Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta varmistui, THL: Tapaus valitettava, mutta ei odottamaton – Yle seurasi hetki hetkeltä

Kiinan Wuhanista kotoisin oleva turisti on eristyksessä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Katso tallenne THL:n tiedotustilaisuudesta ja Ylen erikoislähetyksestä liittyen koronavirustapaukseen.
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Suomen ensimmäinen koronavirustartuntatapaus varmistui keskiviikkona. Kiinan Wuhanista kotoisin oleva turisti on eristyksessä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Sairastuneen tila on hyvä. Potilas pysyy eristyksistä ainakin oireiden keston ajan.
  • Kiinalaisnainen oli liikkunut Saariselän alueella. Oireilu oli alkanut viime sunnuntaina.
  • THL:n mukaan tapaus on valitettava, mutta ei odottamaton. Suomen tapaus on EU-maissa yhdeksäs. Kiinan ulkopuolisiin tapauksiin on liittynyt äärimmäisen vähän jatkotartuntoja, THL muistuttaa.
  • Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on noin 15. Suurin osa heistä on ulkomaalaisia, mutta osa myös suomalaisia. Altistuneita tavoitellaan.

Epäilty koronavirustapaus Lapissa on varmistunut.

Matkailija on kotoisin Kiinan Wuhanista. Kyseessä on ensimmäinen varmistettu tapaus Suomessa.

– Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä.

Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on noin 15. Altistuneiden terveydentilaa seurataan 14 vuorokauden ajan.

Lapin sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset jatkavat tilanteen hoitamista yhdessä THL:n kanssa.

– Suomessa on varauduttu mahdollisiin tapauksiin. Terveydenhuollolla ja laboratorioilla on toimintamallit olemassa. Sairaaloissa on valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa, sanoo Salminen.

32-vuotias kiinalainen nainen tuotiin Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle eristykseen tiistaina koronavirusepäilyn vuoksi.

Taneli Puumalainen ja Mika Salminen THL:stä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Matkailija oli lähtenyt Wuhanista viisi vuorokautta aiemmin ja sairastanut kaksi vuorokautta hengitystieinfektiota ennen hoitoon hakeutumista.

Hänen kuntoaan kuvailtiin kohtuullisen hyväksi.

Potilaasta otetut näytteet lähetettiin aamulla Helsinkiin THL:lle tutkittavaksi.

Ivalossa epäiltiin viime viikolla koronavirusta kahden muun kiinalaismatkailijan tapauksessa, mutta epäilyt paljastuivat aiheettomiksi.

Uuteen koronavirukseen on kuollut Kiinassa jo yli sata ihmistä.

Oikaisu 4.2. Poistettu väite, että tartunnan saanut olisi kuljetettu ensin Ivalon terveyskeskukseen. Todellisuudessa ensihoitoyksikkö kuljetti hänet suoraan Lapin keskussairaalaan.

Suosittelemme sinulle