Kaivosyhtiö Keliberin hanke viivästyy vuosia aiemmin arvioidusta. Vielä noin vuosi sitten yhtiö arvioi tuotannon käynnistyvän nopeimmillaan ensi vuoden lopulla. Nyt tähtäin on siirretty vuoteen 2024, ja täydessä vauhdissa tuotanto olisi vasta 2025.
– Markkinoiden näkökulmasta meille ei ole niin väliä, olemmeko tuotannossa vuonna 2024 vai 2025. Tulemme silti olemaan menestyksekkäitä, vakuuttaa Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg.
Syynä hankkeen viivästymiseen on lupaprosessien venyminen ja rahoittajien innon laantuminen. Rahoittajien kiinnostusta vähensi litiumin hinnan voimakas lasku viime vuonna.
Lambergin mukaan hinta tipahti peräti 40 prosentilla, mutta on kääntynyt tänä vuonna jo uudelleen nousuun. Myös litiumyhtiöiden pörssikurssit ovat palautumassa ennalleen.
– Kun kiersimme Euroopassa noin vuosi sitten esittelemässä hanketta rahoittajille, innostus oli kovaa. Keväällä alkoi näyttää, että koko rahoitusta ei saada kasaan. Kyse oli litiumin markkinatilanteesta, joten päätimme katsoa aikataulun täysin uusiksi. Päätimme hankkia ensin lainvoimaiset luvat laitoksillemme, jolloin rahoittajia on helpompi lähestyä.
Myös litiumia aiotaan jalostaan pidemmälle
Lupaprosesseja on viivästyttänyt valitusten lisäksi se, että yhtiö on muuttanut voimakkaasti tuotantosuunnitelmiaan viimeisten vuosien aikana.
Keliber päätti rakentaa kemiantehtaansa Kaustisen sijaan Kokkolaan ja muutti lopputuotteen litiumkarbonaatista korkeamman jalostusasteen litiumhydroksidiin, jota autoteollisuus on myös siirtymässä käyttämään.
Yhtiö tarvitseekin vielä yhden rahoituskierroksen, jolla turvataan toiminta siihen saakka, kunnes investoinnit kattava päärahoituspaketti on hankittu.
Kokonaisinvestoinniksi yhtiö arvioi 350 miljoonaa euroa. Suunnittelukustannukset lasketaan kokonaisinvestointeihin.
Rahoituksesta noin 60 prosenttia aiotaan kattaa lainalla. Oman pääoman osuus eli lopun 40 prosentin hankkiminen on Lambergin mukaan haastavampaa. Yhtenä vaihtoehtona on pörssilistautuminen.
Hanketta valmistelee tällä hetkellä 17-henkinen organisaatio. Työntekijöiden määrä kasvaa suunnitelman mukaan 22 henkilöön tämän vuoden lopulla. Viimeisen neljän vuoden aikana hankkeeseen on käytetty rahaa yli 20 miljoonaa euroa.
Valtion kokonaan omistama Suomen Malmijalostus Oy on Keliberin suurin omistaja 24,3 prosentin osuudella, toiseksi suurin osuus on norjalaisella Nordic Mining ASA:lla. Muut omistajat ovat kotimaisia sijoitusyhtiöitä ja yksityissijoittajia.
Ympäristöluvissa vielä paljon tekemistä
Keliberin toimintamalli poikkeaa muista kaivosyhtiöistä siinä, että se toimii useilla eri paikoilla. Louhokset ovat toisaalla, ja niistä malmi kuljetaan Kaustisen Kalaveden rikastamolle, josta rikaste kuljetetaan rekoilla Kokkolan kemiantehtaalle jalostettavaksi.
Ensimmäisenä avattavan Syväjärven louhoksen ympäristöluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen noin vuosi sitten. Valituksen käsittely on venymässä ensi kesään.
Kalaveden rikastamon ja Kokkolan kemiantehtaan lupahakemus jätetään kevättalvella. Kokkolan kemiantehdasta koskeva ympäristövaikutusten arviointia koskeva selostus valmistuu lähiaikoina.
Keliber laskee lupien käsittelyyn menevän vuoden päivät, mutta mahdolliset valitukset venyttäisivät aikataulua vähintään vuodella. Ympäristölupien jälkeen laitosten rakennusajaksi lasketaan 28 kuukautta.
Yhtiö jatkaa koko ajan prosessien suunnittelua yhdessä laitetoimittajien kanssa. Näin rakentaminen pääsee välittömästi täyteen vauhtiin, kun rakennuspäätös tehdään.
Lue myös: