Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yle paikalla Los Angelesissa: Kobe Bryantin kuolema turrutti kaupungin kollektiivisesta surusta – kyyneleet virtasivat suurella muistoalueella

Spontaaneja muistotilaisuuksia järjestettiin ympäri Los Angelesia Kobe Bryantin kunniaksi. Tuhannet ihmiset kerääntyivät purkamaan tuntojaan. Virallinen muistotapahtuma pidetään myöhemmin tällä viikolla.

Kyyneleet virtasivat suurella muistoalueella Los Angelesissa Bryantin kunniaksi
Johanna Juntunen
Avaa Yle-sovelluksessa

LOS ANGELES. Suru-uutinen NBA-legenda Kobe Bryantin kuolemasta sai Los Angelesin suunniltaan. Kaikki paikalliset televisio- ja radiokanavat ovat lähettäneet tauotta vain Bryantiin liittyvää uutisointia. Häntä ovat muistelleet lähetyksissä fanit, seuratoverit, valmentajat, muiden joukkueiden ja lajien pelaajat sekä lukuisat poliitikot, muusikot ja näyttelijät.

Lakersissa koko 20 vuotta kestäneen NBA-uransa (1996-2016) pelannut ”Black Mamba” sai jopa paikallisvastustaja Clippersin päävalmentaja Doc Riversin kyynelehtimään suorassa televisiolähetyksessä muistellessaan Bryantia, joka voitti viisi NBA-mestaruutta.

41-vuotias Bryant, hänen 13-vuotias tyttärensä Gianna ja seitsemän muuta henkeä menehtyivät helikopterionnettomuudessa sunnuntaiaamuna paikallista aikaa.

Bryant oli matkalla Giannan koripallo-otteluun kotoaan Newport Beachista, kun helikopteri putosi kovassa sumussa asumattomalla alueella Calabasasissa, Los Angelesin luoteispuolella.

Kukkulat olivat viime vuoden maastopalojen jäljiltä paljaita kasvillisuudelta, joten tulimeri ei päässyt etenemään kohti asutusta.

Kobe Bryant Los ANgeles
Staples Centerin seinään heijastettiin Kobe Bryantin kuva. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Enkelten kaupungin ”oma poika” oli pidetty ja arvostettu kaikkien, myös muiden kuin Lakers- ja koripallofanien keskuudessa. Tiedon levittyä faneja alkoi tulvia Calabasasin turmapaikalle, joka eristettiin päivän kuluessa seitsemän kilometrin säteeltä.

Alueelle saapuu paikallista aikaa maanantaina erikoistutkijoita Washington D.C.:stä. Faneja kerääntyi myös messukeskuksen takana olevan Bryantia esittävän seinämaalauksen äärelle.

– Olemme kuin perhe. Sureminen yhdessä auttaa, sanoi eräs paikalle tullut pelaajan ihailija.

Kukkia ja muistokirjoituksia jätettiin lisäksi harjoitushallille El Segundossa sekä Bryantin aidatulla asuinalueella olevan kodin ulkopuolelle Newport Beachilla, Orangen piirikunnassa.

Los Angelesin keskusta muuttui muistomerkiksi

Tinkimättömästä työetiikastaan tunnettu Bryant säilyi roolimallina ja vaikutti populaarikulttuuriin myös urheilu-uransa jälkeen. Hän perusti Mamba-nimisen urheiluakatemian, tuki naisten WNBA-liigaa, korosti lasten urheiluharrastuksen merkitystä ja siirtyi Hollywoodiin luomaan viihdeuraa. Bryant voitti Oscar-palkinnon 2018 omaan runoonsa perustuvalla lyhytanimaatiolla Dear Basketball.

Los Angelesin kaupungintalo valaistiin Lakersin violetin ja kullan värisin valoin, Bryantin pelinumero 24 heijastettiin Downtownin World Trade Centerin pilvenpiirtäjän seinään ja kotihalli Staples Centerin ulkoseinille heijastettiin pelaajan kuva muistolausein.

Halli on osa L.A. Live -viihdekeskusta konserttisaleineen, ravintoloineen ja klubeineen. Koko alue muuttui päivän aikana muistomerkiksi. Tuhannet fanit niin läheltä kuin kauempaa tulivat kunnioittamaan pelaajaa. Monet olivat tuoneet kukkalaitteita, nallekarhuja, valokuvia, muistomerkkejä ja spontaanisti kyhättyjä plakaatteja, joihin paikalla olleet kirjoittivat muistokirjoituksensa.

Muistoalueelle oli tuotu myös suuri nalle.
Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Suruviestejä raapustettiin myös keskusaukion asvalttiin. Monet itkivät avoimesti. Paikalla ollut virkavallan edustaja arveli, että Bryantia tullaan kunnioittamaan samalle paikalle koko viikon ajan.

Vielä puolenyön jälkeen aukiolla oli satoja faneja, joista osa siirtyi spontaaniin muistotapahtumaan suoraan Staples Centerissa pidetystä Grammy-gaalasta. Vuoden suurimmassa musiikkitapahtumassa viitattiin Bryantiin useaan otteeseen.

Tilaisuuden juontanut Alicia Keys aloitti puheensa sanoilla: ”Emme olisi koskaan uskoneet, että joutuisimme aloittamaan show'n tällä tavoin.” Hän muistutti vieraiden olevan ”talossa, jonka Kobe rakensi”.

Yleisön joukossa ei näkynyt montaa kuivaa silmäparia, kun ensimmäinen ohjemanumero oli Blake Sheldonin ja Gwen Stefanin duetto ”I Don’t Want to Live Without You” (suom. En halua elää ilman sinua). Kappaleen nimi summasi täydellisesti järkyttävän päivän tunnot.

Kobe Bryantia jäävät suuren yleisön lisäksi suremaan myös vanhemmat Joe ja Pamela Bryant, Vanessa-vaimo ja kolme tytärtä.

Lakers pelaa seuraavan kotiottelunsa keskiviikkoaamuna Suomen aikaa paikallisvastustaja Clippersiä vastaan.

Lue myös:

NBA-legenda Kobe Bryant on kuollut

Kobe Bryantin suomalainen luottohuoltaja muistelee ystäväänsä paitsi armottomana kilpailijana myös rakastavana perheenisänä: "Tyttärensä olivat hänelle kaikki kaikessa"

Hanno Möttölä musertui Kobe Bryantin kuolemasta – kertoo lajilegendan hurjasta ominaisuudesta: "Sitä ei voi harjoitella, sellaisena syntyy yksi miljoonasta"

Kobe Bryantin 13-vuotias tytär oli innokas koripalloilija, joka haaveili ammattilaisuudesta – kohtalokas onnettomuus sattui matkalla otteluun

NBA:ssa upea kunnianosoitus, supertähdet järkyttyivät yli lajirajojen – Yle seurasi, miten urheilumaailma muisteli Kobe Bryantia

Suosittelemme