Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Alaikäisiin kohdistuvat nettirikokset ovat yleistyneet Lounais-Suomessa – tekijänä usein toinen nuori

Verkossa yleisimpiä lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rikoksia ovat laittomat uhkaukset ja seksuaalirikokset.

Lapsi käyttää kännykkää
Monet alaikäisiin kohdistuvat verkossa tehtävät rikokset tapahtuvat somepalveluissa. Kuva: AOP
Paula Collin
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat verkossa ja somessa tehtävät rikokset ovat yleistyneet Lounais-Suomessa. Viime vuonna alueella tehtiin rikosilmoitus 269 tällaisesta tapauksesta, mikä oli 50 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Rikosilmoituksia alaikäisiin kohdistuneista verkossa tehdyistä rikoksista:

2019269
2018178
2017154
2016147

Lähde: Lounais-Suomen poliisi

Vanhempi rikoskonstaapeli Tuomas Lindholm Lounais-Suomen poliisin Lasten ja nuorten tutkintayksiköstä kertoo, että verkkorikollisuuden suurin ongelma poliisin näkökulmasta on se, että se on pitkälti "piilorikollisuutta".

Kun kadulla joku lyö toista, tilanteella on usein silminnäkijä, ja asia saadaan helpommin viranomaisten tietoon.

Verkossa näin ei ole. Usein tilanteessa olevat lapset häpeävät tai ajattelevat itse tehneensä jotain väärää, jolloin he eivät välttämättä uskalla kertoa asiasta aikuiselle.

– Verkossa rikollisuutta tapahtuu varmasti paljon enemmän kuin mitä poliisin tietoon koskaan tulee. Kuitenkin eri tahojen tekemät valistustyöt ja mediahuomio ovat varmaan olleet vaikuttavia tekijöitä siihen, että verkkorikoksista on alettu ilmoittamaan poliisille pienemmällä kynnyksellä.

Yleisimpien lapsiin ja nuoriin verkossa kohdistuvien rikosten joukossa ovat laittomat uhkaukset. Poliisi uskoo tämän johtuvan verkon antamasta suojasta.

– Kasvotusten kynnys uhkailuun on hieman korkeammalla kuin verkossa. Verkko tarjoaa myös periaatteessa anonymiteetin, joka laskee joidenkin kynnystä syyllistyä rikokseen.

Verkossa tehtävissä, alaikäisiin kohdistuvissa rikoksissa on merkittävästi myös seksuaalirikoksia, kuten lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin ja hyväksikäyttöä.

Tekijänä usein toinen nuori

Poliisi kertoo, että alaikäisiin kohdistuvat laittomat uhkaukset ja kunnianloukkaukset ovat netissä usein toisten nuorten tekemiä. Nämä tapahtuvat monesti sosiaalisessa mediassa.

– Yksikertaisin mieleen tuleva esimerkki kunnianloukkauksesta on, että tehdään jostakusta halventava pilakuva tai video ja sitä lähdetään levittämään verkossa, vanhempi rikoskonstaapeli Tuomas Lindholm sanoo.

Lindholm kertoo, että toinen ikävä ilmiö nuorten joukossa on yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Tyypillinen tapaus on esimerkiksi alunperin tyttö- tai poikaystävälle lähetetyn paljastavan kuvan levittäminen eteenpäin.

– Levittäjät eivät ymmärrä syyllistyvänsä rikokseen. Levittäminen on ikään kuin vitsi tai juoruilua.

Nuorten väliset rikokset selviävät yleensä hyvin, koska osapuolet tuntevat toisensa. Nuoret myös ymmärtävät ottaa ruutukaappauksia todisteiksi.

– Toki nämä jutut, joissa jonkun kuvia levitetään, ovat aina ongelmallisia. Usein alkuperäinen levittäjä selviää, mutta jos kuvan on kerran verkkoon laittanut, ei sitä oikein sieltä poiskaan saa. Aina joku on sen tallentanut ja voi muutaman vuodenkin päästä alkaa sitä levittämään uudestaan. Jatkojakelijoita voi siis olla kymmeniä ellei jopa satoja.

Someturvasta apua

Turun kaupunki otti syksyllä käyttöön Someturva-palvelun, jonka se tarjoaa maksutta kaikille peruskoululaisille ja lukiolaisille. Kyseessä on kokeilu, jolla testataan palvelun toimivuutta ja sopivuutta eri ikäryhmille.

Someturvan kautta nuoret tai heidän kanssaan työskentelevät aikuiset voivat ilmoittaa somessa tai verkossa kohdatuista häirintätapauksista. Palvelun kautta nuori saa ohjeita siihen, miten hänen kannattaisi toimia. Jos tapaus täyttää rikoksen tunnusmerkit, nuorta kehotetaan olemaan yhteydessä poliisiin.

Neljän kuukauden aikana Someturvan kautta tehtiin Turusta yli 70 ilmoitusta. Niistä yli kolmannes täytti rikoksen tunnusmerkit. Suuri osa palvelun käyttäjätunnuksista on kuitenkin edelleen aktivoimatta. Projektikoordinaattori Jaana Ranta-aho Turun kaupungin nuorisopalveluista toivoisikin, että yhä useampi nuori ottaisi palvelun käyttöön.

Tuomas Lindholm Lounais-Suomen poliisista kertoo, että hänen tiedossaan on muutamia sellaisia kertoja, joissa Someturva on mainittu tutkinnan yhteydessä. Palvelu on siis ehkä saattanut toimia kimmokkeena rikosilmoituksen tekemiselle.

– Siinä vaiheessa, kun ilmoitus tehdään, ihminen ei välttämättä koe tarpeelliseksi mainita, että on saanut ohjeen Someturvasta, Lindholm sanoo.

– Joka tapauksessa Someturva on hyvä matalan kynnyksen palvelu lapsille ja nuorille. Se on Turussa vielä nuori asia ja uskon sen suosion kehittyvän tulevaisuudessa, mikä varmasti näkyy meilläkin kirjattuina ilmoituksina.

Lue myös:

Turussa käyttöön otettu Someturva paljasti nettikiusaamisen laajuuden – yli kolmasosa yhteydenotoista täytti rikosten tunnusmerkit

Jo 12-vuotiaita on uhattu somessa pornosivustoille päätymisellä: yhä nuoremmat lapset törmäävät väkivaltavideoihin ja verkkokiusaamiseen

Suosittelemme