Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Metsäteollisuuden työkiistaa neuvotellaan parhaillaan – Työnantajapuolen Hollmén: "Aika ei ole vielä kypsä sovintoesitykselle"

Paperiteollisuuden ja mekaanisen metsäteollisuuden lakot jatkuvat toista vuorokautta.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ry kohtaavat vataltakunnansovittelijan luona.
Anna Näveri,
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiivas työmarkkinatalvi etenee sovitteluyrityksestä toiseen. Metsäteollisuudessa laajoiksi lakoiksi yltynyttä työehtoriitaa sovitellaan työtaistelun varjossa aamuyhdeksältä.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on kutsunut jälleen luokseen paperi-, sellu- ja kartonkityöntekijöitä edustavan Paperiliiton ja työnantajaliitto Metsäteollisuus ry:n edustajat.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala saapui paikalle kymmentä vaille yhdeksän. Hän toivoo, että sopu löytyisi tänään.

– Aina kun tänne tullaan, tullaan sillä mielellä, että sopimus tulisi. Taas on se päivä, jolloin sopimusta yritetään – ja toivotaan, että se tänään tulisi, Vanhala pyörittelee.

Lakkorintamilta on hänen korvaansa kantautunut viestiä hyvästä hengestä.

– Joka tapauksessa tiedetään (lakkopaikoilla), ettei tässä olla lakkoja tekemässä vaan sopimuksia. Jossain vaiheessa lakot pitää saada pois ja sopimus tehtyä. Kyllä tässä alkaa olla jo aika ratkaista näitä ongelmia.

"Paljon avoimia asioita puolin ja toisin"

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén saapui hieman myöhemmin. Hän ei ollut yhtä optimistinen.

– En usko, että tilanne on vielä sovintoesitykselle kypsä. On vielä paljon avoimia asioita puolin ja toisin käsiteltävänä, Hollmén toteaa suoraan.

Hollménin mukaan osapuolet ovat päässeet hieman lähemmäs toisiaan, mutta se ei riitä. Eikä kyse ole vain kiky-tunneista, joita on pidetty ydinkysymyksinä työkiistassa.

– Metsäteollisuus ei ole täällä kiky-tuntien ympärillä pyörimässä. Meillä on paljon isoja rakenteellisia kysymyksiä esimerkiksi ulkopuolisen työvoiman käyttöön ja seisakkikäynteihin liittyen. Me haemme tässä kokonaisratkaisua, joka turvaisi meidän kilpailukyvyn.

  • Pääkuvan linkistä voit seurata osapuolten saapumista ja ensikommentteja valtakunnansovittelijan toimistolta.

Osapuolten edellinen tapaaminen Bulevardilla jatkui sunnuntaina yöhön asti, mutta lakot estävää sovintoa ei saavutettu.

Paperiliittolaisten lisäksi lakossa ovat toimihenkilöliitto Pron jäsenet paperiteollisuudessa ja Teollisuusliiton edustamat mekaanisen metsäteollisuuden eli sahojen ja vaneritehtaiden työntekijät. Työtaisteluihin osallistuu yhteensä noin 17 000 ihmistä.

Myös mekaanisen metsäteollisuuden työkiistan sovittelun on määrä jatkua tänään. Metsäteollisuus ry:n Jyrki Hollménin mukaan tilanne kyseisten neuvotteluiden tilanne on jumissa.

– Tilanne on siellä aika lukkiutunut. Teollisuusliitto on ilmoittanut, että he eivät tee ratkaisua ennen Paperiliittoa, Hollmén sanoo.

Tästä asiasta työntekijöiden Teollisuusliitto tosin on täsmälleen päinvastaista mieltä. Heidän mukaansa nimenomaan työnantaja on kieltäytynyt aidoista neuvotteluista mekaanisessa metsäteollisuudessa ja odottaa paperiteollisuuden ratkaisua.

"Painetta pitää kestää, kun hommaan on ryhdytty"

Työnantajan ja työntekijäliittojen välisen kamppailun on nähty konkretisoituvan kiistaksi kiky-tuntien jatkosta. Paine lähentymiseen ja sovintoesityksen antamiseen on jo kova, vaikka osapuolten välinen sanasota on käynyt edelleen kiivaana.

Paperiliittoa pidetään myös eräänlaisena päänavaajana kikyn osalta, sillä työmarkkinakierroksen päänavaajan ja malliesimerkin, teknologiateollisuuden, päätöstä kiky-tunneista luopumisesta on tulkittu kirjavasti.

Eri aloilla työnantajapuoli on katsonut, ettei kikyistä tarvitse luopua, vaikka teknologiateollisuudessa niin tehtiinkin. Tunteeko Paperiliitto nyt paineen hartioillaan roolistaan kiky-tunteja koskevan päätöksen mallina?

– Totta kai tässä varmaan katsotaan sitäkin kulmaa, mutta me teemme tässä metsä-tes:iä. Kiky vie ison ajan ja huomion näissä neuvotteluissa, mutta puolin ja toisin on muitakin asioita, Paperiliiton puheenjohtaja Vanhala sanoo.

– Kyllähän näitä paineita pitää kestää, kun tähän hommaan on ryhdytty.

Suosittelemme sinulle