Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Neljä kiinalaista opiskelijaa kutsuttiin varmuuden vuoksi terveystarkastukseen Vaasassa

Vaasan ammattikorkeakoulun neljä kiinalaista opiskelijaa tarkastetaan mahdollisen infektion varalta.

Vaasan ammattikorkeakoulu
Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskelee 36 kiinalaista opiskelijaa, joista muutama on Wuhanin alueelta. Kuva: Heidi-Maria Harju / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskelevista kiinalaisista neljä on kutsuttu varmuuden vuoksi terveystarkastukseen. Oppilaitoksen mukaan opiskelijat tarkastetaan, koska he ovat olleet Wuhanin alueella joululomalla.

Muita opiskelijoita ja henkilökuntaa on informoitu asiasta.

– Globaalistikin tilanne on vielä epäselvä, mutta varmuuden vuoksi neljä opiskelijaa tarkastetaan, kertoo VAMK:in turvallisuussuunnittelija Sanna Torkko.

Torkko sanoo, että opiskelijat kutsuttiin oppilaitoksen oman riskiarvion takia, ei siksi, että he olisivat kipeitä.

Tarkastaminen tarkoittaa terveydenhoitajan luona vierailua, jossa tiettävästi todetaan, ovatko opiskelijat terveitä vai eivät. Mihinkään näytteenottoon ei ryhdytä. Se voi tapahtua vain erikoissairaanhoidossa.

Infektio voi olla oireetonkin

Kiinasta lähteneeseen koronavirukseen varaudutaan pohjalaismaakunnissa oppilaitoksissa ja terveydenhuollossa, mutta mihinkään hysteriaan ei ole tarvetta. Eilen kävi ilmi, että Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskelee Kiinan Wuhanin alueelta tulleita opiskelijoita.

Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveysviraston tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta sanoo, että tässä toimitaan kuten muidenkin tartuntatautien kanssa. Muuten opiskelijoita ei ole hänen mukaansa tarpeen tarkastaa.

– Ihmiset, jotka kokevat olevansa sairaita ottavat yhteyttä opiskelijaterveydenhuoltoon tai päivystykseen. Suurin osa tautitapauksesta on kuitenkin lieviä ja keskivaikeita, ja ne hoituvat normaalilla kotihoidolla, rauhoittelee Kaukoranta.

Koronavirus ei tämän hetkisen tiedon mukaan ole lähtökohtaisesti tappava, mutta se voi sitä olla riskiryhmien kohdalla. Sen leviämisen pysäyttäminen on sinänsä hankalaa, koska itämisaika on jopa pari viikkoa.

– Kiinassa, jossa on ihan erilainen väestötiheys, siellä nämä toimet infektion rajoittamiseksi ovat perusteltuja. Olisin todennäköisesti kiinalaisena itsekin tehnyt samoin, sanoo Kaukoranta.

Oma toiminta voi ratkaista

Viruksen leviämistä voi ehkäistä ihan samalla tavalla kuin muitakin viruksia. Hyvä käsihygienia ja sairastuneiden ihmisten välttäminen on kaikkein tärkeintä. Jos on sairaana, jää kotiin sairastamaan, jottei levitä tautia. Vaikeiden oireiden kanssa tietenkin mennään lääkäriin.

– Omalla toiminnalla on ratkaiseva merkitys. Pestään kädet, kun tullaan ulkoa ja kun aletaan syömään. Vältetään vieressä olemista, jos kaverilla on hengitystieinfektio. Yksi askel taaksepäin riittää, että viruspartikkelien määrä ilmassa pienenee ratkaisevasti, ohjeistaa Kaukoranta.

Hän ei jättäisi ainakaan talven lomamatkaa Lappiin nyt tämän takia tekemättä, vaikka siellä virusepäily todettiinkin.

– Normaaliin elämään liittyy aina pieniä riskejä. Sitä voi vähentää, mutta sitä ei pysty täysin välttämään, sanoo Kaukoranta.

Lue myös: Kuinka vaarallinen uusi koronavirus on ja miten se leviää? Tämän tiedämme nyt maailmalla riehuvasta viruksesta

Suosittelemme sinulle