Hyppää sisältöön

Elokuvantekijä Kirsikka Saari purkaa seksuaalista vallankäyttöä elokuvan keinoin: "Mitta tuli täyteen – tämä asia täytyi ottaa käsittelyyn"

Yhdentoista lyhytelokuvan sarja Yksittäistapaus on julkaistu Yle Areenassa. Elokuviin liittyy myös oppimateriaalia.

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat purkavat seksuaalista vallankäyttöä
Yksittäistapaus-lyhytelokuvat purkavat seksuaalista vallankäyttöä
Velipekka Pekkola

Yksittäistapaus-elokuvaprojekti sai alkunsa loppukeväästä 2016. Elokuvantekijät Elli Toivoniemi ja Kirsikka Saari kutsuivat elokuvan ammattilaisia, tutkijoita ja yhteiskuntavaikuttajia tekemään lyhytelokuvia naisiin kohdistuvasta näkymättömästä vallankäytöstä.

– Sellaisista hetkistä, joita melkein jokainen nainen kokee, mutta joissa kaikki jäävät vähän yksin sen kokemuksen kanssa. Samantien siellä toimiston nurkassa ideoitiin, että kutsutaan iso joukko elokuvan ja teatterin tekijöitä ja eri alojen ihmisiä ideoimaan tätä elokuvasarjaa.

Eilen lopputulos, yksitoista lyhytelokuvaa, julkaistiin Yle Areenassa.

Se, että hanke lähti liikkelle jo pari vuotta ennen #metoo ilmiötä kertoo Saaren mielestä siitä, että teemojen oli pakko nousta pinnalle.

– Tällaiset sukupuoleen liittyvät vallankäytön muodot, joista seksuaalinen häirintä on vain yksi. Silloin tuntui että kaikki puhuivat niistä ympärillämme, me emme suinkaan olleet ainoita. Tuntui myös siltä, että oli tullut mitta täyteen, että nyt tämä asia pitää ottaa käsittelyyn, jotain täytyy tehdä.

Elokuvat osana vaikuttavuuskampanjaa

Elokuvien kylkeen on koottu vaikuttavuuskampanja (siirryt toiseen palveluun), joka sisältää muun muassa oppimateriaalia kouluille ja korkeakouluille. Mukana on useita toimijoita, muun muassa Opetushallitus ja Poikien ja Tyttöjen talot. Jyväskylän yliopisto päätti viime viikolla ottaa Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarjan osaksi opetusta.

– Ei haluttu vain näyttää miten asiat ovat, vaan tarjota ratkaisuja. Kampanjasta löytyy materiaalia keskustelutilaisuuksiin ja opetusmateriaalia kouluille. Siellä neuvotaan mistä saa apua, ja nyt on lähtemässä käyntiin iso koulukampanja. Erityisesti haluamme tavoittaa nuoria.

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat ovat olleet materiaalina myös viime syksynä ensi-illan saaneessa Tottumiskysymys-elokuvassa. Se on tänä vuonna ehdolla neljän Jussi-palkinnon saajaksi muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen kategorioissa.

Katso Kirsikka Saaren koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Suosittelemme sinulle