinä mielessä on välttämätöntä käynnistää tämä prosessi. Mutta kun tuntee tämän esitutkintamateriaalin, teon moitittavuutta saattaa kyllä vähentää se, että puheen pitämisessä on spontaaneja ajattelemattomuuden piirteitä, valtakunnansyyttäjä sanoo.

Samoihin aikoihin Mäenpään tapauksen kanssa käynnistyivät tutkinnat myös kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) ja Hussein al-Taeen (sd.) nettikirjoituksista. Nämä esitutkinnat ovat vielä kesken. Myös kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) kirjoituksia tutkitaan.

Puhemies Matti Vanhanen: Ei tehdä tästä puoluepolitiikkaa

Menettelyllä, jossa kansanedustajilta pyydetään lupaa syytesuojan murtamiseen, on tarkoitus suojata poliittisen puheen sananvapautta. Silti kansanedustajakaan ei saa puheillaan rikkoa lakia.

Valtakunnansyyttäjä vetoaa eduskunnalle lähettämässään kirjelmässä useisiin ratkaisuihin ja periaatteisiin, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin ja vihapuheeseen.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei ota kantaa, miten eduskunnan pitäisi ratkaista asia. Hän kuitenkin toivoo, ettei asiasta tule puoluepolitiikkaa.

– Vetoan, että oikeusvaltion periaatteiden mukaan asiaa ei käsiteltäisi poliittisena varsinkaan etukäteen, vaan että perustuslakivaliokunta kuulee asianosaisen ja päättää lausunnostaan. Ja sen jälkeen edustajista jokainen joutuu päättämään kantansa tykönään.

Vanhanen uskoo, ettei kukaan kansalainen toivoisi, että päättäjä ratkaisisi hänen oikeusasiansa ennen kuin se on käsitelty asianmukaisesti.

Halla-aho: Politiikkaa ei pidä siirtää eduskunnasta tuomioistuimeen

Eduskunnan suostumus asian käsittelylle vaatii viisi kuudesosaa kansanedustajista taakseen. Tämä tarkoittaa 167 kansanedustajaa 200:sta.

Käytännössä perussuomalaisten eduskuntaryhmän 39 ääntä riittäisivät Toiviaisen pyynnön torppaamisen. Niin he aikovat myös tehdä.

– Perussuomalaiset tulee vastustamaan syyteoikeuden antamista ja estämään sen, puolueen puhenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo Ylelle.

Halla-ahon mukaan puolue pitää pyyntöä väärin perustein tehtynä.

– Kansanedustajan syytesuoja on luotu juuri sitä varten, että politiikkaa ei siirretä eduskunnasta tuomioistuimeen.

Halla-ahon mukaan se, mitä Mäenpää on sanonut, on täysin "riidatonta ja selvää". Samalla tavalla selvää on hänen mukaansa se, että päätös asiassa kuuluu kuitenkin eduskunnalle.

Mäenpää itse kiistää STT:lle syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa islaminuskoisten turvapaikanhakijoiden vertaaminen ekosysteemille haitallisiin vieraslajeihin ei ollut rikollista.

Mäenpää sanoo, että eduskuntakeskustelussa kyse oli "spontaanista keskustelutilanteesta".

– Sanottu mikä sanottu, hän sanoo.

Lue myös:

Miksi kansanedustajat voivat kaataa kollegansa syytteen? Pykälä on ollut olemassa pitkään, mutta siihen on turvauduttu vain kolme kertaa

Mäenpää ei kadu syyteharkintaan edennyttä vieraslaji-puhettaan

Poliisi epäilee kolmea kansanedustajaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – "Voi olla, että Räsäsen ja al-Taeen tutkinta rajataan"

Suosittelemme sinulle