Hyppää sisältöön

Neljä miestä tuomittiin miljoonien eurojen rahanpesujutussa: päätekijälle lähes 3 vuotta vankeutta, yksi tuomituista on kunnanvaltuutettu

Kolmen miehen vankeustuomiot ovat ehdollisia.

Käräjäoikeuden istuntosalissa syytettyjä ja asianajajia.
Kahta rahanpesurikosta käsiteltiin Kokkolassa 20.1. Etualalla selin keskipohjalaissyytetty, eteläsuomalainen päätekijä peittää kasvonsa kävellessään. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Sari Vähäsarja

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut neljä miestä törkeästä rahanpesusta ja yhden heistä myös avunannosta törkeään rahanpesuun.

Päätekijä sai 2 vuotta ja 10 kuukautta vankeutta. Siihen sisältyy jäännösrangaistus, sillä mies oli tekohetkellä ehdonalaisessa. Hänet on tuomittu aiemminkin talousrikoksista. Käräjäoikeus katsoi miehen roolin olleen tapauksessa muita määräävämpi ja menettelynsä siksi moitittavampaa.

Kaksi toholampilaista miestä saivat 2 vuoden ehdolliset tuomiot ja lisäksi yhdyskuntapalvelua maksimimäärän eli 120 tuntia.

Neljäs miehistä sai 5 kuukautta ehdollista.

Lisäksi tuomitut joutuvat korvaamaan rikoksen aiheuttamat taloudelliset menetykset.

Suomen mittakaavassa laajaa rahanpesujuttua käsiteltiin oikeudessa tammikuun puolivälissä. Neljää miestä syytettiin 4,3 miljoonan euron siirtämisestä ulkomaisilta tileiltä Suomeen ja edelleen ulkomaille.

Kaikki kiistivät syytteen törkeästä rahanpesusta. He sanoivat olleensa siinä uskossa, että rahojen alkuperä on ollut laillinen.

Miehet ovat eri puolilta Suomea, kaksi heistä Toholammilta. Päätekijä on tuomittu aiemmin talousrikoksista, hän vastasi syytteisiin vangittuna. Yksi syytetyistä on kunnanvaltuutettu Toholammilla Keski-Pohjanmaalla.

Syyttäjä vaati miehille rangaistuksia, joiden haarukka ulottui vuoden ehdollisesta muutamaan vuoteen ehdotonta. Lisäksi asianomistajat eli alkurikoksen kohteeksi joutuneet yritykset vaativat saataviaan takaisin korkojen kera.

Neljä miljoonaa pikkupankin tilille

Kyseessä on kaksi rikosta, joista pienempi paljastui suuremman tutkinnan yhteydessä. Rikokset tapahtuivat vuoden 2019 keväällä ja kesällä.

Banque de Luxembourgia harhautettiin siirtämään asiakkaansa tililtä toholampilaisen yrityksen tilille neljä miljoonaa euroa. Yrityksen omistaja on nyt tuomittu kunnanvaltuutettu.

Rahoista 800 000 euroa siirrettiin Singaporeen ja Hongkongiin ennen kuin tili jäädytettiin.

Syytetyt väittivät oikeudessa, että heille asia oli esitelty lainajärjestelynä: toholampilaisyrityksen piti olla välikäsi, joka lainaa 400 000 euroa kiinalaisfirmalle, sillä suora laina osapuolten välillä ei olisi onnistunut poliittisten jännitteiden vuoksi. Syytettyjen mukaan kymmenen kertaa suurempi summa oli täysi yllätys.

Käräjäoikeus piti uskottavana sitä, että miehet olivat odottaneet 400 000 euron tai korkeintaan miljoonan siirtoa.

Toisessa tapauksessa rahaa liikkui helsinkiläisen yrityksen kautta runsaat 300 000 euroa. Niiden väitettiin olevan pelivoittoja, jotka piti siirtää toisen tilin kautta.

Törkeästä rahanpesusta vaaditaan vuosia vankeutta – syytetyt sanovat, että 4 miljoonan tulo tilille oli täysi yllätys

Suosittelemme sinulle