Kiinassa jylläävä uudentyyppinen koronavirus on johtanut viime päivinä useiden kansainvälisten urheilutapahtumien perumiseen tai siirtämiseen.
Merkittäviä urheilutapahtumia, kuten naisten koripallon ja jalkapallon olympiakarsintaturnaukset, on jouduttu siirtämään. Helmikuulle Kiinan Hangzhouhun suunnitellut Aasian yleisurheilumestaruuskilpailut peruttiin kokonaan.
Pelkästään Kiinassa vahvistettujen tartuntojen määrä on kohonnut 4 000:een ja tautiin on kuollut ainakin 106 henkilöä. Virus on levinnyt myös muualle Aasiaan, Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan.
Asiantuntijoiden mukaan virustartunnat saattavat jatkua vähintään kuukausia ja koskevat kymmeniätuhansia ihmisiä.
– Tämä ei pääty ensin viikolla tai ensi kuussa, sanoo professori Alessandro Vespignani yhdysvaltalaisesta Northeastern University -yliopistosta.
Kiinalaislehti South China Morning Postin mukaan Hong Kongin yliopiston tutkijat arvioivat, että tartuntojen määrä saavuttaa huippunsa huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.
Virustartuntojen lisääntyminen merkittävästi kevään aikana tarkoittaisi, että usean merkittävän urheilutapahtuman järjestäminen Kiinassa vaarantuu.
Vaikutuksia alppihiihtoon ja yleisurheiluun
Kiinassa kilpaillaan kahden viikon päästä alppihiihdon maailmancupissa, jossa ohjelmassa on miesten vauhtilajit. Pekingin liepeillä Yanqingissa käytävä maailmancupin osakilpailu toimii samalla ensimmäisenä testikilpailuna kahden vuoden päästä kaupungissa järjestettävien talviolympialaisten alppilajeihin.
Alppihiihtäjät ovat ilmaisseet huolensa Kiinaan matkustamisesta. Supersuurpujottelun kärkipaikkaa maailmancupissa pitävä Itävallan Matthias Mayer kommentoi asiaa sunnuntaina itävaltalaiselle Laola1-julkaisulle.
– Sen perusteella mitä olen lukenut (viruksesta), aion harkita tarkkaan, lennänkö sinne vai en. Minun ei ole pakko mennä sinne, alppitähti sanoi.
Kansainvälinen hiihtoliitto FIS aikoo itävaltalaissivuston mukaan seurata Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeistusta päättäessään siitä, perutaanko kilpailut viime hetkellä vai ei.
WHO:n tiedotusta odottaa myös Kansainvälinen yleisurheiluliitto (World Athletics, WA), joka pohtii parhaillaan, voidaanko yleisurheilun sisäratojen MM-kilpailut järjestää Nanjingissa Kiinassa 13–15. maaliskuuta.
WA:n hallituksen suomalaisjäsenen Antti Pihlakosken mukaan Kiinassa ei järjestetä MM-hallikisoja, mikäli WHO tekee niin sanonut emergency-päätöksen, eli määrittelee viruksen kansainväliseksi terveysuhaksi.
Pihlakoski kertoi STT:lle, ettei kisoja ehditä siirtää muuallekaan näin lyhyellä varoitusajalla. Kisojen kohtalosta päättävät todennäköisesti lopulta Kiinan viranomaiset.
– Jos viranomaiset sanovat, ettei kisoja järjestetä, se on sitten siinä, Pihlakoski totesi.
Peruuntuuko Shanghain F1-osakilpailu?
Spekulointi siitä, vaikuttaako koronavirus formula 1:n Shanghain GP-kilpailuun, on alkanut kiivaana. Kilpailu ajetaan 17.–19. huhtikuuta, eli juuri silloin, kun viruksen on arvioitu jylläävään pahimmillaan.
Formula 1 tai Kansainvälinen autoliitto FIA eivät ole ottaneet kantaa asiaan.
Viikkoa myöhemmin, 23.–26. huhtikuuta, Kiinan Shenzhen isännöi golfin miesten Euroopan kiertueen China Open -kilpailua. Viime vuonna suomalaisgolfari Mikko Korhonen juhli uransa toista Euroopan kiertueen osakilpailuvoittoa juuri Shenzhenissä. Tuolloin China Open -kilpailuun osallistui neljä suomalaisgolfaria.
Kiinassa järjestetään keväällä myös snookerin ja pöytätenniksen arvokkaat Kiinan avoimet turnaukset. Aasian sulkapallomestaruuskilpailut on myönnetty järjestettäväksi huhtikuun lopussa juuri Wuhanin kaupungissa, josta koronavirus sai alkunsa ja joka on eristetty tartuntojen takia.
Toukokuun 10. päivänä Shanghain on tarkoitus isännöidä yleisurheilun Timanttiliigan osakilpailua.
KOK seuraa Tokion tilannetta
Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja ja kisatiimin päällikkö Leena Paavolainen kertoo Yle Urheilulle, että olympiakomiteassa seurataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestintää ja tiedotusta koronavirukseen liittyen.
Toistaiseksi Paavolaisen tietoon ei ole tullut, että koronavirusepidemia vaikuttaisi suomalaisurheilijoiden kilpailusuunnitelmiin. Mahdollisiin Kiinassa käytäviin kilpailuihin lähtemisestä keskustellaan olympiakomitean ylilääkärin Maarit Valtosen johdolla tapauskohtaisesti urheilijoiden kanssa.
– Viime kädessä urheilija itse päättää tällaisessa tilanteessa, että mitä tekee. Mutta käymme näitä läpi yhdessä lajiliittojen kanssa, puhelimitse tavoitettu Paavolainen sanoo.
– Jos näitä peruuntumisia tulee enenevissä määrin, niin ne vaikuttavat myös suomalaisurheilijoihin. Nyt ei ole tiedossa ainakaan sellaisia kisoja, joilla olisi merkitystä Tokioon valmistautumiseen.
Tokiossa Japanissa heinä-elokuussa kilpailtavien kesäolympialaisten alkuun on nyt puoli vuotta aikaa. Paavolaisen mukaan Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) seuraa koronaviruksen leviämistä tarkkaan yhdessä olympialaisten kisaorganisaation kanssa.
– Informaatio kansalliselle olympiakomitealle toimii hyvin. Otetaan nyt esimerkkinä Zika-virus ennen Rioa, silloin meille Suomen olympiakomitealle tuli hyvin tietoa kansainvälisen olympiakomitean kautta.
Tiistaihin mennessä Japanissa on todettu yhteensä kuusi koronavirustartuntaa. Japanissa todettiin alkuviikosta ensimmäinen tapaus, jossa virus oli tarttunut ihmisestä ihmiseen. Koronavirukseen sairastunut mies ei ole viranomaisten tietojen mukaan vieraillut viime aikoina Kiinassa.
Voivatko olympialaiset olla jopa vaarassa koronaviruksen takia?
– Henkilökohtainen tämänhetkinen arvioni on, että en lähtisi vielä maalailemaan olympialaisten peruuntumista. Tässä vaiheessa minun on vaikea ottaa kantaa, eikä kannata mennä asioiden edelle, Paavolainen sanoi.
Lue myös:
Koripallon olympiakarsinta väistää tartuntariskiä, pyöräilykisa peruuntui Kiinassa