Hyppää sisältöön

Hoitaja äänitti salaa sekavaa potilasta Vanhan Vaasan sairaalassa

Hoitaja jakoi äänitettä sosiaalisessa mediassa. Sairaalan johto tutkii tapausta.

Vanhan Vaasan sairaalasta on oltu tapauksesta yhteydessä THL:n juristiin. Kuva: YLE
Tuomo Rintamaa

Vanhan Vaasan sairaalassa kuohuttaa tapaus, jossa hoitaja on nauhoittanut älypuhelimellaan salaa potilaan puhetta ja jakanut äänitettä sosiaalisessa mediassa. Potilas on käyttäytynyt ja äännellyt äänityshetkellä sekavasti. Asiasta kertoivat ensimmäisinä sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Sairaalan määräaikainen johtava lääkäri Pirjo Takala sanoo Ylelle, että asian selvittely on menossa parhaillaan, mutta ei kerro asiasta sen enempää.

Takala on vaitonainen asiasta siksi, että ei ole vielä saanut yhteyttä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen juristiin. Hän kertoo olleensa määräaikaisen johtavan lääkärin viransijaisena niin vähän aikaa, että ei osaa ilman juridista apua päättää, mitä asiasta voi kertoa.

– Yleisellä tasolla haluaisin sanoa, että jos sairaalassa käy ilmi, että yksittäinen henkilö on tehnyt vääriä valintoja, on tärkeää että asiat selvitetään. Asianosaisia kuullaan ja selvitetään mahdolliset juridiset ja hallinnolliset seuraamukset, Takala sanoo.

Tieto nauhoituksesta järkytti sairaalassa

Ilkassa ja Pohjalaisessa julkaistun artikkelin mukaan asia on ollut noin 150 ihmisen tiedossa. Takala sanoo kuitenkin, että asia on tullut laajempaan tietoon sairaalassa vasta lehtiartikkelin ilmestymisen jälkeen.

– Minun käsitykseni mukaan hyvin suuri osa luki asiasta Pohjalaisen artikkelista. Tämän tyyppiset asiat järkyttävät ihmisiä ja he ovat hyvin pahoillaan, koska hyvä hoitotapa ja -kulttuuri sekä eettinen toiminta ovat kuitenkin keskeisiä arvojamme, Takala painottaa.

Vanhan Vaasan sairaalassa hoidetaan ensisijaisesti oikeuspsykiatrisia eli ns. kriminaalipotilaita. He ovat useimmiten syyllistyneet väkivaltarikokseen ja todettu mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi sekä jätetty tuomioistuimessa rangaistukseen tuomitsematta.

Suosittelemme sinulle