Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kokemäenjoen öljyvuodosta syytetyt kiistävät syytteet

Syyttäjän mukaan syytetyt aiheuttivat öljyvuodon törkeällä huolimattomuudella.

Öljypuomi Harjavallassa Kokemäenjoella
Öljyvuoto tahri pahasti Kokemäenjoen rantoja Harjavallassa ja alajuoksulla joulun alla 2017. Kuva: Katja Halinen / Yle
Jenni Joensuu,
Lore Korpelainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokemäenjoen suuren öljyvuodon käsittely alkoi tiistaina Satakunnan käräjäoikeudessa. Kolmea Pori Energian työntekijää ja Pori Energia Oy:tä syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Syyttäjä vaatii yhtiön kolmelle työntekijälle kuutta kuukautta ehdollista vankeutta ja Pori Energialle 100 000 euron yhteisösakkoa.

Pori Energia kiistää syyteen sillä perusteella, että tapahtumaan ei liity rikosta joka voisi olla perusteena.

Kaikki syytettynä olleet työntekijät kiistävät syytteet. Heidän mukaansa he eivät ole olleet vastuussa öljyn pääsemisestä väärään putkeen ja tätä kautta Kokemäenjokeen.

Esitutkinnan aikana epäiltyjä oli viisi, mutta syyttäjä päätti jättää öljyn kuljettanutta henkilöä ja Pori Energian toimitusjohtajaa syyttämättä näytön puuttuessa.

Öljyvahingon kustannus on tähän mennessä ollut Pori Energialle 5,7 miljoonaa euroa.

Paljon asianomistajia

Jutussa on poikkeuksellisen paljon asianomistajia. 64 asianomistajan listalla ovat myös muun muassa Boliden Harjavalta Oy, Harjavallan kaupunki, Harjavallan seurakunta ja Varsinais-Suomen Ely-keskus. Suurin osa on yksityishenkilöitä.

Käräjäoikeus on varannut jutulle viisi käsittelypäivää tällä ja ensi viikolla.

Öljyvuoto sattui vuoden 2017 joulun alla Harjavallassa, kun Pori Energian lämpölaitokselta pääsi viemäriin lähes 50 000 litraa polttoöljyä. Vuoto oli Suomen mittakaavassa merkittävä.

Rannat tahriintuivat

Öljyvuoto tapahtui, kun Pori Energian Harjavallan lämpölaitokselle toimitettiin kevyttä polttoöljyä säiliöautolla.

Kuorman purussa sattuneiden virheiden ja lämpölaitoksen keskeneräisten saneeraustöiden vuoksi kevyttä polttoöljyä pääsi Harjavallan kaupungin hulevesiviemäriverkkoon ja sitä kautta Kokemäenjokeen.

Haastehakemuksen mukaan öljy oli purettu vaahdotuslinjan putkeen öljyputken sijasta. Lämpökeskuksessa oli vuodon sattuessa käynnissä saneeraustyöt, ja ohjaus- ja hälytysjärjestelmä olivat olleet kytketty pois päältä.

Syyttäjän mukaan öljypäästön aiheuttamat vahingot ovat olleet suuria. Lämpökeskus sijaitsee Järilänvuoren pohjavesialueella. Sadevesiviemärin kautta Kokemäenjokeen päätynyt öljy on aiheuttanut maaperän pilaantumista laajalla alueella.

Päästö tahri pahasti Kokemäenjoen rantoja Harjavallassa ja joen alajuoksulla. Onnettomuuden vuoksi jouduttiin tekemään laajoja rantojen puhdistustöitä ja rajoittamaan jokiveden käyttöä. Rantojen tahriintumisesta valitti vuodon jälkeen noin 350 kiinteistönomistajaa.

Pori Energia otti vastuun tapahtuneesta ja maksoi öljyntorjuntatöistä, saastuneiden alueiden ennallistamisesta ja vahingonkorvauksista laskelmiensa mukaan 5,7 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Kokemäenjoen öljytuhosta jo kymmenien tuhansien eurojen vahingot – loppulasku vielä arvoitus

Harjavallan öljyvahinko Suomen mittakaavassa merkittävä: Joen puhdistaminen on vielä mahdollista

Pori Energia pyytää anteeksi Kokemäenjoen suurta öljyvuotoa – öljyä päässyt jo alajuoksulle

Suosittelemme sinulle