Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Etelä-Pohjanmaa saa ja antaa uusiutuvan energian oppeja ranskalaisille

Etelä-Pohjanmaalla Aisaparin alue ja Ranskassa Bretagnen alue ovat löytäneet toisensa ja yhdistävät nyt tietojaan bioenergiasta.

Ryhmä suomalaisia ja ranskalaisia poseeraa Ylisen broilertilan edustalla
Kuva: Johanna Punkari / Thermopolis Oy
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Pohjanmaa ja Ranskan Bretagne vaihtavat oppeja bioenergian mahdollisuuksista. Juuri alkaneella kansainvälisellä hankkeella haetaan erilaisten uusiutuvien energiaratkaisujen ja metsäenergian parhaita käytäntöjä. Tavoitteena on myös lisätä yhteistyötä yritysten välillä.

Ranskalaiset yhteistyökumppanit ovat tällä viikolla tutustumassa eteläpohjalaisiin kumppaneihin ja kohteisiin.

Kyse on Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto Thermopoliksen, Metsäkeskuksen ja Leader Aisaparin kaksivuotinen hanke. Ranskasta hankkeessa on mukana Bretagnen Dinan Agglomeration alueen kuntia, energiaosuuskunta ja paikallinen kansallispuisto.

– Ranskalaisilta voidaan ottaa oppia esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntämisestä ja erilaisista hybridiratkaisuista. Heillä on myös pitkä perinne siinä, miten alueellista osaamista hyödynnetään, kertoo projektipäällikkö Johanna Punkari Thermopoliksesta.

Yritysten välinen yhteistyö toiveissa

Ranskasta on saapunut noin kymmenen hengen seurue, joille esitellään erilaisia kohteita. Heidän kanssaan tutustutaan lämpölaitoksiin Nurmossa ja Ylihärmässä sekä käydään tehdasvierailuilla. Lisäksi vieraillaan maatilalla, jossa käytetään puuhaketta ja aurinkoenergiaa. Loppuviikosta vieraillaan myös Seinäjoen Sarka-messuilla.

– Aika odottavaisin mielin olen tästä yhteistyöstä. Hanke on ihan alussa vasta, mutta toivon, että esimerkiksi yritysten välinen yhteistyö lisääntyy. On varmasti paljon annettavaa puolin ja toisin. Sitten on esimerkiksi biokaasu, josta on meillä molemmilla opittavaa paljon ja varmasti käydään keskustelua siitä, miettii Punkari.

Punkari pohtii, että esimerkiksi yritysten välillä voisi syntyä jotain konkreettista yhteistyötä, vaikka yhteistä tuotekehitystä.

– Uskon, että tästä voi syntyä mitä vain.

Leader Aisaparin alue käsittää kuusi kuntaa: Lapua, Kauhava, Alajärvi, Vimpeli, Lappajärvi ja Evijärvi.

Suosittelemme