Paperiliiton lakko on alkanut. Yhteistä säveltä ei löytynyt Paperiliiton ja Metsäteollisuuden viime hetken neuvotteluissa sunnuntaina, joten Paperiliitto toteuttaa uhkaamansa lakon.
Lakko alkoi aamukuudelta ja sen on määrä kestää kolme viikkoa. Lakon piiriin kuuluu noin 9 000 paperiliittolaista. Tehtaiden alasajo on alkanut jo viikonloppuna. Tuotannollinen toiminta loppuu paperiteollisuuden työvuoron päättyessä kello kuudelta tai kello seitsemältä.
Osapuolet palaavat seuraavan kerran neuvottelupöytään tiistaina yhdeksän aikaan aamulla. Valtakunnansovittelijan toimisto julkaisi uuden ajankohdan Twitterissä.
Yle seurasi sunnuntain neuvottelupäivää
Paperikoneet sulkevan lakon oli aluksi määrä kestää kaksi viikkoa, mutta sunnuntai-iltana Paperiliitto ilmoitti pidentävänsä lakkoa kolmannella viikolla. Näin ollen lakko kestäisi aina 17. helmikuuta asti.
Työnantajain Metsäteollisuus ja palkansaajien Paperiliitto tapasivat vielä sunnuntaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoi juuri ennen sunnuntain neuvotteluja, että tavoitteena on edelleen tehdä sopimus.
– Sen täytyy joku päivä tulla, ja toivon, että se päivä on tänään.
Metsäteollisuus ilmoitti sunnuntaina iltapäivällä kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Sulku järjestetään 10. helmikuuta alkaen 12 tuotantolaitoksessa.
Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen ei lupaillut paljoa sunnuntain neuvotteluilta.
– Aina on toivoa, mutta tilanne näyttää erittäin hankalalta.
Kiky-tunnit jakavat edelleen osapuolia
Paperiliitto on jo aiemmin sanonut, että kiky-tunnit saavat jäädä menneisyyteen. Metsäteollisuuden Hollmen on taas tyrmänyt palkansaajapuolen vaatimukset kiky-tuntien poistamisesta, ja sama linja pysyi sunnuntaina.
– Emme voi luopua siitä edusta, jonka olemme niistä tunneista saaneet, Hollmen sanoi iltapäivällä.
Teknologiateollisuudessa kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Metsäteollisuuden mukaan Teollisuusliiton sopimuksesta ei voi ottaa mallia.
UPM Kymin tehtaalla työntekijät jännittivät sunnuntaina lakkovalmiudessa
UPM Kymin tehtaalla Kuusankoskella tunnelma oli sunnuntaina jännittynyt ja odottava. Meneillään on vuoronvaihto.
Tehtaan porteilla ei vielä sunnuntaina tiedetty, seisotaanko aamulla lakkovahteina vai kävelläänkö sisään käynnistelemään koneita.
Paperitehtaan pääluottamusmies Pasi Untolahti toivoi, että neuvottelutulos vielä kalkkiviivoilla syntyisi.
– Kieltämättä ehkä vähän ollaan pettyneitäkin, että tilanne on näin pitkälle päässyt, että koneiden alasajo on jo hyvässä vauhdissa.
Untolahden mukaan tärkeintä on kiky-tuntien postaminen, vaikka muitakin heikennyksiä työantaja on esittänyt.
– Kikyn merkitys on henkisesti äärimmäisen suuri.
Hänen mukaansa paperitehtaiden sulkemisista ei voi syyttää työntekijöiden palkkatasoa.
– Ollaan oltu työsulussa, tehty nollakorotuksia työsehtosopimukseen ja oltu mukana kikyssä, jossa ostovoima jopa pieneni. Siitä huolimatta tehtaita on suljettu viimeisten 20 vuoden aikana täällä 40, kun lasketaan sekä paperitehtaat ja jalostusyksikköjen linjat
Perityöntekijä Kim Joutjärvi on ollut aamulla aloittamassa paperikoneiden alasajoa.
– Henkilökohtaisesti ja mitä kentältä on kuullut, niin kiky pitää saada pois.
Kireä tilanne poikinut myös muita lakkoja ja lakonuhkia
Oman lisänsä tilanteeseen tuo paperiteollisuuden noin 2 300 toimihenkilön lakko. Sekin alkaa maanantaina ja kestää kaksi viikkoa. Toimihenkilöjärjestö Pro ja Metsäteollisuus eivät ole sopineet neuvotteluiden aloittamisesta.
Maanantaina alkaa myös lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa. Työntekijöiden Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina iltapäivällä, että se pidentää työnseisausta kahdesta viikosta kolmeen. Mekaanisen metsäteollisuuden lakko koskee noin 6 000:ta työntekijää mm. sahoilla ja vaneritehtailla.
Kemian alan ja teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakon piti alkaa myös maanantaina, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi lakkoja kahdella viikolla.