Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Historiaa tehneen Rovanperän renkaat sulivat suomalaislupauksen alla – Lappi hämmästeli lukuisia ongelmiaan: "Mittariston näyttö oli kuin joulukuusi"

MM-rallikauden avauspäivä ei sujunut suomalaisilta ongelmitta.

Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä oli suhteellisen tyytyväinen Monte Carlon avauspäivän jälkeen. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

19-vuotiaasta Kalle Rovanperästä tuli kaikkien aikojen nuorin tehdastallin kuljettaja rallin MM-sarjassa, kun hän ajoi ensimmäistä kertaa WRC-luokassa kauden avauskisassa Monte Carlossa.

Toyota-kuljettaja Rovanperä on kisan avauspäivän jälkeen seitsemäntenä ja on jäänyt reilun minuutin kisaa johtavasta Hyundain Thierry Neuvillesta.

Monte Carlon ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen Rovanperä oli peräti viidenneksi nopein, mutta toisella ek:lla hän putosi kokonaistilanteessa seitsemänneksi. Ensimmäinen erikoiskoe ajettiin kuivissa olosuhteissa ja toinen jäisillä ja lumisilla teillä.

Rovanperä löi avauspätkällä muun muassa ennätykselliset seitsemän voittoa Montessa napanneen Sebastien Loebin. Suomalaislupaus lähti kilpailuun superpehmeillä renkailla.

– Ensimmäinen pätkä meni ihan hyvin. Puolessavälissä pätkää olimme vielä todella hyvässä vauhdissa, mutta sitten renkaat alkoivat sulaa, kun ajoin liian aggressiivisesti. En ollut ennen ajanut superpehmeillä WRC-renkailla tuollaisessa kelissä. Se oli ihan nautinnollista, meni hyvin nuotista, Rovanperä summasi Yle Urheilulle ensimmäisen erikoiskokeen.

Toinen erikoiskoe ei sujunut enää yhtä lennokkaasti.

– Lähtönumeromme oli sen verran suuri, että oli pakko laittaa ristirenkaat. Toinen pätkä oli todella likainen ja mutainen. Kaikki lumi oli levinnyt, oli pakko olla vähän nastojakin alla.

– En ollut koskaan aikaisemmin ajanut Monten jäällä ja lumella. Se oli aika vaikeaa ajaa ristipyörillä. Alussa meni vielä ihan hyvin, mutta kun sitä tavaraa alkoi tulla, niin olisin voinut luottaa ristirenkaisiin paljon enemmän. Mutta parempi, että pääsimme läpi, Rovanperä summasi

"Ei paljon tarvinnut keskittyä ajamiseen"

Kuudentena ajava Esapekka Lappi kohtasi kahdella ensimmäisellä pätkällä ongelmia, kun suomalaisen Fordin moottori ylikuumeni. Lapin auton ilmanottoaukot olivat täynnä puiden lehtiä, kun edellä ajaneet autot olivat irrottaneet lehdet pois tienpinnasta.

– Ei paljon tarvinnut keskittyä ajamiseen. Tulihan opittua autosta paljon yhdellä kerralla. Mittariston näyttö oli kuin joulukuusi, kun varoitusvalot vilkkuivat. En nähnyt pimeässä kunnolla ratin nappeja, vaikka siihen oli laitettu testien jälkeen uv-maalia, jonka piti hohtaa. Ei se kuitenkaan hohtanut, enkä saanut varoituksia pois päältä. Sitten hävisi kaikki tehot, kun auto ylikuumeni, Lappi kertasi avauspätkää.

Esapekka Lapin Ford oli mutainen Monte Carlon avauspätkien jälkeen.
Esapekka Lapin Ford oli mutainen Monte Carlon avauspätkien jälkeen. Kuva: AOP

– Toinen pätkä lähti todella hyvin, mutta sitten tuli varoitus, että rengas on puhjennut. Ei se kuitenkaan ollut puhki, Lappi osoitti rengasta nauraen.

– On tässä ollut jumppaa, kun meillä ei ole starttimoottoria ollenkaan. Auto on työnnetty pari kertaa käyntiin.

TILANNE 2/16 ERIKOISKOKEEN JÄLKEEN

1. Thierry Neuville Hyundai 26.23,5

2. Sebastien Ogier Toyota + 19,1

3. Ott Tänak Hyundai + 25,1

4. Elfyn Evans Toyota + 25,4

5. Sebastien Loeb Hyundai + 51,0

6. Esapekka Lappi Ford +1.07,8

7. Kalle Rovanperä Toyota +1.18,5

8. Eric Camilli * Citroen +1.58,6

9. Mads Östberg * Citroen +1.59,6

10. S. Sarrazin * Hyundai +2.19,6

*=WRC2-luokka

Lue myös:

MM-rallikauden avauspäivä päättyi dramaattiseen vetoon: Hallitseva mestari valitti katsojien soihtuja, Rovanperä joutui hidastamaan ja Suninen keskeytti – katso tilanteet ja tulokset

Suomalaiskuskien tiimille tyrmistyttävä alku rallin MM-sarjassa! Katso videolta, miten lehdet hidastivat kisaamista – Suninen joutui lopulta keskeyttämään

M-Sportille siirtynyt Esapekka Lappi on toipunut entisen työnantajansa shokkipäätöksestä: "Toivon, että pystyn viimeistään loppuvuodesta sanomaan, että tämä oli itse asiassa hyvä juttu"

Rallin MM-sarja jatkaa Ylellä seuraavat kolme kautta – Jyväskylän kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä

Yle Urheilun lähetykset Monte Carlon MM-rallista

Perjantai 24.1.2020

20.15 Kooste päivän tapahtumista, TV2

Lauantai 25.1.2020

10.30 Erikoiskoe 9, suora lähetys, Areena

15.00 Erikoiskoe 11, suora lähetys, TV1

21.00 Kooste päivän tapahtumista, TV2

Sunnuntai 26.1.2020

10.00 Erikoiskoe 14, suora lähetys, TV2

13.00 Power Stage, suora lähetys, TV1

21.00 Kooste koko kilpailusta, TV2

Yle Urheilu seuraa kisaa hetki hetkeltä joka päivä hetki hetkeltä. Liveseuranta-artikkeliin kerätään videoina kaikki päivän kohokohdat ja puhuttavimmat tilanteet. Tekstimuodossa voit seurata jatkuvasti kisan tilanetta.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät kootusti myös osoitteesta yle.fi/mmralli

Suosittelemme