Hyppää sisältöön

Infektiolääkäri rauhoittelee: Koronaviruksesta vasta epäily Ivalossa – turistit hyväkuntoisia flunssapotilaita

Markku Broas kertoo, että potilaihin ei olla kontaktissa ennen näytevastauksien saamista.

Infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan lappilaisilla ei ole syytä huoleen Ivalon sairaustapausten vuoksi. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Juha Mäntykenttä,
Perttu Ruokangas

Koronavirustartunnasta Ivalossa ei ole vielä saatu varmuutta, sanoo Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas.

Kahdella Ivalossa olevalla kiinalaisturistilla epäillään olevan koronavirus. Kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista hakeutui perjantain vastaisena yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi.

Potilaista otettiin näytteet perjantaiaamuna. Ne lähetetään analysoitavaksi Helsinkiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Broas ei osaa sanoa, kauanko menee, ennen kuin näytteistä voidaan varmistaa, onko kyseessä koronavirus.

Hyväkuntoisia potilaita

Broas kuvailee potilaita hyväkuntoisiksi flunssapotilaiksi.

– Toimitaan varotoimiohjeen mukaan. Koska he ovat Wuhanista, heistä on otettu näytteet ja toimitaan niin, ettei heihin olla kontaktissa, ennen kuin näytevastaukset on valmistuneet.

Broas pitää todennäköisenä, että kyse on tavallisesta flunssasta tai influenssasta kuin koronaviruksesta.

Infektiolääkäri haluaa rauhoitella ihmisiä.

– Ei ole suurta syytä huoleen.

Broas sanoo, että jos potilaat pysyvät hyväkuntoisina, he voivat palata hotelliin. Siellä heidän on kuitenkin oltava karanteenissa, kunnes vastaukset näytteistä on saatu.

Paljon kiinalaisia turisteja lomailee Lapissa

Lapissa on tällä hetkellä runsaasti kiinalaisia turisteja lomailemassa kiinalaista uutta vuotta. Koronavirus-epäilystä huolimatta lappilaiset voivat jatkaa elämäänsä normaalisti.

– Suurin osa kiinalaisturisteista on muualta kuin Wuhanista. Wuhan on lähes 10 miljoonan ihmisen kaupunki, jossa tautitapauksia on ollut muutamia satoja. Ei se siis sielläkään mikään iso epideamia ole.

Broas lisää, että tämänhetkisten tietojen mukaan korona ei ole kovin vakava tauti.

– Olen ollut infektiolääkärinä yli 20 vuotta ja meillä on välillä asioita, jotka nousevat mediassa isoilla kirjaimilla esiin. Aikoinaan oli esimerkiksi sars ja lintuinfluenssa. Ne aiheuttavat paljon enemmän huolta mitä sen tarvitsisi aiheuttaa.

Hän toteaa, että tavallinen influenssa ja flunssa ovat paljon merkittävämpi asia kansalaisille kuin koronavirus.

Lue myös:

Maailman terveysjärjestö WHO: Liian aikaista julistaa koronavirus uhaksi kansanterveydelle

Ylen kirjeenvaihtaja: Kiinassa leviävä tauti on puheissa joko arkinen flunssa tai mystinen tappajavirus – siksi on paras pysytellä faktoissa

Suosittelemme sinulle