Hyppää sisältöön

Päätyykö al-Holin leirin naisia oikeuteen Syyriassa? Kurdihallinnon "ulkoministeri" Ylelle: Alamme tuomita ulkomaalaisia Isis-rikollisia

Koillis-Syyrian kurdihallinto on tähän saakka sanonut, että he eivät aio tuomita ulkomaalaisia. Nyt he ovat siihen valmiita. 

Yle vieraili kurdialueella vankilassa, jossa on yli 5000 Isis-vankia. Kuva: Antti Kuronen / Yle

QAMISHLI Abdulkarim Omar on selvästi närkästynyt Euroopan maiden toimettomuudesta. Koillis-Syyrian itsehallintoalueen ulkosuhteista vastaava Omar on kiertänyt puoli vuotta Euroopan maita vaatimassa kahta asiaa.

Ensinnäkin sitä, että eri maiden tulisi kotiuttaa kansalaisensa al-Holin leiriltä. Koillis-Syyrian kurdialueella sijaitsevassa al-Holissa on noin kymmenentuhatta ulkomaalaista naista ja lasta, joista osa on Euroopan unionin alueelta.

Toiseksi kurdihallinto on vaatinut kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamista Koillis-Syyriaan. Kurdit ylläpitävät myös vankiloita, joissa on tuhansia ulkomaalaisia Isis-vankeja.

Kumpikaan tavoite ei ole edennyt.

– Siksi meillä on uusi suunnitelma, Omar toteaa.

Kurdien itsehallintoalueen "ulkoministeri" Abdulkarim Omar. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Kurdihallinto suunnittelee nyt, että ulkomaalaiset miesvangit asetettaisiin syytteeseen paikan päällä Koillis-Syyriassa ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta.

Myös al-Holin leirin naisista ne, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin tai ovat todistettavasti olleet mukana Isisin elimissä, esimerkiksi moraalipoliisi hisbassa, asetettaisiin oikeuteen kurdialueella.

– Aiomme edetä nopeasti suunnitelman suhteen. Haluamme alkaa nostaa syytteitä jo kahden kuukauden kuluttua, Abdulkarim Omar sanoo.

Omarin mukaan ne naiset, jotka eivät ole osallistuneet Isisin toimintaan, vapautettaisiin syytteistä. Omar toivoo, että lähtömaat kotiuttaisivat nämä naiset ja heidän lapsensa.

– Naisia, joilla on verta käsissään, emme luovuta kotimaihinsa ennen oikeudenkäyntiä. Naiset, jotka eivät ole syyllisiä, luovutamme kotimaihinsa lastensa kanssa.

Suomalaisnaisia al-Holin leirillä. Kuva on elokuulta 2019. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Suostuvatko lähtömaat yhteistyöhön?

Suunnitelmaan liittyy kuitenkin suuri epävarmuustekijä. Omarin mukaan oikeudenkäynnit toteutettaisiin yhteistyössä syytettyjen lähtömaiden kanssa.

Uusi tuomioistuin olisi ikään kuin kevennetty versio kansainvälisestä tuomioistuimesta. Kun jonkin maan kansalaista tuomitaan, paikallinen tuomioistuin toimisi yhteistyössä lähtömaan kanssa, Omar selittää.

– Jos esimerkiksi asetamme syytteeseen suomalaisen naisen al-Holin leiriltä, haluamme, että suomalaiset lakimiehet tulevat puolustamaan kansalaistaan. Haluamme, että Suomi on myös syytteiden osalta yhteistyössä.

Käyttekö tästä neuvotteluja Suomen viranomaisten kanssa?

– Päätös syytteiden nostamisesta on uusi. Nyt aloitamme dialogin maiden kanssa, joilla on kansalaisia täällä. Yksi niistä on Suomi. Keskustelemme heidän kanssaan, miten edetään ja miten voimme nostaa syytteitä yhteistyössä Suomen kanssa.

Mitä kaikkea yhteistyö pitäisi sisällään, jää jokseenkin epäselväksi. Haastattelussa ei selviä, onko Suomeen oltu jo yhteydessä mahdollisista oikeudenkäynneistä, mutta ennen haastattelua Omar mainitsee, että hän tulee todennäköisesti myös Suomeen.

Omar sanoo, että jos Suomi kieltäytyy yhteistyöstä, suomalaisia tuskin voidaan tällä erää saattaa oikeuden eteen kurdialueella.

Kurdit haluavat lähettää myös tuomitut kotimaihinsa

Kurdihallinnolle on tärkeää, että syylliset tuomitaan, mutta myös se, että he palaavat kotimaihinsa. Kurdialueella ei ole resursseja ylläpitää ja vartioida heitä loputtomiin.

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat kritisoineet al-Holin leirin olosuhteita. Leirin yhteydessä toimii mm. terveysasema ja kansainvälisen Punaisen Ristin kenttäsairaala. Etualalla käymälästä valunutta vettä. Kuva on elokuulta 2019. Kuva: Antti Kuronen / Yle

– Emme selviä tästä taakasta yksin. Kansainvälinen yhteisö, etenkin Euroopan maat, ovat pettäneet velvollisuutensa, Omar sanoo.

Hänen mukaansa paikalliset lait estävät perheiden hajottamisen, mikäli äidillä ei ole tuomiota. Kun äidit saavat tuomion, tilanne on eri, mutta siitäkin on neuvoteltava lähtömaiden kanssa.

– Toivomme, että myös tuomitut naiset palautettaisiin kotimaihinsa suorittamaan tuomioitaan.

Omar ei kommentoi suomalaisnaisten tilannetta

Abdulkarim Omar ei halua kommentoida sitä, olisiko joku suomalaisnaisista joutumassa oikeuteen, mikäli sellainen perustetaan.

– Meillä on yksiköitä, jotka tutkivat näitä asioita. Teidän on tiedusteltava heiltä asiasta, Omar toteaa.

Itsehallintoalueen armeija SDF sekä Yhdysvaltain puolustusvoimat ja tiedustelu ovat keränneet paljon todistusaineistoa Isisin toiminnasta Syyriassa.

Al-Holin leirillä on noin 40 suomalaista: kymmenkunta naista ja noin 30 lasta. Kaksi orpolasta evakuoitiin leiriltä Suomeen ennen joulua.

Ulkomaalaisia Isis-taistelijoita kurdit pitävät salaisissa paikoissa sijaitsevissa vankiloissa. Ylellä ei ole varmaa tietoa, onko näissä vankiloissa suomalaisia miehiä. Kahdesta henkilöstä on tietoja, joita ei ole pystytty varmentamaan.

Lisää aiheesta:

A-Studio: Tältä näyttää Isis-vankilassa

Ainakin viisi al-Holin leirillä olevaa naista haluaisi palata Suomeen, kertovat Ylen tavoittamat omaiset ja leirillä olevat naiset 

Äiti vei Sumeyan Suomesta Isisin alueelle tokaluokkalaisena – tyttö päätyi naimisiin 13-vuotiaana ja kertoo nyt tarinansa Ylelle

Suosittelemme sinulle