Hyppää sisältöön

Kaksi satelliittia saattaa törmätä ensi yönä

Luultavimmin käytöstä poistetut avaruusteleskooppi ja tutkimussatelliitti ohittavat toisensa hurjaa vauhtia ehkä vain runsaan kymmenen metrin päästä.

Kuvituskuva avaruusromusta. Kuva: Johan Swanepoel / AOP

Maapallon yllä lentää runsaasti erilaisia erilaisia satelliitteja, teleskooppeja ja isoimpana kaikista kansainvälinen avaruusasema ISS.

Joukossa on myös suuri määrä romunkappaleita: pienimmätkin mukaan lukien niitä on noin 166 miljoonaa kappaletta, arvioitiin kaksi vuotta sitten.

Ensi yönä romun määrä saattaa taas lisääntyä. Avaruusromua jäljittävän LeoLabs (siirryt toiseen palveluun)-yhtiön mukaan käytöstä poistettu avaruusteleskooppi IRAS ja tutkimussatelliitti GGSE-4 ohittavat toisensa vähintäänkin hyvin läheltä torstain vastaisena yönä.

Kello 1.39 Suomen aikaa tapahtuva törmäys olisi huomattavan voimakas. Kappaleiden törmäysnopeudeksi on laskettu 14,7 kilometriä sekunnissa.

Mahdollisen kolarin osapuolista avaruusteleskooppi IRAS on selvästi suurempi. Se painaa runsaan tonnin ja on kooltaan noin 3,6 x 3,24 x 2,05 metriä. GGSE-4 on on paljon pienempi ja painaakin vain 85 kiloa.

ScienceAlert (siirryt toiseen palveluun)-tiedesivuston haastatteleman australialaistutkijan Alice Gormanin mukaan törmäys hajottaisi täysin pienemmän satelliitin. Tuloksena olisi suoranainen romukappaleiden pilvi, hän sanoo. Avaruusteleskooppi kärsisi vaurioita ja synnyttäisi uutta romua, mutta säilyisi melko lailla ehjänä.

Kumpaakaan ei pysty ohjaamaan

IRAS laukaistiin Maata kiertävälle radalle vuonna 1983 ja GGSE-4 jo vuonna 1967. Molemmat ovat jo poistuneet käytöstä, eivätkä enää reagoi millään tavalla yrityksiin ohjailla niitä.

Yöllisessä kohtaamisessa ne ohittavat alkuperäisen arvion mukaan toisensa 15–30 metrin päästä noin 900 kilometrin korkeudessa.

Gormanin mukaan ohjailtavissa olevia kappaleita tavataan manöveerata turvalliseen suuntaan jo silloin, kun niiden etäisyydeksi lasketaan 60 kilometriä. Kyseessä onkin hänen mukaansa hyvin, hyvin läheinen kohtaaminen, elleivät laitteet sitten törmää toisiinsa.

Kuvituskuva avaruusromusta. Kuva: European Space Agency / AOP

– Sanoisin, että kyseessä on yksi vaarallisimmista mahdollisista törmäämisistä, mitä olemme nähneet hyvään aikaan, sanoo Gorman.

Avaruuskolarin todennäköisyys väheni

LeoLabs arvioi alun perin, että törmäämisen todennäköisyys olisi yksi sadasta. Tänään keskiviikkona se esitti kuitenkin uuden arvion, jonka perusteella todennäköisyys olisi enää yksi tuhannesta. Ohitusetäisyyden osalta arvio on muuttunut 13–87 metriin.

Tällä kertaa kolarilta ehkä säästytään, mutta mitä enemmän maapallon ympärille kertyy kiertolaisia, sitä todennäköisemmiksi tuhoisat törmäämiset käyvät.

Asiantuntijat puhuvat jo Kessler-efektistä, jollainen syntyisi, kun yksi avaruustörmäys synnyttäisi romua, joka ympäriinsä lentäessään aiheuttaisi sarjan uusia törmäyksiä.

Ääritapauksessa tuloksena olisi Maata ympäröivä romupilvi, joka peittäisi kotiplaneettaamme niin, että avaruusaluksen turvallinen laukaiseminen kävisi lähes mahdottomaksi.

Tutkijat muistuttavat vielä, että ihmiselle ensiöinen mahdollinen törmääminen ei olisi vaarallinen. Suomeen se ei edes näkyisi. Sen sijaan Pittsburghin seudulla Yhdysvalloissa asuvia avaruusharrastajia on kehotettu suuntaamaan teleskooppinsa taivaalle.

Törmäysuhasta kirjoittaa myös mm. CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Ratkaisu kiertoradalla kiitävfään avaruusromuun? Katso, miten satelliitista laukaistu verkko nappaa testimaalin

Euroopan avaruusjärjestö alkaa kerätä avaruusromua

Avaruusromu odottaa siivoojaa

Avaruusromua riittää – täältä voit seurata livenä, missä mikäkin vekotin kiitää

Suosittelemme sinulle