Hyppää sisältöön

Poliisiammattikorkeakoulun opettajalle sakot opiskelijoiden seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta

Opettaja tuomittiin 80 päiväsakkoon. Osa syytteistä hylättiin.

oikeussali
Poliisiammattikorkeakoulun opettajan syytteet olivat esillä käräjillä tammikuussa. Kuva: Petra Ketonen / Yle
Anu Leena Koskinen

Poliisiammattikorkeakoulun opettaja on saanut sakot kahdesta opiskelijan seksuaalisesta hyväksikäytöstä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi opettajalle 80 päiväsakkoa, joista hänelle tulee maksettavaa 1 360 euroa. Lisäksi hänen pitää maksaa tuhat euroa korvauksia kärsimyksestä molemmille opiskelijoille.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina.

Opettaja on ollut pidätettynä työstään noin vuoden. Vielä ei tiedetä, saako hän palata töihinsä vai erotetaanko hänet.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg ei tee päätöstä mediatietojen perusteella. Hän haluaa lukea itse ensin tuomion ja perustelut.

Himberg arvioi, että hän tekee ratkaisun noin kahden viikon kuluttua. Poliisiammattikorkeakoulu sijaitsee Tampereen Hervannassa.

Vyyhti purkautui vuosien jälkeen

Epäillyt rikokset tulivat ilmi viime helmikuussa. Opiskelijat eivät olleet uskaltaneet puhua epäasiallisesta kohtelusta.

Vyyhti alkoi purkautua vasta vuosien jälkeen, kun syytetyn opettajakollega joutui itse koskettelun uhriksi ja kuuli opiskelijoiden puhuvan vastaavasta kohtelusta. Koulu alkoi selvittää asiaa sen jälkeen.

Poliisiammattikorkeakoulu teki opettajasta rikosilmoituksen kevättalvella 2019. Opiskelijoiden mukaan opettaja oli käyttäytynyt epäasiallisesti sekä opetustilanteissa että vapaa-ajalla.

Voimankäyttöä opettanut ylikonstaapeli on työskennellyt Poliisiammattikorkeakoulussa vuosia.

Opettaja kiisti syytteet

Opettaja tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa tapauksesta, jossa hän oli voimakeinojen käytön oppitunnilla ottanut opiskelijaa kaksin käsin lantiosta kiinni ja samalla työntänyt vartalollaan pakaroista. Opettaja tuomittiin myös tapauksessa, jossa hän oli tarttunut opiskelijan rinnoista kiinni ja tunnustellut niitä joidenkin sekuntien ajan.

Kolmas tuomittu tapaus koski naiskollegan ahdistelua Pärnussa, Virossa. Opettaja oli tarttunut reidestä ja koskenut pakaroista.

Syyttäjän mukaan opettaja käytti asemaansa opettajana väärin.

Opettaja kiisti syytteet. Hän perusteli toimintaansa sillä, että hän opetti voimankäyttöä ja koskettaminen kuului opetustilanteeseen.

Neljä syytettä seksuaalisesta hyväksikäytöstä hylättiin.

Oikeus hylkäsi syytteen siitä, että opettaja oli läpsäissyt vapaa-ajalla opiskelijaa takapuolesta. Yksittäistä läpsäisyä ei voida oikeuden mukaan pitää intensiivisen koskettelun kohteeksi joutumisena.

Samalla perusteella hylättiin syyte, jonka mukaan opettaja olisi kehunut opiskelijan takapuolta. Myös kolmannessa hylätyssä tapauksessa oli kyse takapuolen kehumisesta. Neljäs tapaus koski koskemista ase- ja varustetarkastuksen yhteydessä ja tämä syyte hylättiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue lisää:

Vyyhti alkoi purkautua vuosien jälkeen: Epäiltyjä uhreja 7, yksi ulkomailta – Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa syytetään seksuaalirikoksista

Suosittelemme sinulle